Strážný (Šumava): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: přidáno {{Autoritní data}}; kosmetické úpravy
m vložení šablony
Řádek 27: Řádek 27:
== Reference ==
== Reference ==
<references />
<references />
{{Autoritní data}}
{{Autoritní data}}{{Šumavské tisícovky 1100-1199}}

[[Kategorie:Hory a kopce na Šumavě]]
[[Kategorie:Hory a kopce na Šumavě]]
[[Kategorie:Hory a kopce v okrese Prachatice]]
[[Kategorie:Hory a kopce v okrese Prachatice]]

Verze z 19. 2. 2021, 21:44

Strážný
Cesta na Strážný od západu
Cesta na Strážný od západu

Vrchol1115 m n. m.
Prominence117 m ↓ u Žďárského jezírka[1]
Izolace2,7 km → Žlíbský vrch
SeznamyTisícovky v Česku
Ultratisícovky #53
Nejprominentnější hory CZ
Hory a kopce Šumavy
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříŠumava / Šumavské pláně / Knížecí pláně / Stráženské pláně
Souřadnice
Strážný
Strážný
PovodíČastáVltavaLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strážný (německy Schlösslberg, 1115 m n. m.) je rozlehlá hora na Šumavě tyčící se 2 km severozápadně od městečka Strážný. Svahy jsou zalesněny smrčinou s příměsí jedle, jeřábu a buku.[2]

Hrad Kunžvart

Na východním výběžku Strážného stojí zřícenina hradu Kunžvart, chráněná jako kulturní památka České republiky. Tento strážní hrádek vznikl pravděpodobně na počátku 14. století z podnětu Jana Lucemburského v souvislosti s jeho péčí o nové zajištění západních hranic státu. Význam hrádku se zvýšil v období, kdy král Václav IV. dovolil vimperským pánům obnovit pobočku Zlaté stezky do Vimperka a umožnil na ní vybírat clo. Na hradě sídlil purkrabí a jeho menší družina. Podle zprávy z roku 1547[3] se zde již nebydlelo a hrad se tak postupně změnil ve zříceninu.

Přístup

Až na vrchol nevedou žádné značené cesty, přesto je dobře přístupný. Nejjednodušší cesta pro pěší vede po modré značce ze Strážného na Kunžvart. Od rozcestí Kunžvart zřícenina odbočuje na západ neznačený průsek až na vrchol. Trasa měří necelých 2,5 km s výrazným převýšením 300 metrů.

Strážný je dobře přístupný i pro cykloturisty po Vltavské cyklotrase od Strážného nebo od podstatně vzdálenější Kvildy a pramene Vltavy. Cyklotrasa prochází údolím Časté jižně od vrcholu. Na rozcestí Pod Homolí z ní odbočuje na sever cyklotrasa č. 1038, ze které se po 1 km odpojuje neznačená lesní silnice směrem k vrcholu. Ta po 800 metrech dorazí pod strmou cestu vedoucí až na vrchol, vzdálený dalších 600 metrů. Tato trasa měří 6 km se shodným převýšením 300 metrů. Je tedy výrazně méně strmá než trasa přes Kunžvart.

Reference