Diskuse:Romové: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Rosičák v tématu „Rasistické zdroje
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 144: Řádek 144:
:::Ještě jeden dotaz. Četl jste tu knihu? Uvedenou informaci jsem tam sice nenašel, ale možná jsem špatně hledal...--[[Wikipedista:Rosičák|Rosičák]] ([[Diskuse s wikipedistou:Rosičák|diskuse]]) 11. 4. 2021, 16:03 (CEST)
:::Ještě jeden dotaz. Četl jste tu knihu? Uvedenou informaci jsem tam sice nenašel, ale možná jsem špatně hledal...--[[Wikipedista:Rosičák|Rosičák]] ([[Diskuse s wikipedistou:Rosičák|diskuse]]) 11. 4. 2021, 16:03 (CEST)
:::: Faktem je, že aktivista a autor Bakalář je známý rasista a pravičák a to co píše je to samé. Věrohodný zdroj a věrohodný autor také ne, a u tématu o Rómech už vůbec ne. [[Wikipedista:-jkb-|-jkb-]] <small> [[Diskuse s wikipedistou:-jkb-|disk]]</small> 11. 4. 2021, 17:46 (CEST)
:::: Faktem je, že aktivista a autor Bakalář je známý rasista a pravičák a to co píše je to samé. Věrohodný zdroj a věrohodný autor také ne, a u tématu o Rómech už vůbec ne. [[Wikipedista:-jkb-|-jkb-]] <small> [[Diskuse s wikipedistou:-jkb-|disk]]</small> 11. 4. 2021, 17:46 (CEST)

Jsem pro odstranění informace i zdroje, protože se jednoduše v knize ta zdrojovaná informace nenachází.--[[Wikipedista:Rosičák|Rosičák]] ([[Diskuse s wikipedistou:Rosičák|diskuse]]) 11. 4. 2021, 19:25 (CEST)

Verze z 11. 4. 2021, 19:25

Archivy
Archivy

Počty Romů

Počty romů uváděné zde nejsou korektní. Srovnej s anglickou wikipedií. Úvádět jako zdroj webové stránky, kde se hovoří pouze o odhadu počtu je špatné. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 160kg160kg (diskuse)

V mnohých zemích jde najít pouze odhady. Sčítání lidu v ČR v tomto není také nikterak směrodatné a skutečnost, že národnost není jen nějakým subjektivním přihlášením se k ní akceptují nejen různá sdružení pracující s Romy (ostatně kdyby jich bylo tak málo, těžko ospravedlní, že do nich jde tolik poněz), stejně jako spousta jiných lidí. --Dezidor 8. 1. 2011, 16:26 (UTC)

Nejde psát

Chtěl jsem doplnit něco z dějyn romů ale nemůžu. To je nějaka diskryminace? Místo Editovat tu mám # Zobrazit zdrojový kód!!! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Gypsy pride (diskuse)

Dobrý den, je to dáno tím, že tento článek je pravidelně napadán a vandalizován anonymními editory, tudíž je pro anonymní a zcela nové editory uzamčen. Pokud tedy chcete jeho obsah upravit, máte dvě možnosti, buď napsat sem, jak ho chcete upravit a někdo zaběhnutý to pak přepíše, či počkat pár dní, než se Váš mladý účet stane starším a pak budete moci editovat. S pozdravem a předpokládejte dobrou vůli --Chmee2 6. 4. 2011, 12:17 (UTC)

Dlouhodobě zamklé články jsou zlo, které spoustu nových editorů jako Gypsy pride omezuje. Zamknutí by mělo být daleko spíše dočasným opatřením a případné výjimky by měly být spíše spjaty s některými napadanými články o žijících osobách než-li článcích o státech, etnikách či podobných předmětech. Zde se zjevně jeden z příslušníků romské inteligence snaží doplnit něco o dějinách svého národa a pomoci tak Wikipedii, ale je tím neúnosně omezován. Možná těch pár revertů kvůli vandalismu je menší zlo než stav trvalého zamknutí, který trvale omezuje všechny IP editory a nováčky. --Dezidor 7. 4. 2011, 20:43 (UTC)

Narazil jsem na malý překlep, ale netuším jak se nakládá se zamčenými stránkami, takže pokud to tady správce nebo kdokoliv s možností editovat čte: v části "kteří na území Čech a Moravy přišli po druhé světové válce. Během níž byla většina původních Českých Romů vyhlazena." Věty by zřejmě měly být odděleny čárkou, nebo by mělo být "níž" nahrazeno slovem "ní". H:S he29 (diskuse) 17. 8. 2013, 15:00 (UTC)

Děkujeme za upozornění, jako registrovaný wikipedista by jste měl(a) moci článek editovat bez ohledu na jeho zamčení. S pozdravem --Jenda H. (diskuse) 17. 8. 2013, 16:48 (UTC)

Romové v Česku

Založil jsem nový článek zabývající se Romským etnikem v Česku. Příslušnou sekci jsem přesunul a (doufám) brzy vypracuji její schnutí, kterým tuto sekci v článku nahradím. --Jenda H. 9. 6. 2011, 12:05 (UTC)

Další zdroje

Např. Pravlast Romů je v Indii. Dokládá to jazyk, řemesla i sociální struktura [1]


Slovo "cikán"

Původ a hlavně význam tohoto slova je v jednotlivých článcích nekonzistentní.

Tento článek vs. článek "Romská menšina v Česku"

Není mi jasné, podle jakého klíče se rozhoduje, co je v tomto článku a co je ve článku Romská menšina v Česku. Mám pocit, že je to rozhodnuté naprosto arbitrárně a nekonezistentně. Osobně bych chápal, kdyby tento článek pojednával o Romech po celém světě a článek "Romská menšina" o české menšině. Ale není tomu tak. (Nebo alespoň ne v celém článku.)

Pokud nebude vadit, tak "české" informace přesunu do českého článku a hned na začátek článku "Romové" přidám takové to "Pojednává o" a odkaz na něj. --- Ɍưɳŋınɢ 31. 8. 2013, 02:45 (UTC)

Pokud jsem něco přehlédl budu jen rád, když to opravíte, Editujete s odvahou. S pozdravem --Jenda H. (diskuse) 1. 9. 2013, 12:19 (UTC)

"Romské etnikum je nejpočetnější v Evropě a to zejména ve střední a východní Evropě"

Článek v podstatě začíná větou "Romské etnikum je nejpočetnější v Evropě a to zejména ve střední a východní Evropě".

Osobně bych s touto větou nepolemizoval, ale zjistil jsem, že neexistuje zdroj, co by porovnával počet Romů v Evropě vs. mimo Evropu. (Existují zdroje, které porovnávají počty Romů v Evropě, ale ne mimo Evropu. Na anglické wikipedii je tento článek - en:Romani people by country - ale ten má zdroje ohledně počtů velmi pochybné a je na hranici vlastního výzkumu.) Naopak jsem našel zdroj, co tvrdí, že Romů jenom v USA je kolem 1 milionu (což není až tak málo), a jiný zdroj, co tvrdí, že v posádce lodi Kryštofa Kolumba byl taky jeden Rom.

Opět, osobně se mi to tvrzení zdá jako pravdivé, ale nemůžu na to najít žádný zdroj. Takže to asi budu muset zítra smazat. --- Ɍưɳŋınɢ 1. 9. 2013, 19:37 (UTC)

  • Co jsem teď našel je tahle věta z MATRAS, Yaron, 2005. The status of Romani in Europe [online]. University of Manchester: 2005. Dostupné online.  - In the absence of reliable census figures, the total population of Romani speakers can only be estimated, at anywhere upwards of 3.5 million. The largest concentrations of Romani speakers are in southeastern and central Europe, especially Macedonia, Bulgaria, Romania, and Slovakia. - ale to mluví o používání Romštiny. --- Ɍưɳŋınɢ 1. 9. 2013, 20:43 (UTC)
  • Tahle věta z Hancock, Ian F. We Are the Romani People, p. XX. [s.l.]: [s.n.], 2002. Dostupné online. ISBN 978-1-902806-19-8.  - There are Romanies everywhere, even in China or Singapure, but by far the greatest number live in Europe and in North and South America - by byla dostatečně dobrá pro to, aby se dalo napsat "zejména Evropě a Severní a Jižní Americe". --- Ɍưɳŋınɢ 1. 9. 2013, 22:27 (UTC)

Problémy s částí "Větve"

Mám poměrně problémy s částí o větvích, protože se liší od toho, co nacházím v literatuře. Pokusím se to dát dohromady tak, aby to s literaturou souhlasilo.

Taktéž mám problém s tím, co se píše v další části označení Romové se v češtině může vztahovat jak jeho východoevropské větvi (v angličtině se pro ni užívá termín Roma people[zdroj?]), tak jako souhrnné označení všech skupin (anglicky Romani people[zdroj?]). V češtině se někdy užívá pro všechny skupiny dohromady označení Cikáni[zdroj?] (které má ale dle některých názorů hanlivý nádech) a pro východoevropskou skupinu označení Romové, jindy se oba významy pokrývají slovem Romové, což v některých kontextech může být matoucí.

Ta dichotomie "Romové jako celek - anglicky Romani - vs. Romové jako větev - anglicky Roma" se mi zdá jako vykonstruovaná na wikipedii (i anglické). V každé anglické literatuře, co nacházím, jsou ty termíny synonymní.

Napsal jsem to i sem, kde jsem ale našel zajímavou citaci - en:Talk:Romani_people#Subgroups.

--- Ɍưɳŋınɢ 8. 9. 2013, 19:29 (UTC)

Ty části jsem nakonec výrazně přepracoval. K citacím jsem přidal doslovné citáty (myslím, že to více pomáhá ověřitelnosti). Bohužel to české citační šablony neumí, tak jsem použil anglické, stejně se v nich vyznám víc. --- Ɍưɳŋınɢ 9. 9. 2013, 03:10 (UTC)

Exonymum/exoetnonymum

Dobrý den, chtěl bych podotknout, že označení "Cikáni" pro romy není exonymum, ale exoetnonymum. Navrhuji opravu pro větší přesnost encyklopedie.

Servus

Cikánský kmen nomádským způsobem života migroval z Asie do Evropy Romština a jiné cikánské dialekty náležejí k indo-evropské jazykové rodině Jedná se o potomky indických Árijců usazených na severu Indie a původních dravidiánských obyvatel Náboženství Cikánů před počátkem migrace z důvodu utlačování a příslušnosti ke kastě nedotknutelných Hinduismus, Šivismus, poté Budhismus, při migraci Islám a nyní většinou křestanské Cikáni jsou velikou multikulturní nomádskou migrující skupinou která přijímala do svých řad různé jazyky a haploskupiny dna při své cestě Cikáni jsou Árijci a cikánských kmenů v Evropě existuje hned několik Východní Cikáni - Romové V Německu - Sintové --217.75.222.36 17. 5. 2018, 15:04 (CEST)Odpovědět

Čeština a slovenština - lingvistika

Česky - Cikáni Slovensky - Cigáni

--217.75.222.36 17. 5. 2018, 15:06 (CEST)Odpovědět

Neúplnost článku

V článku chybí zásadní informace kterak mainstremová média označují občany České republiky romské národnosti za Čechy. Sám bych tuto informaci do článku přidal, ale zdejší wikiklika by ji stejně odstranila, i kdybych přidal odkazy na články, v nichž se tato praxe vyskytuje. --Kirk, Morava :-) (diskuse) 1. 6. 2018, 12:13 (CEST)Odpovědět

Dále v článku postrádám informaci o etnonymu Hnědočech, používané našimi neromskými lidmi v reakci na tuto praxi. --Kirk, Morava :-) (diskuse) 1. 6. 2018, 12:15 (CEST)Odpovědět

Toto patří spíše do Wikislovníku, pokud máte příslušné jazykozpytné info, můžete zamodřit link zde wiktionary:cs:Rom#synonyma. —Mykhal (diskuse) 1. 6. 2018, 12:19 (CEST)Odpovědět
Patrně půjde o podobnou praxi, kterak média označují občany České republiky moravské národnosti za Čechy. Tedy nic překvapivého, ale ani nic encyklopedicky důležitého. Jen mi vrtá v hlavě, jestli taky existuje hanlivé označení Moročech... :) --Bazi (diskuse) 1. 6. 2018, 12:21 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 7 externí odkazy či reference na stránce Romové. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 21. 8. 2018, 04:35 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Romové. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 3. 9. 2018, 15:46 (CEST)Odpovědět

Rasistické zdroje

Článek má stejný nedostatek jako článek Romové v Česku: odkazuje se na publikaci od Petra Bakaláře, která podle mě není věrohodný zdroj. Podrobnosti v Diskuse:Romové v Česku#Rasistické zdroje. Je možné, že se to týká i dalších článků a zdrojů v referencích. Domnívám se, že Wikipedie by neměla být místem pro šíření rasistických myšlenek. Pokusme se prosím společnými silami rasistická tvrzení z článků odstranit. --Robin Jezyna (diskuse) 11. 4. 2021, 12:44 (CEST)Odpovědět

Co prosím pokládáte za rasistická tvrzení v článku. Můžete to nějak specifikovat? Pokud tam taková jsou a jsou nepravdivá, měla by se odstranit. Mimochodem, co jsou to rasistické zdroje? --Rosičák (diskuse) 11. 4. 2021, 13:35 (CEST)Odpovědět
Konkrétně zpochybňuji publikaci od Petra Bakaláře uvedenou v referenci č. 53, která se vztahuje k tvrzení "podle odhadů v roce 1991 získávalo prostředky k obživě nelegálně 20-30 % ekonomicky aktivní romské populace." Myslím, že je to stejná otázka jako u Diskuse:Romové v Česku#Rasistické zdroje, proto by mi přišlo přehlednější pokračovat v diskuzi tam. Rasistické zdroje jsou podle mě takové, které obhajují údajnou podřadnost nějaké skupiny lidí na základě rasy (např. selektivním výběrem zdrojů a dat, manipulacemi). --Robin Jezyna (diskuse) 11. 4. 2021, 14:30 (CEST)Odpovědět
Ještě jeden dotaz. Četl jste tu knihu? Uvedenou informaci jsem tam sice nenašel, ale možná jsem špatně hledal...--Rosičák (diskuse) 11. 4. 2021, 16:03 (CEST)Odpovědět
Faktem je, že aktivista a autor Bakalář je známý rasista a pravičák a to co píše je to samé. Věrohodný zdroj a věrohodný autor také ne, a u tématu o Rómech už vůbec ne. -jkb- disk 11. 4. 2021, 17:46 (CEST)Odpovědět

Jsem pro odstranění informace i zdroje, protože se jednoduše v knize ta zdrojovaná informace nenachází.--Rosičák (diskuse) 11. 4. 2021, 19:25 (CEST)Odpovědět