Karolina Alžběta Hannoverská: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Narovnání přesměrování Act of Settlement 1701
Řádek 42: Řádek 42:


== Pozdější život ==
== Pozdější život ==
Karolina prožívala nešťastnou lásku k ženatému dvořanovi [[John Hervey|Johnu Herveyovi]]. Lord Hervey byl bisexuál, který patrně měl poměr s Karolininým starším bratrem princem [[Frederik Ludvík Hannoverský|Frederikem]] a byl romanticky spojen i s několika dvorními dámami. Když roku [[1743]] Hervey zemřel, Karolina, která byla z jeho smrti byla nešťastná a chtěla zemřít rovněž, se stáhla do [[St James's Palace]], který až do konce jejího života byl přístupný jen rodině a nejbližším přátelům.
Karolina prožívala nešťastnou lásku k ženatému dvořanovi [[John Hervey|Johnu Herveyovi]]. Lord Hervey byl bisexuál, který patrně měl poměr s Karolininým starším bratrem princem [[Frederik Ludvík Hannoverský|Frederikem]] a byl romanticky spojen i s několika dvorními dámami. Když roku [[1743]] Hervey zemřel, Karolina, která byla z jeho smrti nešťastná a chtěla zemřít rovněž, se stáhla do [[St James's Palace]], který až do konce jejího života byl přístupný jen rodině a nejbližším přátelům.


Zemřela ve věku 44 let [[28. prosinec|28. prosince]] [[1757]], svobodná a bezdětná. Pohřbena byla ve [[Westminsterské opatství|Westminsterském opatství]].
Zemřela ve věku 44 let [[28. prosinec|28. prosince]] [[1757]], svobodná a bezdětná. Pohřbena byla ve [[Westminsterské opatství|Westminsterském opatství]].

Verze z 15. 5. 2021, 16:58

Šablona:Infobox - panovnice Princezna Karolina Britská (Karolina Alžběta; 10. června 1713, Hannover28. prosince 1757, Londýn) byla jako dcera britského krále Jiřího II. britská princezna.


Mládí

Princezna Karolina[1][2] se narodila 10. června 1713 v paláci Herrenhausen v Hannoveru jako čtvrté dítě a třetí dcera z devíti potomků Jiřího Augusta, dědičného prince Hannoveru. Její otec byl nejstarším synem hannoverského kurfiřta Jiřího I., matka Karolina z Ansbachu byla dcerou Jana Frederika markraběte Braniborsko-Ansbašského. Jako vnučka kurfiřta Hannoveru měla titul Její Jasnost Princezna Karolina Hannoverská. Podle Act of Settlement 1701 byla sedmá v pořadí nástupnictví na Britský trůn. Pokřtěna byla den po jejím narození v Paláci Herrenhausen.[3]

Velká Británie

Roku 1714 zemřela královna Anna Stuartovna. Dědeček Karoliny Alžběty se stal králem Velké Británie a její otec Princem z Walesu. Se svou matkou a staršími sestrami Annou a Amélií se přestěhovala do Velké Británie a usídlily se v londýnském St James's Palace. Tohoto roku získala titul Její královská Výsost princezna Karolina.

Roku 1722 její matka, která měla progresivní názory, nechala Karolinu a její sestru Amélii očkovat proti černým neštovicím způsobem variolace, který do Anglie přinesli z Konstantinopole lady Mary Wortley Montagu a Charles Maitland.

Roku 1727 zemřel Karolinin děd a na trůn Velké Británie nastoupil její otec jako Jiří II. Dokumenty z ledna až února roku 1728 ukazují její velkorysost, s jakou přispívala dobročinným organizacím.

Pozdější život

Karolina prožívala nešťastnou lásku k ženatému dvořanovi Johnu Herveyovi. Lord Hervey byl bisexuál, který patrně měl poměr s Karolininým starším bratrem princem Frederikem a byl romanticky spojen i s několika dvorními dámami. Když roku 1743 Hervey zemřel, Karolina, která byla z jeho smrti nešťastná a chtěla zemřít rovněž, se stáhla do St James's Palace, který až do konce jejího života byl přístupný jen rodině a nejbližším přátelům.

Zemřela ve věku 44 let 28. prosince 1757, svobodná a bezdětná. Pohřbena byla ve Westminsterském opatství.

Vývod z předků

 
 
 
 
 
Jiří Brunšvicko-Lüneburský
 
 
Arnošt August Brunšvicko-Lüneburský
 
 
 
 
 
 
Anna Eleonora Hesensko-Darmstadtská
 
 
Jiří I.
 
 
 
 
 
 
Fridrich Falcký
 
 
Žofie Hannoverská
 
 
 
 
 
 
Alžběta Stuartovna
 
 
Jiří II.
 
 
 
 
 
 
Joachim Arnošt Oettingenský
 
 
Jiří Vilém Brunšvicko-Lüneburský
 
 
 
 
 
 
Anna Sibylla Solmsko-Sonnenwaldská
 
 
Žofie Dorotea z Celle
 
 
 
 
 
 
Alexandr II. Desmier d'Olbreuse
 
 
Éléonore d'Olbreuse
 
 
 
 
 
 
Jacquette Poussard de Vandré
 
Karolina Alžběta Hannoverská
 
 
 
 
 
Joachim Arnošt Braniborsko-Ansbašský
 
 
Albrecht II. Braniborsko-Ansbašský
 
 
 
 
 
 
Žofie Solmsko-Laubachská
 
 
Jan Fridrich Braniborsko-Ansbašský
 
 
 
 
 
 
Jiří Vilém Brunšvicko-Lüneburský
 
 
Žofie Markéta Oettingenská
 
 
 
 
 
 
Éléonore Desmier d'Olbreuse
 
 
Karolina z Ansbachu
 
 
 
 
 
 
Vilém Sasko-Výmarský
 
 
Jan Jiří I. Sasko-Eisenašský
 
 
 
 
 
 
Eleonora Dorotea Anhaltsko-Desavská
 
 
Eleonora Sasko-Eisenašská
 
 
 
 
 
 
Arnošt Saynsko-Wittgensteinský
 
 
Johana Saynsko-Wittgensteinská
 
 
 
 
 
 
Lujza Juliana Erbašská
 

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Princess Caroline of Great Britain na anglické Wikipedii.

  1. London Gazette[nedostupný zdroj]
  2. London Gazette[nedostupný zdroj]
  3. Yvonne's Royalty Home Page: Royal Christenings. users.uniserve.com [online]. [cit. 2015-09-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-27.