Tomáš Hříbek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
{{upravit}}
m →‎top: + {{Autoritní data}} za použití AWB
Řádek 14: Řádek 14:
{{pahýl}}
{{pahýl}}


{{Autoritní data}}
{{DEFAULTSORT:Hříbek, Tomáš}}
{{DEFAULTSORT:Hříbek, Tomáš}}
[[Kategorie:Čeští filosofové]]
[[Kategorie:Čeští filosofové]]

Verze z 11. 3. 2021, 19:00

PhDr. Tomáš Hříbek, Ph.D.
Narození9. listopadu 1965 (58 let)
Praha
Povolánífilozof a teoretik umění
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomáš Hříbek Tomáš Hříbek, PhD je český filosof. Magisterský titul získal na Bowling Green State University (OH) a doktorát na University of Minnesota, Minneapolis (MN). Působí ve Filosofickém ústavu AV ČR v Praze a učí na několika vysokých školách, včetně Akademie výtvarných umění a Anglo-American University.

Hříbkovy odborné zájmy zahrnují témata ve filosofii mysli a filosofii biologie až po etiku a estetiku. Publikoval tři českojazyčné monografie -- Metafyzika antiindividualismu (Filosofia 2008) o psychologickém externalismu, Jaké to je, nebo o čem to je? Místo vědomí v materiálním světě (Filosofia 2017) o fenomenálním vědomí, a Obrana asistované smrti (Academia 2021) o etické přípustnosti eutanazie a asistovaného sebeusmrcení. Dále je editorem a  spoluautorem kolektivních monografií o filozofických rozměrech evoluční biologie Z evolučního hlediska. Pojem evoluce v současné filozofii (s Vladimírem Havlíkem, Filosofia 2011) a Knowledge, Value, Evolution (s Jurajem Hvoreckým, College Publications 2011). Do mezinárodních sborníků Ernst Mach – Life, Work and Influence (Springer 2019) a Vienna Circle in Czechoslovakia (Springer 2020) přispěl kapitolami o středoevropské filozofii. Kromě toho je autorem desítek odborných statí v časopisech a kapitol v kolektivních monografiích jak v českém, tak v anglickém jazyce.

Tomáš Hříbek se nejnověji se věnuje vybraným tématům z filozofie a etiky nových technologií, a to odborně i popularizačně. Za tímto účelem spoluzaložil s dr. Davidem Černým a prof. Jiřím Wiedermannem interdisciplinární platformu Centrum Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice (The Karel Čapek Center for Values in Science and Technology), jež sdružuje odborníky z několika ústavů České akademie věd a našich vysokých škol, a udržuje pracovní kotankty s předními odborníky po celém světě. Prvním větším počinem Centra byl projekt o etice autonomních vozidel, jehož nejdůležitějším výstupem bude mezinárodní kolektivní monografie Autonomous Vehicle Ethics: Beyond the Trolley Problem, kterou Tomáš Hříbek připravuje spolu s Davidem Černým a Ryanem Jenkinsem.

Tomáš Hříbek vstoupil do povědomí širší veřejnosti zhruba před deseti lety v souvislosti s nástupem tzv. Nového ateismu, jehož se stal předním českým popularizátorem.