Britský kanál: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
nový průliv
(Žádný rozdíl)

Verze z 12. 5. 2021, 19:00

Mapa Země Františka Josefa
Britský kanál

Britský kanál (rusky Британский канал)[1] je průliv v západní části souostroví Země Františka Josefa v Archangelské oblasti v Rusku. První zprávu o něm podala výprava Benjamina Leigha Smithe v roce 1880.

Britský kanál odděluje nejzápadnější skupinu ostrovů od zbytku souostroví Země Františka Josefa. Na severu začíná průliv v moři královny Viktorie,[2] odkud pokračuje jihozápadním směrem. Odděluje Jiřího zemi na západě od menšího Koetlitzova a Hookerova ostrova na východě a Luigiho ostrova na severovýchodě. Asi ve dvou třetinách délky Jiřího země v jihozápadním směru se kanál dělí na dva menší průlivy. De Bruyneův průliv se odklání k jihovýchodu a odděluje od sebe Hookerův ostrov a ostrovy Bruceův a Northbrookův, zatímco průliv Nightingaleové pokračuje dál podél pobřeží Jiřího země, načež ústí do Barentsova moře.

V oblasti mezi Koetlitzovým ostrovem a Jiřího zemí dosahuje Britský kanál své nejvyšší hloubky 522 m.[3]

Odkazy

Reference

V tomto článku byly použity překlady textů z článků British Channel na anglické Wikipedii, Canale Britannico na italské Wikipedii a Британский канал na ruské Wikipedii.

  1. https://rosreestr.gov.ru/upload/Doc/21-upr/237%20СловарьГеоназвРоссииСНГ.pdf
  2. Spedizione italiana nel Mare Artico sulla 'Stella Polare'. Roma: Società geografica italiana, 1901. Dostupné online. S. 23. (italsky) 
  3. Физико-географическая и климатическая характеристика архипелага Земля Франца-Иосифа [online]. [cit. 2019-05-22]. Dostupné online. (rusky) 

Zdroje