Hannover: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
Řádek 125: Řádek 125:
=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* {{Commonscat}}
* {{Commonscat}}
* {{Wikislovník|heslo=Hannover}}
* {{en}} [http://en.wikivoyage.org/wiki/Hanover Cestovní příručka] na [[Wikivoyage]]
* {{en}} [http://en.wikivoyage.org/wiki/Hanover Cestovní příručka] na [[Wikivoyage]]
* [http://www.hannover.de Hannover]
* [http://www.hannover.de Hannover]

Verze z 11. 7. 2021, 21:03

Na tento článek je přesměrováno heslo Hanover. Tento článek je o městě v Německu. O městě Hanover ve Spojených státech amerických pojednává článek Hanover (New Hampshire).
Hannover
Hannover – znak
znak
Hannover – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška55 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
spolková zeměDolní Sasko
vládní obvodHannover
Administrativní dělení51 obvodů
Hannover
Hannover
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha204,14 km²
Počet obyvatel545 045 (2022)[1]
Hustota zalidnění2 670 obyv./km²
Etnické složeníNěmci
Náboženské složeníProtestantské křesťanství
Správa
StarostaBelit Onay (Svaz 90/Zelení)[2]
Oficiální webwww.hannover.de
Telefonní předvolbamezinárodní: +49 511
z Německa: 0511
PSČ30159-30669
Označení vozidelH
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hannover (správná česká výslovnost [hanover] nebo [hanóvr][3], německá výslovnost výslovnost [haˈnoːfɐ]IPA) je hlavním a největším město německé spolkové země Dolní Sasko. Žije zde přibližně 545 tisíc[1] obyvatel, což z něj činí 13. největší město v Německu a také třetí největší město v severním Německu po Hamburku a Brémách. V jeho aglomeraci, do které patří například města Garbsen či Langenhagen žije téměř 800 tisíc lidí. Město leží na soutoku řeky Leine a jejího levého přítoku Ihme v jižní části Severoněmecké nížiny.

Hannover byl založen ve středověku na březích řeky Leine asi v 10. století jako vesnice převozníků a rybářů. Ve 13. století se stal hanzovním městem. Mezi lety 1692 a 1814 byl hlavním městem Brunšvicko-lüneburského kurfiřství, později Hannoverského království (1814–1866) a provincie Hanoversko, která byla součástí Pruského království (1868-1918). Po první světové válce se v období Výmarské republiky stal správním střediskem Hannoverské provincie, která byla součástí Svobodného státu Prusko (1918-1946). Po druhé světové válce bylo město začleněno do Britské okupační zóny, nejprve v rámci autonomní zóny Hannoversko (1946), za krátkou dobu se pak stalo hlavním městem nově vzniklé spolkové země Dolní Sasko. Od sjednocení americké, britské a francouzské okupační zóny byl součástí Západního Německa.

Město se v průběhu času stalo důležitou křižovatkou železničních tratí a dálnic. Na severojihu ho protíná vysokorychlostní trať z Hamburku do Frankfurtu nad Mohanem a také trať z Berlína vedoucí do hustě obydlené aglomerace Porýní-Porúří. Ve stejných směrech protínají město dvě důležité dálnice A2 (Berlín-Magdeburg-Hannover-Bielefeld-Oberhausen) a A7 (hranice s Dánskem-Hamburk-Hannover-Kassel-Fulda-Würzburg-Ulm-hranice s Rakouskem). Letiště, které leží severně od města nedaleko Langenhagenu je devátým nejrušnějším v Německu. Ve městě sídlí jedenáct vysokých škol, například Leibnizova univerzita.

Hanoverské výstaviště je největší na světě. Konala se zde Světová výstava 2000. V Hannoveru jsou každoročně veletrhy, jako je Hannoverský veletrh. Do roku 2018 se zde pořádal CeBIT zaměřený na informační technologie. Přehlídka vozidel IAA zde bývá každé dva roky. Jedná se o přední světový veletrh dopravy a logistiky. Každý rok se koná Schützenfest Hannover, což je největší festival střelců na světě a také obdoba mnichovského pivního festivalu Oktoberfest, který je se svým milionem návštěvníků druhým největším v Německu.

Ve městě nelze nalézt mnoho památek, protože bylo poničeno během druhé světové války. Jednou z nejznámějších turistických atrakcí jsou barokní Královské zahrady v Herrenhausenu. Zdejší palác byl zničen během bombardování, ale byl obnoven a v roce 2013 znovu otevřen.[4] Dominantou města je Nová radnice otevřená v roce 1913. Turisticky zajímavým místem je také Staré Město s kostelem Marktkirche či s ulicí Kramerstraße s hrázděnými domy. V roce 2014 se stal Hannover městem hudby UNESCO.

Historie

Hannover vznikl asi v 10. století jako vesnice převozníků a rybářů. Původní umístění této vesnice bylo na břehu řeky Leine, město se ale nadále rozrůstalo, proto jej dnes najdeme na mnohem větší ploše. Největšího rozmachu dosáhl Hannover ve 13. století, pozemní přeprava byla nebezpečná a město bylo v blízkosti soutoku několika řek, takže za jeho vzrůstem stála právě jeho strategická poloha.

Krom vodní dopravy byl Hannover v historii hlavně centrem hannoverských kurfiřtů, z nichž Jiří I. (pravnuk Jakuba I.) se roku 1714 stal anglickým králem a zakladatelem dědičné královské Hannoverské dynastie. Ve městě se narodil i slavný britský astronom sir William Herschel, který se stal objevitelem planety Uran.

Od roku 1868 do roku 1946 byl Hannover hlavním městem pruské provincie Hannoveru a později také administrativní oblasti Hannover, ta ale v roce 2005 zanikla. Nyní je Hannover hlavním městem spolkové země Dolní Sasko.

Geografie

Poloha

Hannover leží v údolí řeky Leine. Ze severu zde zasahuje Dolnosaská vysočina, která pak přechází do Severoněmecké nížiny. Centrum města leží na souřadnicích 52°22′28″ severní šířky a 9°44′19″ východní délky. Geografická poloha poskytla příznivé podmínky pro rozvoj města již od středověku. Vzdálenosti z Hannoveru do nejbližších větších měst jsou následující: 25 km jižně leží Hildesheim, zhruba 55 km východně Braunschweig a asi 70 km na východ Wolfsburg. Severně od Hannoveru leží Brémy (asi 100 km) a Hamburk (asi 150 km). Hlavní město Berlín se nachází zhruba 250 km na východ.

Hannover leží v průměrně výšce 55 metrů nad mořem. Nejvyšší bod se nachází v jihovýchodní částí, vrch Kronsberg leží v nadmořské výšce 118,2 metrů nad mořem, vrch Lindener pak ve výšce 89,0 metrů nad mořem. Nejníže položeným místem se nachází v chráněné krajinné oblasti Klosterforst Marienwerder, které leží ve výšce 44 metrů nad mořem.

Sousední obce

Následující města a obce sousedí s městem Hannover: Langenhagen, Isernhagen, Lehrte, Sehnde, Laatzen, Hemmingen, Ronnenberg, Gehrden, Seelze a Garbsen.

Administrativní členění města

Hannover se skládá z 51 městských částí, které jsou sloučeny po dvou až sedmi do třinácti větších celků: Mitte, Vahrenwald-List, Bothfeld-Vahrenheide, Buchholz-Kleefeld, Misburg-Anderten, Kirchrode-Bemerode-Wülferode, Südstadt - Bult, Döhren-Wülfel, Ricklingen, Linden-Limmer, Ahlem-Badenstedt-Davenstedt, Herrhäuser - Stöcken und Nordstadt.

Jedenáct procent z asi 200 čtverečních kilometrů rozlohy města tvoří veřejná zeleň. Díky tomu je tak Hannover označován jako jedno z nejzelenějších měst Německa. V blízkosti centra se rozkládá městský les Eilenriede o rozloze 650 hektarů.

V jižní části města se nachází uměle vytvořené jezero Maschsee o rozloze 78 akrů.

Klima

Roční průměrná teplota dosahuje 8,7 °C. Průměrný roční úhrn srážek činí 661 milimetrů srážek. Mezi květnem a srpnem se průměrně vyskytuje 22 letních dnů (klimatologický termín pro dny, kdy maximální teplota překračuje 25 °C).

Ekonomika

Město je známo chemickým, textilním, gumárenským a ocelářským průmyslem. V části Hannover-Stöcken se nachází závod Volkswagen Commercial Vehicles, kde se vyrábí Volkswagen Transporter. Jde o největšího zaměstnavatele v regionu. Finanční průmysl je také důležitý. Významnými zaměstnavateli jsou Talanx, VHV, Hannover Re a Nord LB.

Kultura a pamětihodnosti

Červená linie

Zajímavou pomůckou pro turisty je tzv. červená linie neboli Roter Faden. Jedná se o zhruba 4,2 km dlouhou trasu kolem nejvýznamnějších památek města. Stačí pouze sledovat linii vyznačenou na chodnících a silnicích a nechat se unášet atmosférou města.

Kröpcke

Kröpcke při pohledu západním směrem

Kröpcke je centrální místo v Hannoveru. Jedná se víceméně o křižovatku čtyř důležitých nákupních ulic: Georgsstraße, Karmarschstraße, Bahnhofstraße a Rathenaustraße, na které se nachází starodávné hodiny - Kröpcke Uhr. Ty se postupem času staly jakýmsi záchytným bodem a místem srazů. Kröpcke je současně důležitým přestupním uzlem městské hromadné dopravy.

Historie této křižovatky sahá až do 19. století. Od roku 1872 zde fungovala tzv. koňská dráha, která byla v roce 1897 nahrazena dráhou tramvajovou. V průběhu druhé světové války bylo místo zničeno a po přestavbě v roce 1971 byla tramvajová dráha umístěna do podzemí a náměstí se stalo pěší zónou.

Na Kröpcke nalezneme kromě zmiňovaných zelených hodin o výšce zhruba 2 metry také vyhlášenou cukrárnu Mövenpick s nezaměnitelnou vlnitou střechou.

Z Kröpcke směrem k hlavnímu nádraží vede dvojúrovňová nákupní promenáda Niki-de-Saint-Phalle.

Eilenriede

„Plíce města“ - i tak bývá tento 650 hektarů veliký lesopark poblíž centra města označován. Jedná se o jednu z největších městských zelených ploch v Evropě. Obyvatelé Hannoveru zde rádi tráví volné chvíle. Potkáte zde spoustu běžců, cyklistů či bruslařů. Nachází se zde i několik sáňkových drah, dětských hřišť, pinpongových stolů apod. Ideální místo pro volný čas.

Nová radnice

Budova tzv. nové radnice byla postavena v letech 19011913 a její stavba stála tehdy deset milionů marek. Radnice je 98 metrů vysoká a v její kopuli byl v roce 1946 vyhlášen samostatný stát Dolní Sasko. V současnosti je kupole zpřístupněna veřejnosti jako vyhlídka na celé město a široké okolí za malý poplatek 3,00 Euro.

Radnice, Hauptbahnhof - hlavní nádraží, Herrenhäuser Gärten - královské zahrady, ZOO, Kröpcke, Aegidientorkirche, Marktkirche, Eilenriede aj.

Pohled z Nové radnice
Pohled z Nové radnice

Slavní rodáci

Partnerská města

Odkazy

Reference

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Hannover na anglické Wikipedii a Hannover na německé Wikipedii.

  1. a b register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]
  2. (de) ndr.de
  3. http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=Hannover
  4. Herrenhausen Palace and Museum | Royal Gardens of Herrenhausen | Tourist Highlights | Sightseeing & City Tours | Tourism & Culture | Welcome to Hannover | Home - hannover.de. www.hannover.de [online]. [cit. 2020-11-04]. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy