Novoslobodskaja (stanice metra v Moskvě): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
Řádek 21: Řádek 21:


[[en:Novoslobodskaya]]
[[en:Novoslobodskaya]]
[[es:Novoslobodskaya]]
[[lmo:Novoslobodskaya (metró da Móscova)]]
[[lmo:Novoslobodskaya (metró da Móscova)]]
[[ru:Новослободская (станция метро)]]
[[ru:Новослободская (станция метро)]]

Verze z 17. 11. 2007, 22:50

Novoslobodskaja (rusky Новослободская) je stanice moskevského metra. Pojmenována je po stejnojmenné ulici vedoucí u výstupu ze stanice.

Charakter stanice

Novoslobodskaja se nachází na Kolcevské lince, v severní části okruhu. Je to podzemní, trojlodní a přestupní stanice, založená 40 m pod povrchem. Boční lodě mají průměr 8,5 m, střední loď 9,5. Všechny tři jsou spolu propojeny prostupy. Ze stanice vede jeden výstup na povrch, po eskalátorovém tunelu vycházejícím z konce střední lodě do povrchového vestibulu. Stanice je také propojena přestupní chodbou vycházející z prostředku střední lodě kolmo k ose stanice s linkou Serpuchovsko-Timirjazevskaja a spojena tak se stanicí Mendělejevskaja. Obě linky jsou spolu takto propojeny od roku 1992.

Novoslobodskaja je také jednou z typických ukázek ruské stalinistické architektury – ve střední lodi mezi prostupy je umístěno 32 dekorativních skleněných nasvícených mozaiek s tématikou socialistického realismu. Jsou to díla lotyšských umělců. Na slepém konci střední lodě se pak nachází velká mozaika zasazená do stěny pojmenovaná „Mír pro celý svět“, symbolizující ženu s dítětem v náručí na pozadí velké pěticípé hvězdy a obilných klasů. Ostatní stěny jsou obložené mramorem, stropy jsou nabílené. Osvětlení zajišťují lustry. V rámci rekonstrukce roku 2003 se všechny mozaiky opravily, pečlivě vyčistily a obnovily. Stanice veřejnosti slouží již od 30. ledna roku 1952.

Externí odkazy


Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování
Metro v MoskvěKolcevaja
Novoslobodskaja

Park Kultury Okťabrskaja Dobryninskaja Pavěleckaja Taganskaja Kurskaja Komsomolskaja Prospekt Mira Suvorovskaja Novoslobodskaja Bělorusskaja Krasnopresněnskaja Kijevskaja

Kurzívou jsou vyznačeny zatím nedokončené stanice