Akzaara: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m fuj
m typo
Řádek 18: Řádek 18:
Strana se formovala jako hnutí už s koncem roku [[2018]], ale politickou činnost zahájila až po sjezdu v roce [[2019]], kdy byl zvolen jejím předsedou bývalý ministr vnitra [[Leonid Dzapšba]]. Na ustavujícím sjezdu, který se konal [[6. únor]]a 2019, deklaroval svůj názor, že pořádek musí být vždy a všude, ať už doma, na ulici nebo ve státě.<ref name="nužgaz1" />
Strana se formovala jako hnutí už s koncem roku [[2018]], ale politickou činnost zahájila až po sjezdu v roce [[2019]], kdy byl zvolen jejím předsedou bývalý ministr vnitra [[Leonid Dzapšba]]. Na ustavujícím sjezdu, který se konal [[6. únor]]a 2019, deklaroval svůj názor, že pořádek musí být vždy a všude, ať už doma, na ulici nebo ve státě.<ref name="nužgaz1" />


Ještě v tomtéž roce strana nominovala do blížících se [[Prezidentské volby v Abcházii 2019|prezidentských voleb]] svého předsedu Leonida Dzapšbu. Kandidátem na viceprezidenta byl [[Vianor Ašba]]<ref>CVIŽBOVÁ, Zaira. ''ПАРТИЯ «АКЗААРА» НАЗВАЛА СВОЕГО КАНДИДАТА В ПРЕЗИДЕНТЫ – ЛЕОНИДА ДЗАПШБА''. Gazeta Respublika Abchazija. 18. července 2019. [http://gazeta-ra.info/index-1.php?ELEMENT_ID=19987 Dostupné online].</ref> Ve volbách, kde čelil konkurenci osmi dalších kandidátů, skončil se ziskem 5,7&nbsp;% na pátém místě, však neuspěl. Zvolen byl nakonec [[Raul Chadžimba]], jenže toho v lednu [[2020]] smetly protesty opozice a [[Nepokoje v Abcházii (2020)|bouře v ulicích Suchumi]]. Jakmile Chadžimba rezignoval a byly vypsány [[Prezidentské volby v Abcházii 2020|nové volby]] a Dzapšba za Akzaaru kandidoval znovu. Tentokrát mu kandidáta na viceprezident dělal [[Viktor Chašba]]a.<ref>''Центризбирком зарегистрировал кандидатов в президенты и вице-президенты Абхазии''. Apsnypress. 17. února 2020. [http://apsnypress.info/news/tsentrizbirkom-zaregistriroval-kandidatov-v-prezidenty-i-vitse-prezidenty-abkhazii/ Dostupné online] {{Wayback|url=http://apsnypress.info/news/tsentrizbirkom-zaregistriroval-kandidatov-v-prezidenty-i-vitse-prezidenty-abkhazii/ |date=20200319195613 }}.</ref> Tentokrát kandidovali pouze tři osoby a Dzapšba skončil poslední se ziskem pouze 2,22&nbsp;% hlasů.
Ještě v tomtéž roce strana nominovala do blížících se [[Prezidentské volby v Abcházii 2019|prezidentských voleb]] svého předsedu Leonida Dzapšbu. Kandidátem na viceprezidenta byl [[Vianor Ašba]]<ref>CVIŽBOVÁ, Zaira. ''ПАРТИЯ «АКЗААРА» НАЗВАЛА СВОЕГО КАНДИДАТА В ПРЕЗИДЕНТЫ – ЛЕОНИДА ДЗАПШБА''. Gazeta Respublika Abchazija. 18. července 2019. [http://gazeta-ra.info/index-1.php?ELEMENT_ID=19987 Dostupné online].</ref> Ve volbách, kde čelil konkurenci osmi dalších kandidátů, skončil se ziskem 5,7&nbsp;% na pátém místě, však neuspěl. Zvolen byl nakonec [[Raul Chadžimba]], jenže toho v lednu [[2020]] smetly protesty opozice a [[Nepokoje v Abcházii (2020)|bouře v ulicích Suchumi]]. Jakmile Chadžimba rezignoval a byly vypsány [[Prezidentské volby v Abcházii 2020|nové volby]] a Dzapšba za Akzaaru kandidoval znovu. Tentokrát mu kandidáta na viceprezident dělal [[Viktor Chašba]].<ref>''Центризбирком зарегистрировал кандидатов в президенты и вице-президенты Абхазии''. Apsnypress. 17. února 2020. [http://apsnypress.info/news/tsentrizbirkom-zaregistriroval-kandidatov-v-prezidenty-i-vitse-prezidenty-abkhazii/ Dostupné online] {{Wayback|url=http://apsnypress.info/news/tsentrizbirkom-zaregistriroval-kandidatov-v-prezidenty-i-vitse-prezidenty-abkhazii/ |date=20200319195613 }}.</ref> Tentokrát kandidovali pouze tři osoby a Dzapšba skončil poslední se ziskem pouze 2,22&nbsp;% hlasů.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 15. 9. 2021, 18:41

Akzaara
Акзаара
Datum založení2019
PředsedaLeonid Dzapšba
SídloSuchumi
IdeologieStředopravice, republikanismus, přímá demokracie
Oficiální webhttp://akzaara.ru/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akzaara (abchazsky Акзаара, česky Jednota) je republikánská politická strana v Abcházii, jež vznikla v roce 2019. Jejím předsedou je tvář strany Leonid Dzapšba.[1] Sloganem strany je „za stabilní rozvoj a zákonnost“.

Dějiny

Strana se formovala jako hnutí už s koncem roku 2018, ale politickou činnost zahájila až po sjezdu v roce 2019, kdy byl zvolen jejím předsedou bývalý ministr vnitra Leonid Dzapšba. Na ustavujícím sjezdu, který se konal 6. února 2019, deklaroval svůj názor, že pořádek musí být vždy a všude, ať už doma, na ulici nebo ve státě.[1]

Ještě v tomtéž roce strana nominovala do blížících se prezidentských voleb svého předsedu Leonida Dzapšbu. Kandidátem na viceprezidenta byl Vianor Ašba[2] Ve volbách, kde čelil konkurenci osmi dalších kandidátů, skončil se ziskem 5,7 % na pátém místě, však neuspěl. Zvolen byl nakonec Raul Chadžimba, jenže toho v lednu 2020 smetly protesty opozice a bouře v ulicích Suchumi. Jakmile Chadžimba rezignoval a byly vypsány nové volby a Dzapšba za Akzaaru kandidoval znovu. Tentokrát mu kandidáta na viceprezident dělal Viktor Chašba.[3] Tentokrát kandidovali pouze tři osoby a Dzapšba skončil poslední se ziskem pouze 2,22 % hlasů.

Reference

  1. a b Леонид Дзапшба избран председателем партии «Акзаара». Nužnaja Gazeta. 6. února 2019. Dostupné online.
  2. CVIŽBOVÁ, Zaira. ПАРТИЯ «АКЗААРА» НАЗВАЛА СВОЕГО КАНДИДАТА В ПРЕЗИДЕНТЫ – ЛЕОНИДА ДЗАПШБА. Gazeta Respublika Abchazija. 18. července 2019. Dostupné online.
  3. Центризбирком зарегистрировал кандидатов в президенты и вице-президенты Абхазии. Apsnypress. 17. února 2020. Dostupné online Archivováno 19. 3. 2020 na Wayback Machine..