Tramvajová doprava v Görlitzu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Narovnání přesměrování Rozchod kolejí
Řádek 3: Řádek 3:


== Historie ==
== Historie ==
První koněspřežné [[Rozchod kolejí|normálněrozchodné]] tramvaje vyjely do ulic Görlitze roku 1882. Provoz elektrických tramvají začal roku 1897. Následně byly trasy přestavěny na metrový rozchod, aby se mohly snáze rozšiřovat do středu města. Po druhé světové válce se obnovily pouze tramvajové tratě na německé straně [[Lužická Nisa|Lužické Nisy]].
První koněspřežné [[Rozchod koleje|normálněrozchodné]] tramvaje vyjely do ulic Görlitze roku 1882. Provoz elektrických tramvají začal roku 1897. Následně byly trasy přestavěny na metrový rozchod, aby se mohly snáze rozšiřovat do středu města. Po druhé světové válce se obnovily pouze tramvajové tratě na německé straně [[Lužická Nisa|Lužické Nisy]].


== Provoz ==
== Provoz ==

Verze z 14. 5. 2021, 07:18

Vůz Tatra KT4Dt v Görlitzu

Tramvajovou dopravu v Görlitzu provozuje podnik Verkehrsgesellschaft Görlitz GmbH, jehož linky jsou začleněny v integrovaném dopravním systému ZVON.

Historie

První koněspřežné normálněrozchodné tramvaje vyjely do ulic Görlitze roku 1882. Provoz elektrických tramvají začal roku 1897. Následně byly trasy přestavěny na metrový rozchod, aby se mohly snáze rozšiřovat do středu města. Po druhé světové válce se obnovily pouze tramvajové tratě na německé straně Lužické Nisy.

Provoz

Linkové vedení tramvají v Görlitzu.

V tuto chvíli má Görlitz 2 linky, délka linek činí dohromady asi 13 km, 25 zastávek. Linka číslo 1 vede od severovýchodu města, od obchodního centra Neißepark na jihozápad města do městské části Weinhübel. Linka číslo 2 vede od severozápadu města na jihozápad asi do vzdálenosti jako linka 1, do malebné rodinné zástavby Landeskrone. Obě linky se setkávaji na severu. Linka 1 po dvou zastávkách, linka 2 po jedné zastávce. Linky pokračují společné až za hlavní nádraží, kde se oddělují. Linka 1 pokračuje asi kilometr po dvoukolejné trati, pak se mění pouze na jednokolejnou trať s jednou výhybnou uprostřed dvoukilometrového jednokolejného úseku, který vede až do konce linky. Linka 2 má jedokolejný úsek o trochu delší, asi 3 km. Má dvě výhybny a konec linky je zajímavý vratným trojúhelníkem, který je v Görlitzu jediný.

Görlitz má jedinou vozovnu na dvoukolejném úseku linky 1 na jihozápadě města. Vozovna vypravuje v pracovní dny 9 tramvají, v sobotu a neděli o něco méně.

Vozový park

Z jediné vozovny se vypravuje typ KT4D z produkce Tatra Smíchov. V šesti letech je v plánu zakoupit novější a nízkopodlažní vozy.

Obrázek Typ Modifikace a podtypy Počet k 10. 2.

2021

Tatra KT4 Tatra KT4DMC 14

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Verkehrsgesellschaft Görlitz na německé Wikipedii.

Externí odkazy