Expo 2020: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace editace z mobilní aplikace pro Android
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace editace z mobilní aplikace pro Android
Řádek 13: Řádek 13:
| následující = [[Expo 2023]]
| následující = [[Expo 2023]]
}}
}}
'''Expo 2020''' ([[Arabština|arabsky]]&#x3A; <span lang="ar" dir="rtl"><big>إكسبو</big> 2020</span>) je název [[Světová výstava|světové výstavy]], která se bude konat v roce 2021 v [[Dubaj]]i, největším městě [[Spojené arabské emiráty|Spojených arabských emirátů]]. Titul pořadatele udělil [[Dubaj]]i [[Mezinárodní úřad pro výstavnictví]] [[27. listopad]]u roku [[2013]] na zasedání v [[Paříž]]i. [[Spojené arabské emiráty]] si vybraly téma  "''Connecting Minds, Creating the Future''", což znamená spojování myšlenek, vytváření budoucnosti. Další dílčí témata jsou udržitelnost, mobilita a příležitost. Půjde o první světovou výstavu pořádanou v regionu [[Střední východ|Středního východu]], [[jižní Asie]] a v [[Severní Afrika|Severní Afriky]].
'''Expo 2020''' ([[Arabština|arabsky]]&#x3A; <span lang="ar" dir="rtl"><big>إكسبو</big> 2020</span>) je název [[Světová výstava|světové výstavy]], která se koná v roce 2021 v [[Dubaj]]i, největším městě [[Spojené arabské emiráty|Spojených arabských emirátů]]. Začala [[1. října]] 2021. Titul pořadatele udělil [[Dubaj]]i [[Mezinárodní úřad pro výstavnictví]] [[27. listopad]]u roku [[2013]] na zasedání v [[Paříž]]i. [[Spojené arabské emiráty]] si vybraly téma  "''Connecting Minds, Creating the Future''", což znamená spojování myšlenek, vytváření budoucnosti. Další dílčí témata jsou udržitelnost, mobilita a příležitost. Půjde o první světovou výstavu pořádanou v regionu [[Střední východ|Středního východu]], [[jižní Asie]] a v [[Severní Afrika|Severní Afriky]].


Výstavy se zúčastní také [[Česko|Česká republika]], které zde bude mít svůj vlastní [[Český pavilon na Světové výstavě 2020|pavilon]].
Výstavy se zúčastní také [[Česko|Česká republika]], které zde bude mít svůj vlastní [[Český pavilon na Světové výstavě 2020|pavilon]].

Verze z 1. 10. 2021, 14:03

Expo 2020
Soubor:Logo expo 2020.gif
TémaConnecting Minds, Creating the Future
MístoDubaj
ZeměSpojené arabské emirátySpojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty
Datum1.10 2021 – 31.3. 2022
PředchozíExpo 2017
NásledujícíExpo 2023
Webwww.expo2020dubai.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Expo 2020 (arabsky: إكسبو 2020) je název světové výstavy, která se koná v roce 2021 v Dubaji, největším městě Spojených arabských emirátů. Začala 1. října 2021. Titul pořadatele udělil Dubaji Mezinárodní úřad pro výstavnictví 27. listopadu roku 2013 na zasedání v PařížiSpojené arabské emiráty si vybraly téma  "Connecting Minds, Creating the Future", což znamená spojování myšlenek, vytváření budoucnosti. Další dílčí témata jsou udržitelnost, mobilita a příležitost. Půjde o první světovou výstavu pořádanou v regionu Středního východu, jižní Asie a v Severní Afriky.

Výstavy se zúčastní také Česká republika, které zde bude mít svůj vlastní pavilon.

Soutěž pořadatelů

Následující města podala žádost na BIO pro pořádání EXPO 2020:

São Paulo bylo vyřazeno ze soutěže po prvním kole hlasování. Smyrna byla vyřazena ve druhém. Jekatěrinburg prohrál s Dubají třetí a poslední kolo hlasování.

Přípravy

Když bylo oznámeno, že Dubaj vyhrála soutěž pro pořádání EXPA, slavnostně se odpálil obrovský ohňostroj z budovy Burdž Chálífa.

Díky této události má vzniknout v Dubaji přibližně 200 000 nových pracovních míst, má se posílit zdejší turismus, na počest této výstavy by se měla postavit také věž převyšující současnou Burdž ChálífaBurj 2020 nebo Dubai Tower.

Akce se měla uskutečnit od 20. října 2020 do 10. dubna 2021. Kvůli celosvětové pandemii koronaviru byla přesunuta na rok 2021.[8]

Soubor:WIZUALIZACJA - FRONT.jpg
Vizualizace polského pavilonu
Vizualizace Expa 2020

Pavilony

Pavilony na Expo 2020 se dělí na 4 typy:

  • Národní pavilony – každý stát, který se Expa účastní, na vlastní.
  • Pavilony partnerů – pavilony určené pro soukromé společnosti a jejich prezentace.
  • Pavilony pro organizace – pavilony, ve kterých mohou mezinárodní organizace prezentovat svou práci.
  • Speciální pavilony – pavilony, které spravuje samotný pořadatel a obsahují různé výukové výstavy.

Národní pavilony

Austrálie

Australský pavilon má ukázat historii australských kmenů a upozornit na ohrožení mnoha unikátních druhů rostlin a živočichů, které se jinde než v Austrálii nevyskytují.

Bahrajn

Bahrajnský pavilon má ukázat moderní architekturu a její propojení s technologiemi. V podzemní části pavilonu se nachází supermoderní laboratoř.

Bělorusko

Hlavním exponátem je Strom mysli (anglicky Tree of mind). V pavilonu probíhají také představení typických tanců, písní a krojů.

Belgie

V pavilonu se nachází výstava, která popisuje budoucnost Belgie do roku 2050. Pavilon také připomíná Expo 1958, která se konala v Bruselu.

Brazílie

Brazilský pavilon má ukázat jak biodiverzitu deštných pralesů a poukázat na jejich zranitelnost, tak i na kulturu původních kmenů.

Česko

Na návštěvníky pavilonu České republiky bude čekat jeho středobod, který vytváří úrodnou půdu v pustých podmínkách pouště extrakcí vodní páry ze vzduchu. Tento technologický počin, který má obrovský potenciál, využívá pouze sluneční energii a české inovace.

Pavilon se také může pochlubit rozsáhlou instalací, která ukazuje dlouhou historii sklářství v zemi.

Tato rotující výstava se ponoří do kulturní stránky České republiky. Bude zde restaurace podávající českou kuchyni a zasedací místnost, kde se mohou sejít obchodní delegáti.

Téma pavilonu je "České jaro" (anglicky "Czech Spring") a zaměřuje se na udržitelnost.[9]

Čína

Čínský pavilon je jedním z největších na Expo 2020. Má kombinovat čínskou a západní kulturu.

Egypt

Egyptský pavilon má za úkol propojit bohatou historii s budoucností turistiky, komunikace a výuky.

Filipíny

Ve filipínském pavilonu se nachází výstava o korálovém útesu Bangkóta a jeho ochraně a ohrožení.

Finsko

Pavilon má ukázat, jak důležitá je světová sněhová pokrývka pro člověka i přírodu.

Francie

U vstupu do pavilonu se nachází zmenšený model Světové výstavy v Paříži 1889, včetně Eiffelovy věže.

Pavilon je 21 metrů vysoký, díky čemuž nabízí unikátní výjev výhled na celý areál. Celkem jej pokrývá 2500 metrů čtverečních solárních panelů.

Cílem pavilonu a výstav v něm je navrhnout řešení globálního oteplování pomocí moderních technologií.

Estonsko

Estonský pavilon st zaměřuje na digitalizaci a její vliv na každodenní život. Také ukazuje estonskou kulturu a typické produkty.

Irsko

V pavilonu se nachází výstavy popisující irskou kulturu a historii.

Itálie

V italském pavilonu se nachází výstavy popisující budoucnost vyučování, obchodu a udržitelné ekonomiky.

Japonsko

V japonském pavilonu se nachází restaurace, která podává typická jídla japonské kuchyně. Jedna z výstav popisuje historii a kulturu Japonska.

Lucembursko

Výstava lucemburského pavilonu se snaží najít způsob, jak co nejlépepropojit člověka, ekonomiku a přírodu.

Kanada

V pavilonu nalezneme výstavy o historii, současnosti i budoucnosti Kanady.

Německo

Německý pavilon má za cíl ukázat, jak důležitá je spolupráce pro řešení klimatické krize.

Výstavy v pavilonu jsou zaměřeny na děti a popisují význam německých inovací v zábavním průmyslu. Jedna z výstav ukazuje i to, jak se jednotlivé spolkové země staví ke změnám klimatu a boji proti nim.

Pavilon byl navržen tak, aby byl obklopen zelení. Celková rozloha německého pavilonu je 4,38 kilometru čtvercího.[10]

Nizozemsko

V pavilonu se nachází malý simulovaný ekosystém, který má ukázat, jak udržitelně vypěstovat dostatek potravin pro celou populaci.

Nový Zéland

V novozélandském pavilonu se nachází výstava o maorské teorii kaitiakitanga.

Norsko

Výstava, která se v pavilonu nachází, popisuje ochranu oceánů.

Peru

Výstava v pavilonu popisuje unikátní biodiverzitu patagonského pralesa.

Polsko

Speciálně tvarovaný pavilon má ukázat ohromnou podzimní migraci ptáků z Polska do Arábie, která každoročně probíhá.

Portugalsko

V portugalském pavilonu se nachází výstava o kultuře a geografii Portugalska.

Rumunsko

V rumunském pavilonu se nachází výstavy o rumunské přírodě a její ochraně. Jedna z výstav se týká také minerálních vod.

Rusko

V pavilonu se nachází výstavy o ochraně přírody v národním i světovém měřítku.

Saúdská Arábie

Výstava v podniku pavilonu na za cíl najít kompromis mezi ochranou přírody a rozvojem ekonomiky a životní úrovně pomocí moderních technologií.

Srbsko

Celý pavilon je upraven tak, aby se v něm dají procházet ve virtuální realitě. Díky speciálním brýlím mohou návštěvníci obdivovat krásy srbské přírody a kultury.

Singapur

Singapurský pavilon je postaven tak, aby měl nulové emise.

Slovinsko

Výstavy v podnikání pavilonu popisují kulturu a přírodu Slovinska.

Spojené státy americké

Výstava v americkém pavilonu má ukázat, jak je v moderním světě důležitá svoboda. Součástí pavilonu jsou i výstavy o světových výstavách konaných v USA.

Celým pavilonem vede pohyblivý chodník. V pavilonu se nachází kopie pochodně, kterou drží socha Svobody v New York v životní velikosti. Nalezneme zde také výstavu věnovanou americkým inovacím, například vynálezu telefonu, žárovky nebo internetu. Další výstava se věnuje budoucnosti americké vědy a výzkumu vesmíru. Další dvě výstavy se věnují americké kultuře a místopisu. [11]

Španělsko

Španělský pavilon by měl být vzorem pro budoucí budovy, které budou ekologické a zároveň funkční. Tématu udržitelných staveb se věnuje i výstava uvnitř.

Švédsko

Dřevěný švédský pavilon má být vzorem udržitelných budov budoucnosti.

Švýcarsko

Výstava švýcarského pavilonu popisuje různorodost Švýcarska - od vysokých hor až po moderní velkoměsta. Výstava v pavilonu popisuje Švýcarsko jako zemi hrdou na své tradice a zároveň velice inovativní.

V pavilonu se nachází hlavní výstava o Švýcarsku, výstava o nakládání s odpady, dočasné výstavy o partnerech švýcarského pavilonu, restaurace podávající švýcarské speciality a kavárna Lindt & Sprüngli.[12]

Každý den by pavilon dle odhadů pořadatelů mohlo navštívit až 15000 osob. Plocha pavilonu je 4500 metrů čtverečních a 70 % materiálů použitých na stavbu je recyklovaných.[13]

Velká Británie

Britský pavilon si klade za cíl ukázat, jak st lze vypořádat se změnami klimatu pomocí moderních technologií.

V pavilonu se nachází také restaurace 1851, která připomíná první světovou výstavu konanou v Londýně. Výstavy na expo ukazují vliv Velké Británie na vědecký, technologický, ekonomický a sociální pokrok.[14]

Vietnam

Výstavy ve vietnamském pavilonu popisují kulturu, historii a tradice této asijské země.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Expo 2020 na anglické Wikipedii.

  1. http://www.expoizmir-2020.org/en/news/izmir-expo-2020-resmi-adayi/ Archivováno 17. 5. 2011 na Wayback Machine.Wayback Machine.
  2. http://www.expoizmir-2020.org/en/news/basbakan-expo-2020-izmir-icin-destek-istedi// [nedostupný zdroj]
  3. Russia to propose Yekaterinburg as Expo 2020 venue | Business | RIA Novosti [online]. En.rian.ru [cit. 2013-10-02]. Dostupné online. 
  4. Yekaterinburg, new candidate for World Expo 2020 [online]. [cit. 2011-10-29]. Dostupné online. 
  5. Portal da Prefeitura da Cidade de São Paulo [online]. Prefeitura.sp.gov.br [cit. 2013-10-02]. Dostupné online. 
  6. Sao Paulo, new candidate for World Expo 2020 [online]. [cit. 2011-10-29]. Dostupné online. 
  7. København vil huse verdensudstilling | www.b.dk [online]. Berlingske.dk [cit. 2013-10-02]. Dostupné online. 
  8. Expo’s one-year postponement confirmed | Expo 2020 Dubai. www.expo2020dubai.com [online]. [cit. 2020-05-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-08. 
  9. Czech Republic Pavilion | Expo 2020 Dubai. www.expo2020dubai.com [online]. [cit. 2021-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. CAMPUS Germany [online]. expo20202germany.de [cit. 2021-06-27]. Dostupné online. 
  11. USA Pavilion Theme Statement [online]. usapavilon.org [cit. 2021-06-26]. Dostupné online. 
  12. Swiss pavilon Expo 2020 Dubai [online]. swisspavilon.org [cit. 2021-06-27]. Dostupné online. 
  13. Swiss pavilon at Expo Dubai [online]. House of Switzerland [cit. 2021-06-27]. Dostupné online. 
  14. UK at Expo 2020 Dubai [online]. gov.uk [cit. 2021-06-27]. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy