Klášter voršilek (Liberec): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Kristiánov za použití HotCat
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu pokročilá editace z mobilního zařízení
Řádek 19: Řádek 19:
Po [[Únor 1948|komunistickém převratu]] musely v rámci [[akce K]] sestry klášter v roce 1950 opustit. Mnoho z nich bylo nuceně vyčleněno pro práci v tovární výrobě. Později byla v objektu kláštera zřízena poliklinika, která zde sídli dosud.
Po [[Únor 1948|komunistickém převratu]] musely v rámci [[akce K]] sestry klášter v roce 1950 opustit. Mnoho z nich bylo nuceně vyčleněno pro práci v tovární výrobě. Později byla v objektu kláštera zřízena poliklinika, která zde sídli dosud.


V roce [[1990]] byl klášter v [[Restituce v Československu po roce 1989|restitucích]] navrácen řádu sester sv. Voršily, které se věnují poskytování péče přestárlým osobám, proto souhlasily se zachováním zdravotnického provozu. Budovy kláštera však vyžadovaly nákladnou rekonstrukci, které přesahovaly možnosti řádu, proto se sestry, i s ohledem na početní stav své komunity v českých zemích, po domluvě s generální správou řádu v [[Řím|Římě]] dohodla na prodeji objektu.
V roce [[1990]] byl klášter v [[Restituce v Československu po roce 1989|restitucích]] navrácen řádu sester sv. Voršily, které se věnují poskytování péče přestárlým osobám, proto souhlasily se zachováním zdravotnického provozu. Budovy kláštera však vyžadovaly nákladnou rekonstrukci, která přesahovala možnosti řádu, proto se sestry i s ohledem na početní stav své komunity v českých zemích po domluvě s generální správou řádu v [[Řím|Římě]] dohodly na prodeji objektu.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 13. 10. 2021, 17:40

Klášter voršilek v Liberci
Klášterní budova v Liberci
Klášterní budova v Liberci
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
MístoKristiánov
UliceKlášterní
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádŘád svaté Voršily
Zrušení1950
Obnovení1990
Představenásestra Marie Anna Linhartová
Znak
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter voršilek v Liberci je bývalý konvent řádu sester svaté Voršily. Nachází se na Klášterní ulici v V. libereckém obvodu Kristiánov. V současné době budova slouží jako poliklinika. Klášterní kostel Božského srdce Páně slouží potřebám pravoslavné církve.

Historie

Po komunistickém převratu musely v rámci akce K sestry klášter v roce 1950 opustit. Mnoho z nich bylo nuceně vyčleněno pro práci v tovární výrobě. Později byla v objektu kláštera zřízena poliklinika, která zde sídli dosud.

V roce 1990 byl klášter v restitucích navrácen řádu sester sv. Voršily, které se věnují poskytování péče přestárlým osobám, proto souhlasily se zachováním zdravotnického provozu. Budovy kláštera však vyžadovaly nákladnou rekonstrukci, která přesahovala možnosti řádu, proto se sestry i s ohledem na početní stav své komunity v českých zemích po domluvě s generální správou řádu v Římě dohodly na prodeji objektu.

Externí odkazy