Kontinentální filozofie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mashaunix (diskuse | příspěvky)
rozmanite upravy
Mashaunix (diskuse | příspěvky)
chybicky
Řádek 23: Řádek 23:
**[[Postkolonialismus|Postkoloniální teorie]] (zakladatel: [[Frantz Fanon]])
**[[Postkolonialismus|Postkoloniální teorie]] (zakladatel: [[Frantz Fanon]])


Analytickou filosofii paralelně vymezili jako vlastní tradici [[Gottlob Frege]], [[Bertrand Russell]] a [[Ludwig Wittgenstein]] na přelomu 19. a 20. století. Frege a Wittgenstein (a další ústřední představitelé analytické filosofie, včetně [[Vídeňský kroužek|Vídeňského kroužku]] [[novopozitivismus|novopozitivistů]]) ale ironicky také pocházeli z německy mluvících kontinentálních zemí.
Analytickou filosofii paralelně vymezili jako vlastní tradici na přelomu 19. a 20. století [[Gottlob Frege]], [[Bertrand Russell]] a [[Ludwig Wittgenstein]]. Frege a Wittgenstein (a další ústřední představitelé této tradice, včetně [[Vídeňský kroužek|Vídeňského kroužku]] [[novopozitivismus|novopozitivistů]]) ale ironicky také pocházeli z německy mluvících kontinentálních zemí.


Společný kořen kontinentální i analytické filosofie lze nalézt u Kanta, který ovlivnil veškerou moderní západní filosofii po [[osvícenství]], včetně její „třetí“ hlavní tradice, amerického [[pragmatismus|pragmatismu]] (zakladatelé: [[Charles Sanders Peirce]], [[William James]]). Další autoři, jejichž vliv přesahuje rozdělení tradic, jsou: Hegel, zakladatel [[pozitivismus|pozitivismu]] [[Auguste Comte]], a zakladatel [[evoluce|evoluční teorie]] [[Charles Darwin]].
Společný kořen kontinentální i analytické filosofie lze nalézt u Kanta, který ovlivnil veškerou moderní západní filosofii po [[osvícenství]], včetně její „třetí“ hlavní tradice, amerického [[pragmatismus|pragmatismu]] (zakladatelé: [[Charles Sanders Peirce]], [[William James]]). Další autoři, jejichž vliv přesahuje rozdělení tradic, jsou: Hegel, zakladatel [[pozitivismus|pozitivismu]] [[Auguste Comte]], a zakladatel [[evoluce|evoluční teorie]] [[Charles Darwin]].


== Význam ==
== Význam ==
Někteří kontinentální myslitelé měli obrovský vliv na kulturu, přesahující oblast filosofie i humanitních věd, a to především Marx (na politiku a ekonomiku), Nietzsche (na umění a náboženství), a Freud (na terapii a popkulturu). Z kritické teorie a postmodernismu se také v druhé polovině 20. století především v anglo-americkém světě vyvinuly [[kulturální studia]] a další teoretické proudy (například [[genderová studia]] a [[kritická rasová teorie|kritickou rasovou teorii]]), vlivné v současných společenských vědách a levicové politice.
Někteří kontinentální myslitelé měli obrovský vliv na kulturu, přesahující oblast filosofie i humanitních věd, a to především Marx (na politiku a ekonomiku), Nietzsche (na umění a náboženství), a Freud (na terapii a popkulturu). Z kritické teorie a postmodernismu se také v druhé polovině 20. století především v anglo-americkém světě vyvinuly [[kulturální studia]] a další teoretické proudy (například [[genderová studia]] a [[kritická rasová teorie]), vlivné v současných společenských vědách a levicové politice.


Za nejvýznamnějšího kontinentálního filosofa 20. století je někdy považován ontolog [[Martin Heidegger]], který ve své práci sjednotil fenomenologii, existencialismus a hermeneutiku, a do nějaké míry ovlivnil celou pozdější kontinentální tradici. Mezi jeho hlavní žáky patřili [[Hannah Arendtová]], [[Hans-Georg Gadamer]], [[Emmanuel Levinas]], [[Maurice Merleau-Ponty]], i český myslitel [[Jan Patočka]]; [[současná filosofie v Česku]] je také většinově kontinentální.
Mezi nejvýznamnější filosofy 20. století bývá řazen ontolog [[Martin Heidegger]], který ve své práci sjednotil fenomenologii, existencialismus a hermeneutiku, a ovlivnil celou pozdější kontinentální tradici. Mezi jeho hlavní žáky patřili [[Hannah Arendtová]], [[Hans-Georg Gadamer]], [[Emmanuel Levinas]], [[Maurice Merleau-Ponty]], i český myslitel [[Jan Patočka]]; [[současná filosofie v Česku]] je také většinově kontinentální.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 2. 7. 2021, 12:57

Kontinentální filosofie je pojem vymezující moderní filosofické proudy, metody a nauky, které se liší od analytické filosofie (převládající v anglo-americkém světě) a jejichž přední představitelé pochází z kontinentální Evropy a píší především německy a francouzsky. Mezi těmito filosofy je obecně méně jednoty než mezi analytickými filosofy, kteří je původně takto označili, aby je od sebe odlišili. Přesto je ve vývoji kontinentální tradice určitá návaznost a tím pádem i spojující rysy, například důraz na základní význam subjektivní zkušenosti a/nebo historického kontextu, který problematizuje možnost objektivního poznání světa a člověka. Oproti analytické filosofii je tedy silněji propojena se společenskými a humanitními vědami než s přírodními vědami, matematikou a logikou: mnoho kontinentálních filosofů bylo také historiky, sociology, psychology, estetiky, teology, jazykovědci, ekonomy nebo literárními vědci. Je tím pádem také silněji propojena s uměním, náboženstvím, a radikální politikou, a úzce souvisí s kulturní kritikou.

Friedrich Nietzsche – německý filosof, filolog, a básník druhé poloviny 19. století – ovlivnil všechny hlavní proudy kontinentální filosofie 20. století, a mimo filosofii také umění, náboženství a moderní kulturu obecně. Jeho kritika ideálů pravdy a morálky byla v evropské tradici bezprecedentní. Pro analytickou tradici filosofie ale již obzvlášť důležitý nebyl.

Proudy

Jako kontinentální bývají označovány tyto filosofické proudy:

Analytickou filosofii paralelně vymezili jako vlastní tradici na přelomu 19. a 20. století Gottlob Frege, Bertrand Russell a Ludwig Wittgenstein. Frege a Wittgenstein (a další ústřední představitelé této tradice, včetně Vídeňského kroužku novopozitivistů) ale ironicky také pocházeli z německy mluvících kontinentálních zemí.

Společný kořen kontinentální i analytické filosofie lze nalézt u Kanta, který ovlivnil veškerou moderní západní filosofii po osvícenství, včetně její „třetí“ hlavní tradice, amerického pragmatismu (zakladatelé: Charles Sanders Peirce, William James). Další autoři, jejichž vliv přesahuje rozdělení tradic, jsou: Hegel, zakladatel pozitivismu Auguste Comte, a zakladatel evoluční teorie Charles Darwin.

Význam

Někteří kontinentální myslitelé měli obrovský vliv na kulturu, přesahující oblast filosofie i humanitních věd, a to především Marx (na politiku a ekonomiku), Nietzsche (na umění a náboženství), a Freud (na terapii a popkulturu). Z kritické teorie a postmodernismu se také v druhé polovině 20. století především v anglo-americkém světě vyvinuly kulturální studia a další teoretické proudy (například genderová studia a [[kritická rasová teorie]), vlivné v současných společenských vědách a levicové politice.

Mezi nejvýznamnější filosofy 20. století bývá řazen ontolog Martin Heidegger, který ve své práci sjednotil fenomenologii, existencialismus a hermeneutiku, a ovlivnil celou pozdější kontinentální tradici. Mezi jeho hlavní žáky patřili Hannah Arendtová, Hans-Georg Gadamer, Emmanuel Levinas, Maurice Merleau-Ponty, i český myslitel Jan Patočka; současná filosofie v Česku je také většinově kontinentální.

Externí odkazy