Poslední dny dinosaurů (film): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎top: +infobox
český distribuční název
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - film}}
{{Infobox - film}}
'''''Last Day of the Dinosaurs''''' (česky ''Poslední dny dinosaurů'') je televizní dokument [[Discovery Channel]] z roku [[2010]] v délce 50 minut. Pojednává o vyhynutí [[Dinosauři|neptačích dinosaurů]] na konci [[křída|křídové]] periody před 66 miliony let. Přiklání se k interpretaci vyhynutí zaviněné dopadem desetikilometrové planetky [[Chicxulub]] do oblasti současného [[Mexický záliv|Mexického zálivu]]. Dokument zobrazuje všechny průvodní jevy dramatického dopadu vesmírného tělesa, včetně vln [[megatsunami]], žárové a tlakové vlny, zvýšení teploty apod. Odehrává se na několika místech naší planety, zejména v oblasti budoucího [[Texas]]u, [[Montana|Montany]] a [[Mongolsko|mongolské]] pouště [[Gobi]]. Dokument těží z efektivních počítačem vytvořených modelů dinosaurů i fyzikálních efektů dopadu.
'''''Poslední dny dinosaurů''''' (v anglickém originále '''''Last Day of the Dinosaurs''''') je televizní dokument [[Discovery Channel]] z roku [[2010]] v délce 50 minut. Pojednává o vyhynutí [[Dinosauři|neptačích dinosaurů]] na konci [[křída|křídové]] periody před 66 miliony let. Přiklání se k interpretaci vyhynutí zaviněné dopadem desetikilometrové planetky [[Chicxulub]] do oblasti současného [[Mexický záliv|Mexického zálivu]]. Dokument zobrazuje všechny průvodní jevy dramatického dopadu vesmírného tělesa, včetně vln [[megatsunami]], žárové a tlakové vlny, zvýšení teploty apod. Odehrává se na několika místech naší planety, zejména v oblasti budoucího [[Texas]]u, [[Montana|Montany]] a [[Mongolsko|mongolské]] pouště [[Gobi]]. Dokument těží z efektivních počítačem vytvořených modelů dinosaurů i fyzikálních efektů dopadu.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{Čsfd film}}
* [http://www.csfd.cz/film/291391-posledni-dny-dinosauru/prehled/ O dokumentu na webu CSFD]
* Pro (v české verzi) stejnojmennou knihu viz odkaz ''[[Poslední dny dinosaurů]]''.


{{Portály|Televize}}
{{Portály|Televize}}

Verze z 14. 7. 2021, 11:40

Poslední dny dinosaurů
Původní názevLast Day of the Dinosaurs
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka66 min
Žánrdokumentární film
RežieRichard Dale
Výroba a distribuce
Premiéra2010
Poslední dny dinosaurů na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poslední dny dinosaurů (v anglickém originále Last Day of the Dinosaurs) je televizní dokument Discovery Channel z roku 2010 v délce 50 minut. Pojednává o vyhynutí neptačích dinosaurů na konci křídové periody před 66 miliony let. Přiklání se k interpretaci vyhynutí zaviněné dopadem desetikilometrové planetky Chicxulub do oblasti současného Mexického zálivu. Dokument zobrazuje všechny průvodní jevy dramatického dopadu vesmírného tělesa, včetně vln megatsunami, žárové a tlakové vlny, zvýšení teploty apod. Odehrává se na několika místech naší planety, zejména v oblasti budoucího Texasu, Montany a mongolské pouště Gobi. Dokument těží z efektivních počítačem vytvořených modelů dinosaurů i fyzikálních efektů dopadu.

Externí odkazy