Diskuse s wikipedistou:MigNov: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Grtek v tématu „Překlady, řádkové reference
Smazaný obsah Přidaný obsah
MigNov (diskuse | příspěvky)
Řádek 25: Řádek 25:


:Zdravím, v případě zmíněného článku šlo o příklady systémů, které se používají a v odkazech v referencích bylo uvedeno, že se jedná o pravdivou informaci. Měly by tedy veškeré reference na systémy, které se podle oficiálních zdrojů reálně používají a tedy by zde neměly být příklady vůbec uvedené? --[[Wikipedista:MigNov|MigNov]] ([[Diskuse s wikipedistou:MigNov|diskuse]]) 11. 4. 2021, 19:16 (CEST)
:Zdravím, v případě zmíněného článku šlo o příklady systémů, které se používají a v odkazech v referencích bylo uvedeno, že se jedná o pravdivou informaci. Měly by tedy veškeré reference na systémy, které se podle oficiálních zdrojů reálně používají a tedy by zde neměly být příklady vůbec uvedené? --[[Wikipedista:MigNov|MigNov]] ([[Diskuse s wikipedistou:MigNov|diskuse]]) 11. 4. 2021, 19:16 (CEST)

== Překlady, řádkové reference ==

Kolego, když překládáte článek z cizojazyčné wiki, vždy je třeba do referencí vložit [[Šablona:Překlad|šablonu překlad]], jinak dochází k porušení [[Wikipedie:Autorské právo#Licence obsahu Wikipedie|licence, pod kterou jsou texty na wikipedii zveřejňovány]].

Také je vhodné umisťovat reference přímo na příslušné místo v textu, ke tvrzení, které dokládají. Číslovaný seznam referencí umístěný na konec článku není tolik vhodný, protože neumožňuje přesně určit, odkud byla která informace převzata. Jak na to se můžete dočíst v [[Nápověda:Reference|nápovědě:reference]], případně v aplikovanějších nápovědách pro [[Nápověda:Reference ve Vizuálním editoru|vizuální editor]], [[Nápověda:Reference ve wikikódu|wikikód]] nebo [[Nápověda:Reference na příkladu|reference na příkladu]].

S pozdravem --[[Wikipedista:Grtek|Grtek]] ([[Diskuse s wikipedistou:Grtek|diskuse]]) 15. 4. 2021, 17:10 (CEST)

Verze z 15. 4. 2021, 17:10

, Dobrý den, děkuji za vaše příspěvky do Wikipedie, které však neobsahují zdroje vámi vkládaných tvrzení. Informace ve Wikipedii musí být důvěryhodné. Wikipedie je terciální zdroj, takže nezjevná fakta, názory, teorie a argumenty mohou být uvedeny v článku pouze tehdy, pokud již byly publikovány důvěryhodným a respektovaným nebo jinak ve vztahu k tématu společensky významným zdrojem. V článku by měl být tento zdroj vždy uveden. Jakákoliv nezjevná informace, která není ověřitelná a která nemá uvedený zdroj, může být vymazána. Pro více informací nahlédněte do závazných pravidel Ověřitelnost a Žádný vlastní výzkum. Děkuji za pochopení.--OJJ, Diskuse 6. 4. 2021, 14:21 (CEST)--OJJ, Diskuse 6. 4. 2021, 14:21 (CEST)Odpovědět

Děkuji, přidám postupně reference ke všem příspěvkům - aby měly ty požadované zdroje. --MigNov (diskuse) 6. 4. 2021, 14:52 (CEST)Odpovědět

Kybernetická laboratoř

Dobrý den, nepřidávejte prosím do Wikipedie obsah propagačního charakteru ani odkazy na své soukromé stránky, e-shopy či stránky, se kterými jste spojeni. Wikipedie není prostředkem pro propagaci či reklamu ani pouhou sbírkou externích odkazů. Rozšiřování encyklopedického obsahu na základě věrohodných zdrojů je však samozřejmě vítáno. Děkuji za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 11. 4. 2021, 19:11 (CEST)Odpovědět

Zdravím, v případě zmíněného článku šlo o příklady systémů, které se používají a v odkazech v referencích bylo uvedeno, že se jedná o pravdivou informaci. Měly by tedy veškeré reference na systémy, které se podle oficiálních zdrojů reálně používají a tedy by zde neměly být příklady vůbec uvedené? --MigNov (diskuse) 11. 4. 2021, 19:16 (CEST)Odpovědět

Překlady, řádkové reference

Kolego, když překládáte článek z cizojazyčné wiki, vždy je třeba do referencí vložit šablonu překlad, jinak dochází k porušení licence, pod kterou jsou texty na wikipedii zveřejňovány.

Také je vhodné umisťovat reference přímo na příslušné místo v textu, ke tvrzení, které dokládají. Číslovaný seznam referencí umístěný na konec článku není tolik vhodný, protože neumožňuje přesně určit, odkud byla která informace převzata. Jak na to se můžete dočíst v nápovědě:reference, případně v aplikovanějších nápovědách pro vizuální editor, wikikód nebo reference na příkladu.

S pozdravem --Grtek (diskuse) 15. 4. 2021, 17:10 (CEST)Odpovědět