Hutní hora: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
odkaz
doplnění
Řádek 14: Řádek 14:
| povodí = [[Desná (přítok Kamenice)]]
| povodí = [[Desná (přítok Kamenice)]]
}}
}}
'''Hutní hora''' (německy ''Hütterberg'') je [[vrchol (topografie)|vrchol]] v [[Česko|České republice]] ležící v [[pohoří]] [[Jizerské hory]] a na území [[Chráněná krajinná oblast Jizerské hory|stejnojmenné chráněné krajinné oblasti]].
'''Hutní hora''' (německy ''Hütterberg'') je [[vrchol (topografie)|vrchol]] v [[Česko|České republice]] ležící v [[pohoří]] [[Jizerské hory]] a na území [[Chráněná krajinná oblast Jizerské hory|stejnojmenné chráněné krajinné oblasti]]. Nachází se [[jihovýchod]]ně od hory [[Dlouhý kopec]]. Samotný vrchol hory se nachází v městské části Desné - [[Dolní Polubný|Dolním Polubném]].


== Geomorfologické zařazení ==
== Geomorfologické zařazení ==

Verze z 7. 5. 2021, 17:43

Hutní hora
Vrchol762 m n. m.
Prominence25 m
Izolace0,7 km → Hvězda
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříJizerské hory / Jizerská hornatina / Tanvaldská vrchovina / Desenská vrchovina
Souřadnice
Hutní hora
Hutní hora
PovodíDesná (přítok Kamenice)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hutní hora (německy Hütterberg) je vrchol v České republice ležící v pohoří Jizerské hory a na území stejnojmenné chráněné krajinné oblasti. Nachází se jihovýchodně od hory Dlouhý kopec. Samotný vrchol hory se nachází v městské části Desné - Dolním Polubném.

Geomorfologické zařazení

Hutní hora se nachází v geomorfologickém celku Jizerské hory, podcelku Jizerská hornatina, okrsku Tanvaldská vrchovina a podokrsku Desenská vrchovina[1].

Poloha

Přestože geomorfologicky spadá Hutní hora již do Jizerských hor, nachází se v zakončení severozápadního výběžku nejzápadnějšího Krkonošského vrcholu Hvězdy. V rámci tohoto výběžku jí na jihovýchodě odděluje nehluboké sedlo s nadmořskou výškou asi 730 metrů. Ostatní svahy jsou prudké a vykazují značné převýšení. Spadají do údolí, ve kterém se nachází zástavba města Desná.

Vodstvo

Svahy Hutní hory náleží jsou odvodňovány řekou Desnou, která náleží do povodí Jizery. Ve východozápadním směru je vrchol obtékán v linii Příchovický potok, Černá říčka, Černá Desná.

Vegetace

Vrcholový prostor a převážná část svahů je porostlá souvislým lesem. Luční enklávy se nacházejí v blízkosti sedla v jižním a východním svahu.

Stavby

V prostoru vrcholu se nacházejí staré kamenné snosy a nízký kamenný val, které dokumentují fakt, že vrchol nebyl vždy souvisle zalesněn. V jižním svahu se nachází zástavba osady Morava.

Komunikace

Vrcholovým prostorem prochází nekvalitní lesní cesta. Sedlem jihovýchodně od vrcholu prochází kvalitnější cesta spojující osadu Morava s luční enklávou ve východním svahu. Turistické trasy prostorem hory nejsou vedeny.

Skalní útvar

V západním svahu Hutní hory se nachází skalní útvar zvaný Sokolí kámen.

Odkazy

Reference

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006)

Externí dokazy

https://www.mindat.org/feature-12129955.html (anglicky)