Separ: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: editace z Vizuálního editoru editace z mobilu editace z mobilního webu
Bez shrnutí editace
značky: editace z Vizuálního editoru editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 56: Řádek 56:
|SK: zlaté
|SK: zlaté
|5 000 ks
|5 000 ks
|5
|SK: 5
|-
|-
|Pirát
|Pirát
Řádek 74: Řádek 74:
|SK: Multi-platinové
|SK: Multi-platinové
|
|
|SK: 1
|
|-
|-
|OG
|OG
Řádek 83: Řádek 83:
|SK: Multi-platinové
|SK: Multi-platinové
|
|
|SK: 1
|
|}
|}
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"

Verze z 6. 5. 2021, 07:25

Separ
Rodné jménoMichael Kmeť
PseudonymSepar, Monsignor Separ
Narození18. listopadu 1986 (37 let)
Bratislava
Partner/kaTinna
DětiTia Lilianna Kmeťová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael Kmeť, známý pod uměleckým jménem Separ a nebo Monsignor Separ, je slovenský raper a člen bratislavské hip-hopové skupiny DMS a bývalý člen nezávislého labelu Gramo Rokkaz. Přibližně od roku 2011 se víceméně aktivně věnoval malování grafitů a začal s tím dříve než s rapem. Se skupinou DMS vydal jedno EP (Teraz už naozaj) a čtyři alba (Čo sa stalo?! , MMXV, Prepáčte a MDMS) a jako sólový interpret vydal v říjnu roku 2012 debutové album Buldozér. V březnu 2014 vyšlo jeho sólové album s názvem Pirát a v roce 2017 vydal nové album s názvem PANCIER a na jaře 2020 vydal zatím poslední sólový projekt s názvem OG. Sám sebe pokládá za jednoho z nejvulgárnějších a nejpřímočařejších raperů na slovenské hip-hopové scéně. 17.12.2020 Oznámil na svém instagramu že už 3 měsíce bojuje s rakovinou a byl mu vyjmut jeden nádor. Podle předběžných výsledků se zdá že rakovinu porazil.

Jeho manželkou byla zpěvačka Tina, rozená Csillaghová.

Jméno

Ke jménu Separ se Michal dostal přes graffiti, z počátku se podepisoval jako Sort, avšak v blízkosti Žiliny existovala skupina "Sorta" a tak si za pomocí přátel začal měnit jméno. Podmínka byla, aby počáteční nebo koncové písmena byla R, K a nebo S. Postupně dospěli k závěru, že na začátek dají písmeno S a na konec dali nejprve K, které později změnili na R a doprostřed si vybral písmeno P, protože podle něj je to dost úzké a vysoké. Dosazením samohlásek vzniklo Separ. Tato přezdívka mu seděla, protože se často separoval od ostatních a nebo podle jeho slov nezapadal.

Hudební kariéra

Separ začal být na hudební scéně aktivní okolo roku 2001, kdy s Damem doma nahrávali napsané texty na kazety. Mezi lidmi vystupovali jako skupina 2kusy, která měla původně reprezentovat bratislavskou městskou část Dúbravka. Později vznikla skupina DWS (Dame, Wrana, Separ), která se velmi rychle dostala na scénu. Toto seskupení odehrálo přes 50 koncertů v rámci Slovenska a užívalo si vzrůstající popularitu. Po menších neshodách se ale skupina rozpadla. Tento rozpad způsobil roční pauzu raperů a na scénu přišli až s prvním oficiálním albem Teraz už naozaj, který nepodléhal kritice, ba naopak. Na EP má podíl i producent Smart, proto se skupina nazvala DMS (Dame, Metys, Separ). Potom ze skupiny odešel DJ Metys a přidal se Smart (Dame, Monsignor Separ, Smart). Potom, co v roce 2007 postupně vzniká hudební vydavatelství a zároveň skupina Gramo Rokkaz v roce 2009 se stává skupina DMS spolu se Separem jejími členy. Kromě skupiny DMS patřili do Grama i skupina Mater, rapeři Decko a Danosť, producenti a DJové Dekan, Deryck, Analytik, DJ Lkama, DJ Metys a DJ Miko. V roce 2010 tato sestava vydává první sampler na Slovensku s názvem 2010:Manifest, který obsahuje 16 skladeb. Separ se objevuje na šesti z nich. Po tomto díle už skupina koncertuje v rámci GR.

Debutové sólo album skupiny DMS "Čo sa stalo?!"

Později vydávají DMS debutové album s názvem Čo sa stalo?!, které vyšlo v roce 2011. Tento projekt má 16 zvukových stop, z toho Separ účinkuje ve všech. Album bylo nahrané ve studiích BMT a Anapol, pod dohledem Separa, G-Boda a Danosťa. Objevují se tu hosté jako Čistychov, DNA nebo Momo a samozřejmě kluci z Gramo Rokkaz. Nejzajímavější je ale mezinárodní spolupráce s Termanologym z amerického Bostonu. Tento feat začal v roce 2009, kdy se na jednom z kempů dali do řeči právě zmiňovaný Termanology s Tonom S. a dohodli se na nějakém společném projektu Grama Rokkaz s tímto americkým raperem. Separ si s ním vyměnil mail a do roku 2011 vznikla právě tato nahrávka Žijem svoj sen, na který je natočený i klip. Na albu se objevili i vokály, o které se postaraly Mona a Beri.

Vlastní debutové sólo album

Debutové sólo album Buldozér vyšlo 31. října 2012 pod vydavatelství Gramo Rokkaz, s. r. o. jako CD album. Album i proto nazval Buldozér, protože mu to připomíná něco co převálcuje ostatní a prezentuje myšlenku Buldozér v hube, která vyjadřuje, že si rapuje dost vulgárně a ostře - před ústa si servítku nedává. K vytvoření sólo alba přispěl nejen fakt, že Gramo Rokkaz jako hudební skupina obsahuje hodně členů, ale na svém kontě mají málo alb, tak asi tři čtvrtě roku před vydáním začal s přípravou a s psaním textů na album a v říjnu se dostalo do prodeje. Na albu se nachází 18 skladebs více hosty, mezi kterými byli například členové Gramo Rokkaz, Čistychov, Momo, Strapo, Rest (raper), Mišo Biely, Tomáš Botló anebo Layla. O hudební podklady se postarala stejně pestrá sestava, mezi jinými i Smat, Deryck, Lkhama, DJ Wich, DJ Fatte, Emeres anebo G-Bod. Na albu převažují hlavně sociální témata o světě okolo Separa.

Odtrhnutí od Gramo Rokkaz

Potom, co Separ vydal v říjnu 2012 své debutové album, začal měnit postup styl rapování z klasické hudby rapu (90 bpm) do trapu. Tento styl začali podporovat i jeho kolegové ze skupiny DMS, avšak ostatní členové z Gramo Rokkaz chtěli zůstal při boombapu a nebo klasické 90bmp hudbě. Tím pádem v Gramo Rokkaz setrvávaly 2 názory. Kluci se dohodli, že se rozejdou v dobrém a že se teda skupina DMS odloučí od skupiny Gramo Rokkaz. Stalo se tak 14. října 2013, když to Separ potvrdil na svém oficiálním facebookovém profilu. O pár dní později (27. října 2013) Separ s Damem vydali trapovou skladbu produkovanou Smartem Vitaj vo finále, v které vyjadřují svůj postoj k oddělení od Gramo Rokkaz. Tato skladba se objevila i v dalším Separově albu Pirát. Po tomto se Gramo Rokkaz přestalo nazývat skupinou, ale už figurovalo jako hudební vydavatelství. Ostatní členové, kteří zůstali po oddělení od skupiny DMS si založili rapové uskupení GR Team, do kterého patří Decko, Tono S., Danosť a Rebel. Zatímco Separ pracoval na svém albu i GR Team pracovalo na svém vlastním albu. 26. února 2014 vydali album s názvem 1, na kterém Separ hostuje na jedné věci, kterou udělali ještě před rozpadem společně. Na této skladbě se podílela celá bývalá sestava Gramo Rokkaz.

Pod vydavatelstvím DMS Records

V roce 2013 odehrál Separ více koncertů, nahrál nějaké videoklipy a nasbíral mnoho fanoušků hlavně díky hostování na dvou skladbách od Rytmuse. První skladba Škola rapu je odpovědí na Rakbyho diss na Rytmuse Čau Paťo. Druhá spolupráce s Rytmusem V mojom svetě, je zahrnutá v albu Navždy od Kontrafaktu. Kromě Rytmuse, Ega a Separa je na skladbě i český zástupce Ektor. Tyto fakta zpopularizovali Separa a on se přičinil vydáním v pořadí druhého sólového alba Pirát.

Album Pirát

Druhé sólo album Separa se dostalo do prodeje 11. března 2014 pod vydavatelstvím DMS Records. Na albu se nachází taktéž 18 skladeb - tak jako na předešlém albu Buldozér. Mezi hosty patří kromě jiných i Strapo, Momo, Čistychov či Vladimir 518 z české skupiny PSH a slohem dokonce přispěl i Rakaa Iriscience ze známé skupiny americké hip-hopové formace Dilated Peoples. Po hudební stránce se na albu objevili známé jména jako DJ Wich, Grimaso, Smart, Lkama či Eremes. Album navazuje na přšedcházející album, když se tu nachází skladby Hejtklub 3 a Hejtklub 4, které jsou pokračováním skladeb Hejtklub rýchlo a Hejtklub pomaly. Většina písniček nese svou určitou tematiku, avšak nachází se tu i skladby jako Intro a Outro, kde téma není. Je tu možné najít i g-funkově stylizovanou věc Jemiedno s Tomášem Botlem. Ve skladbě Psí život si Separ přidal pár autobiografických veršů, které popisují jeho sídliště a chlapce ze sídliště tu přirovnává ke psovi. Tina pomáhá Separovi se skladbou Bublina, kde se mluví o obtěžování scény novináři. Cover obsahuje Separovu tvář, která se směrem dolů od nosu stává kostrou. Lesklý potisk vytváří dojem zlaté kostry. K albu pirát si Separ udělal tour, na které navštívil 28 měst (resp. klubů). Tour nesla název Pirát Tour a začal v květnu 2014 v Piešťanském klubu Coolturak. Poslední zastávka byla v Bratislavě na Zlatých Pieskoch.

Skupinové DMS album MMXV

Album vyšlo 14. prosince 2015. Bylo avizované asi rok před vydáním. Obsahuje 20 skladeb. Na první Intro skladbu je vytvořený i exotický videoklip, v kterém účinkuje například Sajfa nebo Majster N. O produkci se postaral Michal Nemtuda. Album zdobí hosté jako Pil C, Vladimir 518, Tina, Minimo, Lúza a Strapo.

Diskografie

Studiové sólo alba
Název Detaily Ocenění Prodej Nejvyšší zaznamenaná

pozice v žebříčcích

Buldozér Datum vydání: 31. října 2012

Vydavatelství: GRAMO ROKKAZ

Formát: CD, digital download

SK: zlaté 5 000 ks SK: 5
Pirát Datum vydání: 11. března 2014

Vydavatelství: DMS RECORDS

Formát: CD, digital download

SK: Platinové 20 000 ks
Pancier Datum vydání: 26. června 2017

Vydavatelství: DMS RECORDS

Formát: CD, digital download

SK: Multi-platinové SK: 1
OG Datum vydání: 4. dubna 2020

Vydavatelství: DMS RECORDS

Formát: CD, digital download

SK: Multi-platinové SK: 1
DMS: Studiové alba
Název Detaily Ocenění Prodej Nejvyšší zaznamenaná

pozice v žebříčcích

Teraz už

naozaj

2008
Čo sa stalo?! Datum vydání: 2011

Vydavatelství: GRAMO ROKKAZ

Formát: CD, digital download

MMXV Datum vydání: 2015

Vydavatelství: DMS RECORDS

Formát: CD, digital download

35 000 ks 2
Prepáčte Datum vydání: 2018

Vydavatelství: DMS RECORDS

Formát: CD, digital download

SK: Platinové
MDMS Datum vydání: 2019

Vydavatelství: DMS RECORDS

Formát: CD, digital download

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Separ na slovenské Wikipedii.