Goethův památník v Aši: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Historie: com, port
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
m odebrána Kategorie:Ašský výběžek za použití HotCat
Řádek 26: Řádek 26:
[[Kategorie:Pomníky a památníky v okrese Cheb]]
[[Kategorie:Pomníky a památníky v okrese Cheb]]
[[Kategorie:Stavby v Aši]]
[[Kategorie:Stavby v Aši]]
[[Kategorie:Ašský výběžek]]

Verze z 3. 3. 2021, 18:35

Goethův památník v Aši
Památník J. W. Goetha v Aši (2007)
Památník J. W. Goetha v Aši (2007)
Základní údaje
Pojmenováno poJohann Wolfgang von Goethe
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Goethův památník v Aši je jedním z mnoha památníků na světě, které jsou věnovány básníku, spisovateli a politikovi Johannovi Wolfgangovi von Goethe.

Popis památníku

Samotná socha Goetheho je umístěna na podstavci uprostřed kamenné kašny. Na podstavci se nachází reliéfy, které mají odkazovat na některá Goethova díla. Na druhé straně jsou poté letopočty, mapující zastávky J. W. Goetheho v Aši. Je to jediná socha Goetha v Česku, kde je zobrazen s minerálem v ruce, což má poukazovat na jeho vášeň, kterou byla geologie (kousek od Aše objevil a popsal například nerost egeran).

Historie

Památník byl slavnostně odhalen ke stému výročí úmrtí J. W. Goetheho, 28. srpna 1932 na tehdejším Tržním náměstí (dnes Goethovo náměstí). Socha samotného Goetheho je postavena na podstavci, který je umístěn uprostřed kamenné kašny. Celý monument byl vyroben podle návrhu Johannese Watzala z Teplic. Od instalace památníků v roce 1932 opustila socha místo pouze dvakrát. Poprvé v roce 1974, kdy byla odvezena do sléváren v Krásné a vypískována.

V roce 2008 musel památník ustoupit celkové rekonstrukci silniční infrastruktury Goethova náměstí. Socha i kašna byly při té příležitosti odvezeny do skladů, kde budou za odborného dohledu restaurovány. Při rozebrání kašny došlo k objevu kovové schránky, ve které se nacházela další, utěsněná skleněná schránka. Uvnitř bylo nalezeno několik dobových pohlednic, novin, mincí a dokumentů, pojednávajících o lidech a organizacích, které se v roce 1932 podíleli na sponzorství a výstavbě kašny. Celý nález byl předán do rukou odborníků, a bude se usilovat o jeho záchranu.

Socha i kašna se vrátili na své místo až v roce 2014, během rekonstrukce Goethova náměstí. Z důvodu nedostatku finančních prostředků byl tento projekt od roku 2009 neustále odsouván. Silnice se v okolí změnily, proto památník po svém návratu změnil svou polohu o několik metrů.

Odkazy

Externí odkazy