Studánka svaté Ludmily: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Infobox, úvod, k vlastní studánce, další studánky, literatura, kategorie
(Žádný rozdíl)

Verze z 1. 5. 2021, 17:54

Studánka sv. Ludmily
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajKraj Vysočina
OkresPelhřimov
Studánka sv. Ludmily
Studánka sv. Ludmily
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Typpramen
Odtok vodypovodí Žirovnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Studánka sv. Ludmily se nachází v lesích mezi Počátkami a Polesím, asi 2 km na sever od Počátek. Končí zde trasa naučné stezky Cestou starých soukenických mistrů Počáteckých a okolo prochází zeleně značená turistická trasa, vedená Valchovskou alejí.

Proč byla studánka zasvěcena sv. Ludmile, není známo. Nicméně studánka se stala poutním místem soukeníků z Počátek. Ti zde dlouhou dobu měli pouze klekátko u stromu a na něm zavěšený obraz sv. Ludmily. Teprve v roce 2006 při budování naučné stezky došlo k úpravě studánky a vybudování dřevěného altánu, do něhož byl onen obraz umístěn.

Zdejší voda je pitná, byť má nadlimitní kyselost způsobenou lesním původem. Podle rozborů měla voda parametry kojenecké vody. Ačkoliv v roce 2009 se u studánky objevilo upozornění, že voda není pitná, v současné době již tomu tak není.

Také k této studánce se váže pověst. Podle ní měla hospodyně z jedné z chalup v Polesí vyhnat do deště žebračku, která pak zvolala, že jim to do roka vrátí. A skutečně, do roka postihla rodinu úplavice. Hospodář se tedy vydal pro radu do Počátek, nicméně se dostal jen ke studánce. Vyčerpaný se zdejší vody napil a udělalo se mu lépe. Postupně se mu vrátily síly a vrátil se domů pro džber, kterým donesl rodině vodu a ta jim pomohla. Poté už nikdy žádného pocestného z domu nevyhodili.

Další studánky v okolí Počátek

Literatura

  • P. KOUBEK, Krajem zapomenutých studánek. Pelhřimov: Nová tiskárna Pelhřimov 2014 (s. 51 – 52)

Externí odkazy