Peeling: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Doplnění dalších forem peelingu. Následně bylo potřeba upravit formulaci o zákazu peelingu v USA, protože zákaz o mikroplastech se týká jenom mechanického peelingu.
Řádek 1: Řádek 1:
'''Peeling''' je obrušování mrtvých [[buňka|buněk]] [[kůže]] za účelem odstranění odumřelých části pokožky. Provádí se nejčastěji pomocí krému, který obsahuje hrubé částečky.
'''Peeling''' je odstraňování mrtvých [[buňka|buněk]] [[kůže]] za účelem odstranění odumřelých částí pokožky. Provádí se nejčastěji pomocí krému, který obsahuje hrubé částečky - tzv. mechanický peeling. Alternativou je chemický peeling na bázi kyselin nebo enzymů.


Tato procedura by se neměla provádět častěji než jedenkrát týdně, jinak hrozí poškození pokožky. Existuje [[obličej]]ový i [[Lidské tělo|tělový]] peeling.
Tato procedura by se neměla provádět častěji než jedenkrát týdně, jinak hrozí poškození pokožky. Existuje [[obličej]]ový i [[Lidské tělo|tělový]] peeling.


Peeling způsobuje rozsáhlé ekologické škody. Znečišťuje životní prostředí plastovými mikrogranulemi (tzv. mikroplasty), které se stávají součástí potravního řetězce. Proto byl ve Spojených státech zakázán.<ref>[http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/68440/obama-zakazal-peeling-kvuli-rozsahlym-ekologickym-skodam-ktere-zpusobuje.html Obama zakázal peeling kvůli rozsáhlým ekologickým škodám, které způsobuje]</ref>
Částečkový peeling způsobuje rozsáhlé ekologické škody. Znečišťuje životní prostředí plastovými mikrogranulemi (tzv. mikroplasty), které se stávají součástí potravního řetězce. Proto byl ve Spojených státech zakázán.<ref>[http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/68440/obama-zakazal-peeling-kvuli-rozsahlym-ekologickym-skodam-ktere-zpusobuje.html Obama zakázal peeling kvůli rozsáhlým ekologickým škodám, které způsobuje]</ref>


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 18. 4. 2021, 00:09

Peeling je odstraňování mrtvých buněk kůže za účelem odstranění odumřelých částí pokožky. Provádí se nejčastěji pomocí krému, který obsahuje hrubé částečky - tzv. mechanický peeling. Alternativou je chemický peeling na bázi kyselin nebo enzymů.

Tato procedura by se neměla provádět častěji než jedenkrát týdně, jinak hrozí poškození pokožky. Existuje obličejový i tělový peeling.

Částečkový peeling způsobuje rozsáhlé ekologické škody. Znečišťuje životní prostředí plastovými mikrogranulemi (tzv. mikroplasty), které se stávají součástí potravního řetězce. Proto byl ve Spojených státech zakázán.[1]

Reference