Flobertka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jiku (diskuse | příspěvky)
Novela zakona 2021 kategorie c1
značky: editace z Vizuálního editoru editace z mobilu editace z mobilního webu
→‎Externí odkazy: Uprava odkazu aby ukazoval primo na relevantni cast dokumentu
Řádek 45: Řádek 45:
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==


* [https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-119 Legislativní úprava flobertek]
*[https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-119#p6a Legislativní úprava flobertek]
*[https://dspace.vsb.cz/bitstream/handle/10084/114897/REZ0042_FS_B2341_2302R010_50_2016.pdf?sequence=1 Výrobci flobertek]
*[https://dspace.vsb.cz/bitstream/handle/10084/114897/REZ0042_FS_B2341_2302R010_50_2016.pdf?sequence=1 Výrobci flobertek]
*[https://www.balistas.cz/poradna/jak-vybrat-flobertku/ Druhy flobertek]
*[https://www.balistas.cz/poradna/jak-vybrat-flobertku/ Druhy flobertek]

Verze z 6. 7. 2021, 03:42

Flobert revolver, Alfa Proj 661, ráže 6mm
Flobert revolver, Alfa Proj 661, ráže 6mm

Flobertka je palná zbraň, která ke střelbě využívá náboje s okrajovým zápalem. Ty mají zápalnou slož v dutém okraji na dně nábojnice. Z toho vyplývá, že zbraň musí mít zápalník mimo osu. Flobertka se nejčastěji vyrábí jako revolver či puška, lze se setkat i s flobertovou pistolí. Ráže tohoto typu zbraně činí 4 mm, 6 mm či 9 mm. Výroba a zpracování je stejně kvalitní jako u ostrých zbraní. Zbraň je pojmenována po francouzském puškaři Louisi Flobertovi.

Použití

Flobertky se často používají k nácviku střelby, pro sportovní či zábavnou střelbu na menší vzdálenosti nebo jako zbraně na drobné hlodavce.

Legislativní úprava

Dle zákona o střelných zbraních a střelivu jde o volně prodejné zbraně, a to v případě, že energie střely na ústí hlavně dosahuje maximálně 7,5 J[1]). Flobertka spadá do kategorie zbraní s označením D. Jedná se o volně prodejné zbraně. Jedinou podmínkou vlastnictví je dosažení věku 18 let. Do této kategorie dále patří historické zbraně, vzduchové zbraně, plynové zbraně, mechanické zbraně s napínací silou nad 150 N, znehodnocené zbraně či střelivo. Pro srovnání: povolená energie střely na ústí hlavně u volně prodejné vzduchovky činí až 16 J, je tedy více než dvakrát vyšší.

Některé střelivo typu Flobert dosahuje vyšších výkonů. Například:

  • Flobert Randz Curte 4mm
  • ME Flobert Court 6mm
  • Flobert CB .22

Flobertky neupravené pro omezení výkonu na 7,5 J jsou od roku 2021 zbraně kategorie C1, pro jejichž vlastnictví je potřeba registrace na PČR.

Výrobci

  • ALFA - PROJ – český výrobce, prodejce a exportér ostrých zbraní a flobertek, firma byla založena roku 1993
  • Mayzus – český producent sportovních, loveckých a flobertkových zbraní, na trhu působí od roku 2015  
  • Spielberg Brno – český výrobce krátkých i dlouhých flobertových zbraní, produkcí flobertek se zabývá od roku 2002  
  • Atak Arms – tradiční turecký producent se specializuje na vzduchové i plynové pistole, plynové revolvery i flobertové pistole a revolvery

Druhy flobertek

Flobert puška Spielberg Brno, 200F, ráže 6mm, buková rytina
Flobert puška Spielberg Brno, 200F, ráže 6mm, buková rytina
  • Flobertová puška – Dlouhá flobertová puška je charakteristická vysokou přesností, lze s ní střílet i na větší vzdálenosti (20 – 25 metrů). Čím má flobertová puška delší hlaveň, tím je zbraň přesnější. Vyrábí se typicky v ráži 6 mm. Ráže 9 mm se používá k mysliveckým účelům.  
  • Flobertový revolver – Revolver je menší než puška, tudíž se s ním snadněji zachází. Oproti flobertové pušce také nabízí možnost vystřílet více nábojů bez přebíjení. Vyrábí se typicky v ráži 4 mm nebo 6 mm. Flobertkový revolver ráže 6 mm má drážkovanou hlaveň, je tedy o dost přesnější než kalibr 4 mm, který se vyrábí bez drážkované hlavně. Mezi flobertkami je nejprodávanější.
  • Flobertové pistole – Je nejméně prodávaným sortimentem z flobertek, flobertová pistole mívá klasický zásobník na nábojnice.

Flobertové střelivo

Náboje typu flobert se skládají z projektilu a nábojnice, ve které se nachází výmetná náplň a zápalná složka. Náboje flobert fungují na principu okrajového zapalování. Zpravidla se jedná o brokové náboje s hromadnou střelou. Využívají se i náboje s kulovou střelou. Flobertové střelivo se vyrábí nejčastěji v rážích 4 mm a 6 mm, lze se setkat i s ráží 9 mm. Energie střely je nižší, dosáhne maximálně do 7, 5 J. Vzdálenost střelby činí maximálně 20 – 25 metrů. Mezi tradiční výrobce flobertových nábojů patří česká firma Sellier & Bellot. Známé jsou rovněž náboje německé značky RWS.

Historie

Louis Nicolas Auguste Flobert v roce 1849 přišel na to, jak použít náboj s okrajovým zápalem. To dalo vzniknout flobertce. Tento typ zbraně má odlišnou historii v Evropě a ve Spojených státech amerických. Pro Američany byla flobertka příliš slabá a velmi se zde nerozšířila. V Evropě byla situace odlišná. Flobertka umožnila masovou výrobu levných i drahých zbraní, které lze využít v omezených prostorách veřejných střelnic a které lze rovněž použít pro salonní střelbu v měšťanských a šlechtických domech. Flobertka se začala využívat i na lov nejdrobnější zvěře. Lze se s ní setkat i pod starším označením ptáčnice.  

Reference

Externí odkazy