Tornáda ve Spojených státech amerických: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace editace z mobilní aplikace pro Android
Řádek 12: Řádek 12:
* '''F3''' – '''252 až 332 km/h''', odtrhává střechy a většina stromů je vyvrácena, jsou odmršťovány i těžká auta.
* '''F3''' – '''252 až 332 km/h''', odtrhává střechy a většina stromů je vyvrácena, jsou odmršťovány i těžká auta.
* '''F4''' – '''332 až 418 km/h''', velmi silný vír, jeho rychlostí ničí celé domy a může je i odnést.
* '''F4''' – '''332 až 418 km/h''', velmi silný vír, jeho rychlostí ničí celé domy a může je i odnést.
* '''F5''' – '''418 až 500 km/h''', nejsilnější forma tornáda, která nechává poletovat nejtěžší předměty a odmršťuje je do vzdálenosti 100m, svou silou vytrhává stromy i s kořeny.
* '''F5''' – '''418 až 500 km/h''', nejsilnější forma tornáda, která nechává poletovat nejtěžší předměty a odmršťuje je do vzdálenosti 100 m, svou silou vytrhává stromy i s kořeny.


== Oblasti častého výskytu ==
== Oblasti častého výskytu ==

Verze z 7. 7. 2021, 12:39

Četnost tornád v USA mezi roky 1950–2019

Tornáda ve Spojených státech amerických dosahují nejvyššího výskytu na světě. V angličtině je pro tornádo používán také termín Tornado Alley (doslovně „ulička tornád“), což je oblast Ameriky, kde se vyskytují nejčastěji. Jedná se o oblast vymezenou povodím řeky Mississippi, Skalistými horami a Apalačským pohořím. Nejčastějším výskytem v oblasti Tornado Alley je duben až červen.

Charakteristika

Tornádo je silně rotující vítr, který nabývá tvar chobotu až nálevky hustého dýmu. Vítr dosahuje rychlosti přibližně 117–511 km/h a získává šedivý až černý odstín. Tornádo doprovází mrak nazývaný „základna“, bez kterého by nemohlo vzniknout. Kolem své rotační osy vytváří prašný vír, v důsledku kontatku se zemí.

Klasifikace podle síly

Vícenásobná expozice zachycující vznik tornáda na pláních Kansasu, 2016

Tornáda jsou hodnoceny podle síly ve Fujitově stupnici, označují se značkou „F“ a příslušnou hodnotou síly. Hodnoty síly tornáda jsou známkovány od nejnižší hodnoty F1 až do F5, spolu se silou tornáda se často uvádí také rychlost tornáda v km/h.

  • F10 až 180 km/h, slabší tornádo.
  • F2180 až 252 km/h, tornádo dokáže vyvrátit vysoké předměty a z malých se stávají nebezpečně poletující předměty.
  • F3252 až 332 km/h, odtrhává střechy a většina stromů je vyvrácena, jsou odmršťovány i těžká auta.
  • F4332 až 418 km/h, velmi silný vír, jeho rychlostí ničí celé domy a může je i odnést.
  • F5418 až 500 km/h, nejsilnější forma tornáda, která nechává poletovat nejtěžší předměty a odmršťuje je do vzdálenosti 100 m, svou silou vytrhává stromy i s kořeny.

Oblasti častého výskytu

USA jsou státem s nejvyšší četností tornád. Nejvíce jich lze napočítat na jihovýchodním pobřeží USA, konkrétně ve státech Texas, Louisiana, Mississippi a Florida. V této oblasti vzniká až desítka tornád ročně. Stávají se tak často vyhledávaným místem jejich stopařů. Další oblastí je centrální region USA. Nejvíce ve státě Oklahoma, na severu Texasu a na hranicích Nebrasky, Colorada a Kansasu.

Mezi oblasti nejsilnějších (ale ne nejčetnějších) tornád patří v seznamu historicky zaznamenaných tornád nejčastěji Texas. Těsně za ním je Missouri, který vede ve vysokém počtu tornád o síle až F4.

Nejničivější tornáda

Dne 29. října 1927 udeřilo v St. Louis v Missouri nejničivější tornádo o síle F3. I když šlo podle charakteristiky o středně ničivé tornádo, ničivá síla a moment překvapení zanechal celkem 28 obětí. Jednalo se o neočekávané tornádo, které postihlo obytnou čtvrť v St. Louis.

Dne 27. března 1896 zasáhlo St. Louis v Missouri tornádo o síle F4 na Fujitsově stupnici. Vyžádalo si až 255 obětí na životech. Tornádo patřilo do tzv. „outbreak“ tornád. „Outbreak“ tornáda je souhrnný název pro skupinu tornád, které vznikají ve stejné oblasti v určitých intervalech.

Dne 18. března 1925 zasáhlo Spojené státy nejničivější tornádo v americké historii. Tzv. Tornádo tří států (Tri-state tornádo) zasáhlo oblasti severovýchodního Ellingtonu v Missouri a severozápad Princetonu v Indianě. Jednalo se o nejdále putující tornádo na světě a zanechalo 695 mrtvých.

Dne 7. května 1840 se zapsalo do dějin druhé největší tornádo USA, přezdívané Velké tornádo Natchez (The Great Natchez Tornado), jež vedlo k 317 obětem. Vyznačovalo se větším počtem usmrcených než zraněných, což způsobila přítomnost lidí na plantážích bez možnosti bezpečného úkrytu.

Externí odkazy