Wikipedie:Jarní Wikivšem: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Ocenění: Tram tadá a tady slavnostně odhaluji originální jarní vyznamenání pro úspěšné wikipedisty, co vytrvali v psaní článků a splnili (nebo ještě stihnou splnit) osobní výzvu Jarní Wikivšem!:-) Velká gratulace a poděkování vám všem!
m Doplnění informací o losování, úprava
Řádek 44: Řádek 44:
== Ocenění ==
== Ocenění ==
[[File:Jarní Wikivšem – hvězda.png|left|thumb|Vyznamenání - Jarní Wikivšem]]
[[File:Jarní Wikivšem – hvězda.png|left|thumb|Vyznamenání - Jarní Wikivšem]]
*'''Originální Wikivyznamenání'''
*'''Originální Wikivyznamenání pro všechny wikipedisty, co splnili podmínky osobní výzvy Jarní Wikivšem.'''
*(A přihlásili se/přihlásí se do Výzvy, což lze i zpětně, pokud byly splněny podmínky výzvy v daném časovém intervalu.)
* Jeden vylosovaný wikipedista, který splní výzvu Jarní Wikivšem, obdrží wikipřekvapení (po kontrole všech článků).
* Originální wikivyznamenání bylo odhaleno 8. května 2021.
* Jeden vylosovaný wikipedista, který splnil/splní osobní výzvu Jarní Wikivšem
obdrží wikipřekvapení.
* Bude vylosován po kontrole článků napsanách ve Výzvě.
* Předpokládané vyhlášení losování je 16.5.
* Děkujeme za účast a hlavně za rozšiřování největší encyklopedie současnosti - Wikipedie. :-)





== Návrhy témat k psaní nových článků ==
== Návrhy témat k psaní nových článků ==
Řádek 57: Řádek 66:


* Výrazy doby koronavirové: [[Kolektivní imunita]], {{Wikidata|První linie|Q4384456}}, [[Promořenost]], [[Zákaz návštěv]], [[Zoombombing]], [[Kovidárium]]
* Výrazy doby koronavirové: [[Kolektivní imunita]], {{Wikidata|První linie|Q4384456}}, [[Promořenost]], [[Zákaz návštěv]], [[Zoombombing]], [[Kovidárium]]
* [[Wikipedie:Chybějící stránky|Chybějící stránky na Wikipedii]] (automatický seznam všech stránek – „červených odkazů“ na české Wikipedii) - po rozkliknutí najdete seznam dle abecedních písmen.
* [[Wikipedie:Chybějící stránky|Chybějící stránky na Wikipedii]] (automatický seznam všech st.ánek – „červených odkazů“ na české Wikipedii) - po rozkliknutí najdete seznam dle abecedních písmen.


* [[Seznam nemovitých kulturních památek v Česku|Kulturní památky – stále jich značný počet není napsaný!]] - po rozkliknutí uvidíte mapu ČR, kde můžete kliknutím na kraj a na město nebo obec zjistit, které kulturní památky ve vašem okolí ještě nemají svůj článek na Wikipedii.
* [[Seznam nemovitých kulturních památek v Česku|Kulturní památky – stále jich značný počet není napsaný!]] - po rozkliknutí uvidíte mapu ČR, kde můžete kliknutím na kraj a na město nebo obec zjistit, které kulturní památky ve vašem okolí ještě nemají svůj článek na Wikipedii.

Verze z 8. 5. 2021, 15:10

Zkratka:
  • WP:WJ

Jarní Wikivšem je třetí kolo úspěšné výzvy Wikivšem pro editory české Wikipedie, kterou organizujeme kvůli aktuální vlně pandemie covidu-19 v Česku.

Apelujeme na dobrovolné zaregistrované editory, aby se během současného pobytu doma zapojili do tvorby největší české encyklopedie. Výzva je volně inspirovaná výzvou #100wikidays.

Výzva není tematicky omezená! Ti, kteří vytrvají, budou opět odměněni originálním wikivyznamenáním.

Chcete se zapojit a nevíte jak? Zkoušíte editovat Wikipedii poprvé? Nebojte se a pojďte do toho! Zaregistrujte se a podívejte se, jak editovat stránku a na často kladené dotazy k Wikipedii. Pomoci vám může také Průvodce Wikipedií.

Nebojte se, že něco zkazíte. Pokud si nebudete vědět rady, požádejte o pomoc komunitu, zkušení mentoři vám rádi poradí, jak dál.


FAQ

Proč?
Protože kvůli nouzovému stavu a dalším opatřením v souvislosti s aktuální vlnou nemoci covid-19 zůstává řada lidí doma, mnoho velikonočních a jarních zvyků je omezeno nebo zrušeno. Ale i přesto se wikipedisté a wikipedistky mohou spoustu věcí dozvídat a zároveň trávit smysluplně tento čas – při editaci nových článků pro největší internetovou encyklopedii – Wikipedii.
Jak?
Stačí se zapsat na této stránce (ve spodní části s názvem Účastníci připojit svůj podpis --~~~~), psát články a evidovat je.
Kam?
Poté, co jsme na jaře 2020 překonali metu 450 000 článků na české Wikipedii, míříme k 500 000 článků, což může být zajímavá motivace.
Kdy?
Kdykoliv, když máte čas (a chuť!), Wikipedie v nouzovém stavu není!
Jak dlouho?
Od 30. března 2021 do 8. května 2021 – končíme symbolicky na den osvobození. Bude to i vysvobození od covidu? Toť otázka.
Kolik?
Za tuto dobu napište minimálně 30 článků.
Podmínky uznání u článků?
Rozsah 2000 bajtů a minimálně dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje.
Co?
Psaní nových článků na české Wikipedii. Inspirovat se můžete níže nebo také nadcházejícími Velikonocemi, probouzejícím se jarem a popisovat třeba české velikonoční a jarní tradice, jídlo i velikonoční pečivo v různých zemích, nejrůznější rostliny a květiny. Další inspirací mohou být témata související se sociální péčí nebo s koncem 2. světové války či s 1. májem.
Bude také skvělé, když rozšíříte i nějaký Pahýl na hezký článek.

Pravidla

  • Nepodvádějte! (podváděli byste jen sami sebe)
  • Vychutnejte si a sdílejte radost z tvorby největší encyklopedie současnosti!
    • Můžete použít hashtag #Jarní Wikivšem ve shrnutích editací nebo na sociálních sítích.


Ocenění

Vyznamenání - Jarní Wikivšem
  • Originální Wikivyznamenání pro všechny wikipedisty, co splnili podmínky osobní výzvy Jarní Wikivšem.
  • (A přihlásili se/přihlásí se do Výzvy, což lze i zpětně, pokud byly splněny podmínky výzvy v daném časovém intervalu.)
  • Originální wikivyznamenání bylo odhaleno 8. května 2021.
  • Jeden vylosovaný wikipedista, který splnil/splní osobní výzvu Jarní Wikivšem

obdrží wikipřekvapení.

  • Bude vylosován po kontrole článků napsanách ve Výzvě.
  • Předpokládané vyhlášení losování je 16.5.
  • Děkujeme za účast a hlavně za rozšiřování největší encyklopedie současnosti - Wikipedie. :-)



Návrhy témat k psaní nových článků



Šeřík
Vlčí mák - symbol válečných veteránů

Napadají vás další témata, která nemají článek? Nebojte se tuto stránku editovat a přidávat témata do seznamu!

Účastníci

Doporučujeme účastníkům vést si na své stránce seznam článků vtvořených ve výzvě Jarní Wikivšem.

Gratuluji k dokončení výzvy ;-) a díky za popis na první pohled drobnějších událostí, ale o to důležitějších témat v kontextu dějin zejména 1. světové války. KKDAII (diskuse) 29. 4. 2021, 00:42 (CEST)[odpovědět]
Opožděně moc gratulujeme za splnění výzvy ve velkém předstihu a velmi děkujeme za články o fotbalistech i za pokračování v psaní článků v rámci výzvy! :-) Tušila jsem po prvních pár dnech, že bys to mohl být Ty. ;-) KKDAII (diskuse) 26. 4. 2021, 23:41 (CEST)[odpovědět]
Přesně tak - místo zbytečného zlobení se stačí přidat do čerstvého článku výše zmíněnou šablonu. (Ovšem s tím, že její účinnost je časově mnohem omezenější, než do Vánoc - nakonec Wikipedie není soukromé hájemství jednotlivců, nýbrž kolektivní dílo. A to je dobře).--Dirillo (diskuse) 17. 4. 2021, 09:45 (CEST)[odpovědět]
@Dirillo: díky za tip na šablonu, ovšem @OJJ už mi ji vytýká ... Ad termín - psal jsem " týden oraz" ;) (S kolektivní tvorbou počítám, s chaosem a destrukcí se teprve smiřuji :o) Zombie(CZ) (diskuse) 7. 5. 2021, 14:19 (CEST)[odpovědět]
@Zombie(CZ) Zbývá jedině to klasické "To chce klid!"(I když to je v některých situacích tak trochu hraběcí rada, protože občas zákonitě nervy přetečou každému z nás). Každý dobrý (editační) skutek se ovšem počítá, bez ohledu na to, zda je někdy "potrestán"...--Dirillo (diskuse) 7. 5. 2021, 14:49 (CEST)[odpovědět]
Přesně :o) A proto mám hotovo raději 32 článků. Jeden už je těžce pod limitem 2000 po průmazu externích odkazů od@Mario7 ... Ach Medicago, proč jsi tak tajemné a nedohledatelné ... :D --Zombie(CZ) (diskuse) 7. 5. 2021, 18:05 (CEST)[odpovědět]