Alternativní medicína: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ šablona Pseudověda
instituce
Řádek 62: Řádek 62:
* [[osteopatie]]
* [[osteopatie]]
* [[biotronika]]
* [[biotronika]]


==Instituce a organizace==
* [https://cam-europe.eu EuroCAM] - nadace sdružující CAM organizace v Evropě
* [https://www.anme-ngo.eu/en/ ANME] - asociace pro přírodní medicínu v Evropě
* [http://www.euroayurveda.eu EUAA] - evropská asociace pro ajurvédu
* [https://www.itcim.cz ITCIM] - institut pro TCIM/CAM (česká organizace)



== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 4. 9. 2021, 16:44

Série článků na téma
Alternativní medicína

Série článků na téma Alternativní medicína
  • Všeobecné informace
  • Alternativní medicína

Alternativní a komplementární medicína nebo jen CAM (z anglického Complementary and Alternative Medicine) je jakýkoli z přístupů určených ke zlepšení nebo udržení lidského zdraví, které nejsou součástí standardní lékařské péče, známé také jako konvenční nebo západní medicína. Tyto přístupy CAM se obvykle používají způsobem, který je komplementární ke standardní lékařské praxi nebo se používá místo standardní medicíny, jsou někdy označovány jako holistické nebo součástí tradiční medicíny, ačkoli tyto oblasti medicíny nepokrývají všechny formy CAM. Ve skutečnosti CAM zahrnuje nejen klasické systémy, jako je ajurvédská medicína a tradiční čínská medicína, ale také širokou škálu dalších forem terapie, včetně chiropraktické medicíny, biofeedbacku, arteterapie, hypnózy. Mnoho z těchto přístupů je ve srovnání s konvenční medicínou považováno za okrajové - to znamená, že obvykle nejsou ústředním prvkem lékařských osnov, a obvykle nejsou předepisovány lékaři, kteří praktikují konvenční medicínu. Nicméně z důvodu rostoucího počtu důkazů, které podporují bezpečnost a účinnost některých přístupů CAM, se ti, kteří praktikují konvenční medicínu, stali také praktiky CAM.[1] Ve dvou posledních desetiletích došlo k terminologickému rozšíření a začalo se hovořit spíše o integrované, a nekonvenční a komplementární medicíně.[2]

Rozdíl mezi alternativní a komplementární medicínou

Americké národní středisko pro komplementární a integrované zdraví (NCCIH) používá toto rozlišení[3]:

  • Pokud se nekonvenční medicína používá společně s klasickou medicínou, považuje se za „komplementární“.
  • Pokud se nekonvenční medicína používá místo klasické medicíny, považuje se za „alternativní“.

Nekonvenční medicína

Termín nekonvenční medicína (anglicky unconventional medicine) vyjadřuje, že dané léčebné postupy nejsou uznány jako lege artis medicínské postupy, že nebyly prověřeny podle pravidel klinického výzkumu. Nejsou považovány za standardní způsoby léčby, nepatří do objemu zákonem vymezené zdravotní péče hrazené zdravotními pojišťovnami či jinými subjekty předplacené péče. Ovšem situace se v jednotlivých zemích různí a obzvláště soukromé pojišťovny stále více zařazují některé nekonvenční služby do katalogu péče, protože je po těchto metodách poptávka. V tom jsou v postavení obdobném, jako např. doplňky stravy.

Komplementární medicína

Termín komplementární medicína (anglicky complementary medicine) zdůrazňuje, že mnohé nekonvenční postupy nejsou nasazovány místo standardních, nýbrž že je doplňují a že mají podpořit účinek vědecké medicíny či mají na léčbu navázat.

Alopatická medicína

Alopatická medicína, nebo „alopatie“ je termín užívaný homeopaty k označení jiných postupů než homeopatických. Jedná se tedy o označení klasické medicíny, které vytvořil Samuel Hahnemann jako protiklad k homeopatii.[4]

Tradiční medicína

Termín tradiční medicína odkazuje na nevědecké léčitelské praktiky určité kultury, na rozdíl od postupů, které obvykle používají jiné kultury, ve kterých kde dominuje lékařská věda.

Holistická medicína

Holistická, nebo také „celostní medicína“ využívá různé léčebné postupy, od konvenčních léků po alternativní metody jako homeopatii, akupunkturu, šiatsu aj. Holistická medicína usiluje o sjednocení těla a duše. Opírá se o názory, že příčinou nemocí jsou jevy jako úbytek energie způsobený špatnými návyky a stresem, jak fyzickým, tak i psychickým. Nemoc je v holistické medicíně tedy chápána jako důsledek nerovnováhy mezi příčinami biologickými a osobními.

Některé obory alternativní medicíny

Některé obory komplementární medicíny


Instituce a organizace

  • EuroCAM - nadace sdružující CAM organizace v Evropě
  • ANME - asociace pro přírodní medicínu v Evropě
  • EUAA - evropská asociace pro ajurvédu
  • ITCIM - institut pro TCIM/CAM (česká organizace)


Odkazy

Reference

  1. Complementary and alternative medicine. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2020-02-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. NG, Jeremy Y.; BOON, Heather S.; THOMPSON, Alison K.; WHITEHEAD, Cynthia R. Making sense of “alternative”, “complementary”, “unconventional” and “integrative” medicine: exploring the terms and meanings through a textual analysis. BMC Complement Altern Med. [online]. 20.5.2016. Roč. 16, čís. 134. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Complementary, Alternative, or Integrative Health: What’s In a Name?. NCCIH [online]. 2011-11-11 [cit. 2020-02-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Velký lékařský slovník [online]. Maxdorf. Dostupné online. 

Literatura

  • PFEIFFER, Tomáš. Alternativní medicína (CAM) ve světě - O čem se mlčí. 1. vyd. Praha: Dimenze 2+2 Praha, 2018. dostupné jako PDF. 

Související články

Externí odkazy