Praha-Satalice (nádraží): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+Nedostupný zdroj.
Řádek 55: Řádek 55:
* {{Commonscat}}
* {{Commonscat}}
* České dráhy: [https://www.cd.cz/stanice/5454766/ Praha-Satalice]
* České dráhy: [https://www.cd.cz/stanice/5454766/ Praha-Satalice]
* [https://www.atlasdrah.net/cz/praha/?id=baza&poz=12489 Praha-Satalice]. In: Databáze železničních tratí. Atlas Drah Polska, Česka a Slovenska. ISSN 2391-4793. 2021.02.11.
* Společnost pro veřejnou dopravu. [http://prahamhd.vhd.cz/Draha/satalice.htm Pražské železniční stanice a zastávky: Praha-Satalice.]{{Nedostupný zdroj}} prahamhd.vhd.cz. 2012.
* Společnost pro veřejnou dopravu. [http://prahamhd.vhd.cz/Draha/satalice.htm Pražské železniční stanice a zastávky: Praha-Satalice.]{{Wayback|url=http://prahamhd.vhd.cz/Draha/satalice.htm|date=20180627230719}} prahamhd.vhd.cz. 2012.


{{Železniční trať Praha–Turnov}}
{{Železniční trať Praha–Turnov}}

Verze z 7. 5. 2021, 18:13

Praha-Satalice
Staniční budova
Staniční budova
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
MěstoPraha (část Satalice)
UliceK nádraží
Souřadnice
Praha-Satalice
Praha-Satalice
Praha-Satalice, Praha
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice547661
Trať070
Nadmořská výška270 m n. m.
V provozu od1872
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické

automatické hradlo ve směru do Prahy


automatické hradlo do stanice Praha-Čakovice
Dopravní koleje4
Nástupiště3
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaautobusy městské hromadné dopravy
Služby ve staniciNe
Kód památky51997/1-2298 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční stanice Praha-Satalice leží na trati 070 Praha – Turnov na území městské části Praha-Satalice na adrese K Nádraží 25/1. Sousedními dopravnami je odbočka Skály ve směru do Prahy a železniční stanice Praha-Čakovice ve směru do Neratovic. Staniční budova je od roku 2002 chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie

Provoz tratě Turnovsko-kralupsko-pražské dráhy i satalického nádraží byl zahájen v roce 1872. Staniční budova se zachovala v původní podobě dodnes. Obec Satalice byla v roce 1974 připojena k hlavnímu městu Praze a od roku 1976 nese zdejší stanice současný název Praha-Satalice. V minulosti na nádraží v Satalicích sloužili přednosta stanice, nákladní pokladník, osobní pokladník a staniční dělník (tzv. pakr). Dnes jsou ve stanici ve směně pouze výpravčí a signalisté. Ve stanici bylo ve 20. letech 20. století zřízeno elektromechanické zabezpečovací zařízení s řídícím přístrojem v dopravní kanceláři a dvěma závislými výhybkářskými přístroji, které ve stanici fungují dodnes. Na odbočku Skály byl zaveden hradlový poloautomatický blok a do stanice Čakovice telefonické dorozumívání (dnes automatické hradlo). Ve stanici byly zřízeny postupem času tři vlečky a nákladiště. Nakládka a vykládka v této stanici byla velmi vysoká, v 70. letech zajíždělo pro přistavení a odvoz vozů do Satalic 5 manipulačních vlaků denně. Ve stanici na dnes již také zrušené druhé manipulační koleji byla zřízena kolejová váha. V souvislostí s výstavbou sídliště Prosek byla stanice využívána pro dovoz vybavení bytových jednotek. Od 90. let je nakládka v útlumu a tak z dnešních tří vleček je pravidelně obsluhována pouze jedna společnosti Český plyn, k. s., která vychází z čakovického zhlaví. Ve stanici se natáčelo také pár filmů a seriálů, naposledy se nádraží pro potřeby německého seriálu přejmenovávalo na Pieschen, ale pár záběrů stanice se objevilo i ve filmu Rodinné trampoty oficiála Tříšky.

Stručné technické údaje o ŽST

Železniční stanice Praha-Satalice má 4 dopravní koleje (1, 3, 5, 7) po kterých se uskutečňují jízdy vlaků. Manipulační kolej č. 9 se využívá pro odstavování vozů a pro občasné nakládání šrotu z místní sběrny kovů. Výhybky v hlavních kolejích jsou ústředně přestavované ze stavědla a obsluhují je signalisté na stavědlech. Mezi odbočkou Skály a stanicí Satalice byl do června 2012 hradlový poloautomatický blok, který byl v železniční síti naprostou raritou. Jednalo se totiž o HPB, které bylo doplněno o traťové souhlasy, které byly vždy v bezsouhlasovém stavu (HPB je vždy v souhlasovém stavu). V červnu 2012 v souvislosti s přechodem na dálkové řízení odb. Skály se traťové zabezpečovací zařízení HPB nahradilo modernějším automatickým hradlem. Návěstidla ve stanici jsou světelná, typu AŽD, s rychlostní návěstní soustavou. V dopravní kanceláři jsou zřízeny indikační prvky přejezdových zabezpečovacích zařízení AŽD 71. Tyto přejezdy se nacházejí v mezistaničním úseku Praha-Čakovice – Praha-Satalice. Indikační a ovládací prvky přejezdu AŽD 71 ve stanici jsou zřízeny na stavědle 2 u signalisty. Výprava vlaků se zabezpečuje postavením hlavního návěstidla na návěst dovolující jízdu. V provozu je ze tří původních vleček jen jedna - Plynárna.

Současnost

Stanice a vlaky jsou součástí Pražské integrované dopravy PID. Ve stanici zastavují pouze osobní vlaky v půlhodinovém taktu a jeden spěšný vlak, rychlíky stanicí projíždí. Vedle osobních vlaků Českých drah v této stanici staví osobní vlaky (městská linka S34) dopravce KŽC na Masarykovo nádraží. Právě po zavedení těchto vlaků se frekvence cestujících mírně zvýšila. Nákladní přepravu zajišťuje manipulační vlak společnosti ČD Cargo, a to zpravidla v pracovní dny jednou denně.

Výpravní budova přešla od roku 2016 do majetku SŽDC. Čekárna se otevírá pouze v zimním období, nemá žádný vnitřní inventář. Zpoždění vlaků se vypisuje na tabuli před dopravní kanceláří.

Reference

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-03-14]. Identifikátor záznamu 471805 : železniční stanice - staniční budova Satalice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Související články

Externí odkazy