Cyberpunk 2077: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m editace uživatele 2A00:1028:83AC:55EE:4C8C:1474:FB16:437E (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je ElTomino
značka: rychlé vrácení zpět
ElTomino (diskuse | příspěvky)
→‎Zasazení: Přidán lore.
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 40: Řádek 40:


== Zasazení ==
== Zasazení ==
Hra se odehrává v alternativních [[Spojené státy americké|Spojených státech]] v budoucnosti, v níž Ameriku postihla řada ekologických katastrof a ničivých korporátních válek, které přivedly Spojené státy ke kolapsu. Po letech úpadku násilně vznikly Nové spojené státy, jen Texas a Kalifornie dovedly úspěšně vzdorovat. Samotná hra se odehrává v přelidněném velkoměstě Night City ve svobodném státě [[Kalifornie]]. Město ovládají různé [[korporace]], které jsou povětšinou zcela lhostejné vůči obyvatelům a jde jim spíše o vlastní moc. Metropole má svůj zákon, který se v rámci možností snaží udržovat místní policie, elitní jednotky Psycho Squad a ojediněle i vojáci zbrojovky Militech. Časté jsou zde [[Konflikt|konflikty]] mezi gangy, které bojují o nadvládu nad městským podsvětím. Největšími gangy jsou Šestá ulice, Zvířata, Maelstrom, Mox, Tygří spáry, Valentinos a Voodoo Boys. Za hranicemi města, v Pustinách, žijí různé nomádské klany, kupříkladu Aldecaldos či odpadlí Přízraci. <ref>{{Citace elektronické monografie
Hra se odehrává v alternativních [[Spojené státy americké|Spojených státech]] v blízké budoucnosti, v níž Ameriku postihla řada ekologických katastrof, ekonomických krizí a ničivých korporátních válek, které přivedly Spojené státy ke kolapsu. Po letech úpadku násilně vznikly Nové spojené státy, jen Texas a Kalifornie dovedly úspěšně vzdorovat. Samotná hra se odehrává v přelidněném velkoměstě Night City ve svobodném státě [[Kalifornie]]. Město ovládají různé [[korporace]], které jsou povětšinou zcela lhostejné vůči obyvatelům a jde jim spíše o vlastní moc a profit. Metropole má svůj zákon, který se v rámci možností snaží udržovat místní policie, elitní jednotky Psycho Squad a ojediněle i vojáci zbrojovky Militech. Časté jsou zde [[Konflikt|konflikty]] mezi gangy, které bojují o nadvládu nad městským podsvětím. Největšími gangy jsou Šestá ulice, Zvířata, Maelstrom, Mox, Tygří spáry, Valentinos a Voodoo Boys. Za hranicemi města, ve vyprahlých Pustinách, žijí různé nomádské klany, kupříkladu Aldecaldos, Brekkeři či odpadlí Přízraci. <ref>{{Citace elektronické monografie
| titul = Gangy v Cyberpunk 2077 – Cyberpunk CZ
| titul = Gangy v Cyberpunk 2077 – Cyberpunk CZ
| url = https://www.cyberpunk.cz/gangy-v-cyberpunk-2077/
| url = https://www.cyberpunk.cz/gangy-v-cyberpunk-2077/
| datum přístupu = 2020-11-30
| datum přístupu = 2020-11-30
| jazyk = cs
| jazyk = cs
}}</ref> Každý z gangů je specifický, ať už ve stylu oblékání nebo způsobem vydělávání peněz. Město je závislé na [[Robotika|robotice]], která obstarává základní aspekty života, jako je sběr odpadu, údržba nebo veřejná doprava. Vizuální stránka města je odvozena ze čtyř epoch, kterými město prošlo – strohým [[Entropie|entropismem]], barevným [[Kýč|kýčem]], impozantním neo-militarismem a opulentním neo-kýčem. [[Internet]] je řízen a hlídán korporacemi a armádou, dělí se na veřejně přístupnou a bezpečnou Síť a kyberprostor za virtuální Černou zdí, nebezpečnou částí internetu plnou smrtících počítačových virů a zákeřných umělých inteligencí. [[Bezdomovec|Bezdomovci]] jsou běžnou součástí města, ale nebrání kybernetické modifikaci chudých, což vede ke kosmetické závislosti a následnému [[násilí]] a záchvatům, tedy ke kyberpsychóze. Těmito hrozbami se zabývá ozbrojená síla známá jako Psycho Squad, zvaná též MaxTac. Trauma Team, zvaná též úrazovka, zas představuje nájemné lékařské služby. V důsledku neustálé hrozby fyzické újmy mohou občané v některých částech města vlastnit a nosit [[Střelná zbraň|střelné zbraně]] na veřejnosti.
}}</ref> Každý z gangů je specifický, ať už ve stylu oblékání, způsobem vydělávání peněz, získávání moci a jednání s veřejností. Město je závislé na [[Robotika|robotice]], která obstarává základní aspekty života, jako je sběr odpadu, údržba nebo veřejná doprava. Vizuální stránka města je odvozena ze čtyř epoch, kterými město prošlo – strohým [[Entropie|entropismem]], barevným [[Kýč|kýčem]], impozantním neo-militarismem a opulentním neo-kýčem. Samotné město se dělí na šest čtvrtí – korporátní Centrum, přelidněný Watson, Heywood pro střední vrstvu, bohatý Westbrook, zchudlé Santo Domingo a nudná Pacifika. [[Internet]] je řízen a hlídán korporacemi, dělí se na veřejně přístupnou a bezpečnou Síť, kterou hlídá organizace NetWatch, a kyberprostor za virtuální Černou zdí, nebezpečnou část internetu plnou smrtících počítačových virů a zákeřných umělých inteligencí. [[Bezdomovec|Bezdomovci]], chudoba a špína jsou zcela běžnou součástí města. Kybernetická modifikace těla – takzvaný kyberware – vládne městu, ať už se jedná o kvalitní a drahé implantáty nebo o levné náhražky z černého trhu, což vede ke kosmetické závilosti obyvatel či k [[násilí]] a vražedným záchvatům, tedy ke kyberpsychóze. Hrozbami kyberpsychopatů se zabývá elitní ozbrojená síla známá jako Psycho Squad, zvaná též Max-Tac. Trauma Team, zvaná též úrazovka, zas představuje nájemné lékařské služby v rámci pojištění. V důsledku neustálé hrozby fyzické újmy mohou občané v některých částech města vlastnit a nosit [[Střelná zbraň|střelné zbraně]] na veřejnosti.


== Příběh ==
== Příběh ==

Verze z 1. 2. 2021, 01:58

Cyberpunk 2077
VývojářCD Projekt Red
VydavatelCD Projekt
RežiséřiAdam Badowski
Mateusz Kanik
ProducentRichard Borzymowski
DesignérKonrad Tomaszkiewicz
ProgramátorMateusz Popławski
ScenáristéJakub Szamałek
Stanisław Święcicki
Marcin Blacha
SkladateléMarcin Przybyłowicz
Paul Leonard-Morgan
P.T. Adamczyk
EngineRED Engine 4
PlatformyMicrosoft Windows
Playstation 4 Playstation 5
Xbox One
Xbox Series X
Stadia
Datum vydáníWin, PS4, XBO, Stadia
10. prosince 2020
PS5, XSXS
2021
ŽánrAkční RPG
Herní módyvideohra pro jednoho hráče
videohra pro více hráčů
KlasifikacePEGI 18 a více
ESRB 17 a více
CERO 18 a více
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cyberpunk 2077 je open-world RPG videohra hraná z první osoby, vyvinutá a publikovaná polskou společností CD Projekt. Na této hře pracuje divize CD Projekt Red sídlící ve Vratislavi. Děj se odehrává v dystopickém městě Night City,[1] v otevřeném světě složeném ze sedmi různých regionů. Hráči přebírají roli přizpůsobitelného žoldáka jménem „V“, získávají dovednosti v nejrůznějších odvětvích, od hackování po kontaktní boj. Je možné hrát brutální i mírumilovnou cestou.

Vydání hry Cyberpunk 2077 bylo odloženo z původního 16. dubna 2020 na 17. září 2020, dne 18. června ale spoluzakladatel Marcin Iwińsi a šéf studia Adam Badowski oznámili, že hra bude vydána až 10. prosince roku 2020. Důvodem byla potřebná kompatibilita pěti různých platforem (nová a stará generace konzolí a PC).[2] Je dostupná na Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, roku 2021 by měla být zpřístupněná na PlayStation 5 a Xbox Series X. Cyberpunk 2077 je vyvinut na enginu REDengine 4 přibližně pěti sty lidmi, což přesahuje počet lidí, kteří pracovali na minulé hře Zaklínač 3. Konzultantem je Mike Pondsmith, tvůrce původní stolní hry Cyberpunk.

Jednu z hlavních rolí hraje Keanu Reeves. Zvukový doprovod obsahuje originální hudbu od Refused, Grimes, A$AP Rocky, Gazelle Twin, Run the Jewels, Ilan Rubin, Richard Devine, Nina Kraviz, Deadly Hunta, Rat Boy a Tina Guo.

Hratelnost

Cyberpunk 2077 je hra hraná z první osoby žoldáka jménem „V“, jehož hlas, obličej, účes, pohlaví, intimní partie a postava jsou upravitelné. Faktory jako například Inteligence, Síla, Reflexy nebo Technická zručnost se zcela libovolně vylepšují díky postupu na vyšší úrovně postavy a umožňují tak odemykat nové schopnosti či vylepšení postavy, a dále poskytují výhodu v samotné hře (kupříkladu Síla slouží k otevírání zamčených dveří, Inteligence pro hackování přístupových bodů a podobně). Dovednostní strom vychází z výše zmíněných faktorů a dále se dělí na jednotlivé podskupiny (kupříkladu Inteligence se dělí na Prolomení a Rychlé hacky), mezi nimiž lze nalézt například boj zblízka, čepele, pistole, brokovnice, pušky, odstřelovačky, hackování, strojírenství, chladnokrevnost, rváčství, atletika a další. Postavu lze dále vylepšovat u rozparovačů – kybernetických doktorů – pomocí kyberwaru, což jsou kybernetické implantáty poskytující výhody a unikátní schopnosti. Vzácnost kyberware vylepšení a vybavení v inventáři je barevně odlišena.

V je schopen se krýt, mířit, hackovat, skákat a sklouznout se. Ve hře jsou dostupné tři druhy střelných zbraní, každá z nich může být vylepšována a přizpůsobena – Silové (průraznost a vysoké poškození), Technické (přesnost) a Chytré (automaticky naváděné střely). Dále lze používat kontaktní a sečné zbraně, boj s pěstmi a různé druhy granátů. Značnou výhodu v boji poskytuje hackování. Čtyři druhy poškození může být způsobeno – fyzické, tepelné, EMP a chemické. Zbraně, stejně jako další výbavu lze vylepšovat, vyrábět či vybavovat různými modifikacemi, kupříkladu mířidly či tlumiči. Hra může být dohrána bez jediného zabití volbou nesmrtících možností omráčení nepřítele (s výjimkou soubojů s bossy).

Fiktivní město Night City v Kalifornii se skládá ze šesti regionů – korporátní městské Centrum, převážně imigranty obydlený Watson, luxusní Westbrook, předměstí Heywood, gangy zamořená a chátrající Pacifica a industriální a maloměstské Santo Domingo. Okolní krajina, vyprahlé a povětšinou opuštěné Pustiny, mohou být také prozkoumány. Jedná se o open-world hru s otevřeným herním světem, který může být libovolně prozkoumáván. V se v něm může přemisťovat chůzí, rychlým cestováním nebo ve vozidlech. Vozidel je ve hře opravdu mnoho, přičemž gameplay umožňuje jejich řízení jak z první, tak ze třetí osoby. Chodci jsou náchylní ke kolizím s vozidly. Zákon je upozorněn, jestliže V provede nějaký zločin. Ve vozidlech jsou dostupné rádiové stanice k poslechu. Cyklus dne a noci spolu s dynamickým počasím ovlivňuje chování NPC postav. V vlastní svůj vlastní byt, ve kterém si může uchovávat zbraně, oblečení a jiné předměty, použít počítač či spát v posteli. V Night City lze potkat osoby, které nemluví anglicky, takové se překládají speciálním jazykovým kyberimplantátem.

Ve hře lze nalézt větvící se dialogy, které ovlivňují questy a samotný hlavní příběh. Z hlavních i vedlejších misí lze získat zkušenostní body, které podporují statistiky a dovednosti, a dále pouliční reputaci nezbytnou pro používání silnějších zbraní a odolnějších obleků. Postup hrou zajišťuje odemykání nových dovedností, objevování obchodníků, nových míst, dodatečných misí a získávání herní měny, eurodolarů. Minihry, například turnaje v boxu, závody a střelnice lze nalézt po celém městě. „Game Over“ nastává pouze v případě, pokud hlavní postava zemře, nikoliv, když se mise nezdaří – v tom případě se načte poslední uložená pozice. Podle toho, jaké možnosti hráč zvolí v průběhu hry lze dojít až k sedmi různým koncům.

Zasazení

Hra se odehrává v alternativních Spojených státech v blízké budoucnosti, v níž Ameriku postihla řada ekologických katastrof, ekonomických krizí a ničivých korporátních válek, které přivedly Spojené státy ke kolapsu. Po letech úpadku násilně vznikly Nové spojené státy, jen Texas a Kalifornie dovedly úspěšně vzdorovat. Samotná hra se odehrává v přelidněném velkoměstě Night City ve svobodném státě Kalifornie. Město ovládají různé korporace, které jsou povětšinou zcela lhostejné vůči obyvatelům a jde jim spíše o vlastní moc a profit. Metropole má svůj zákon, který se v rámci možností snaží udržovat místní policie, elitní jednotky Psycho Squad a ojediněle i vojáci zbrojovky Militech. Časté jsou zde konflikty mezi gangy, které bojují o nadvládu nad městským podsvětím. Největšími gangy jsou Šestá ulice, Zvířata, Maelstrom, Mox, Tygří spáry, Valentinos a Voodoo Boys. Za hranicemi města, ve vyprahlých Pustinách, žijí různé nomádské klany, kupříkladu Aldecaldos, Brekkeři či odpadlí Přízraci. [3] Každý z gangů je specifický, ať už ve stylu oblékání, způsobem vydělávání peněz, získávání moci a jednání s veřejností. Město je závislé na robotice, která obstarává základní aspekty života, jako je sběr odpadu, údržba nebo veřejná doprava. Vizuální stránka města je odvozena ze čtyř epoch, kterými město prošlo – strohým entropismem, barevným kýčem, impozantním neo-militarismem a opulentním neo-kýčem. Samotné město se dělí na šest čtvrtí – korporátní Centrum, přelidněný Watson, Heywood pro střední vrstvu, bohatý Westbrook, zchudlé Santo Domingo a nudná Pacifika. Internet je řízen a hlídán korporacemi, dělí se na veřejně přístupnou a bezpečnou Síť, kterou hlídá organizace NetWatch, a kyberprostor za virtuální Černou zdí, nebezpečnou část internetu plnou smrtících počítačových virů a zákeřných umělých inteligencí. Bezdomovci, chudoba a špína jsou zcela běžnou součástí města. Kybernetická modifikace těla – takzvaný kyberware – vládne městu, ať už se jedná o kvalitní a drahé implantáty nebo o levné náhražky z černého trhu, což vede ke kosmetické závilosti obyvatel či k násilí a vražedným záchvatům, tedy ke kyberpsychóze. Hrozbami kyberpsychopatů se zabývá elitní ozbrojená síla známá jako Psycho Squad, zvaná též Max-Tac. Trauma Team, zvaná též úrazovka, zas představuje nájemné lékařské služby v rámci pojištění. V důsledku neustálé hrozby fyzické újmy mohou občané v některých částech města vlastnit a nosit střelné zbraně na veřejnosti.

Příběh

Hra začíná roku 2077 v alternativní Kalifornii. Hráč si vybírá jednu ze tří životních cest pro hlavní postavu jménem V – nomád, dítě ulice nebo korporát. Jakožto nomád, V opouští svůj rodný klan Bakkerů a vůbec poprvé přichází do velkoměsta; coby dítě ulice se V vrací po několika letech zpátky do Night City; a jako korporát, V je náhle propuštěn ze zaměstnání u Arasaka Corporation kvůli selhání v mocenském pletichaření svého nadřízeného. V prvních dvou životních cestách se V shodou povětšinou nešťastných náhod spřátelí s místním zločincem Jackiem Wellesem, zatímco ve třetí životní cestě je Jackie starý známý. Všechny tři rozdílné úvody vedou ke stejné úvodní sekvenci, kdy V začíná v Night City od nuly jako žoldák se snem stát se slavným a společně s Jackiem a síťařkou T-Bug zažívá rozličná, většinou nezákonná dobrodružství. Šablona:Spoiler O půl roku později si místní kšeftař, Dexter DeShawn najme V a Jackieho ke krádeži tajemného biočipu známého jako Relikvie od Arasaka Corporation. Loupež století se samozřejmě zvrtne. V i Jackie se neúmyslně stanou svědky smrti Sabura Arasaky, lídra celé korporace, jehož uškrtil jeho vlastní zrádný syn Yorinobu. Yorinobu zamaskuje smrt svého otce se slovy, že byl otráven, a aktivuje bezpečnostní protokoly. Zatímco T-Bug je usmažen mozek arasackými síťaři, v budově propukne přestřelka, když se V a Jackie snaží uprchnout. Jackie je při ní smrtelně postřelen a integrita Relikvie vážně poškozena, pročež je V nucen zachránit Relikvii tím, že si ji vloží do kyberwaru v hlavě.

DeShawn zuří kvůli nechtěné pozornosti místní policie. Střelí V do hlavy a nechá jej smrti napospas na skládce odpadu. V je sužován digitálním přízrakem rockové hvězdy Johnnyho Silverhanda, který roku 2023 provedl teroristický útok na tehdejší Arasaka Tower a odpálil v ní termonukleární nálož, načež byl pokládán za mrtvého. Vzápětí se navzdory nepřízni osudu V probouzí a DeShawn je zastřelen Goro Takemurou, dřívějším bodyguardem Sabura Arasaky. Ten odveze V zpět do města pod podmínkou, že mu pomůže oznámit světu pravdu o vraždě Sabury. Ve městě se V dozvídá od rozparovače Viktora Vectora, přítele-kyberware doktora, že mu kulka vypálená do hlavy aktivovala Relikvii, jež pomocí nanit opravuje poškozenou tkáň, ale zároveň způsobuje nezvratný proces, při němž vzpomínky a osobnost Johnnyho Silverhanda převezmou kontrolu nad tělem V a přepíšou mu jeho vlastní vědomí – digitální kopie Johnnyho vědomí zabije V a převezme mu jeho tělo. Biočip nelze vyjmout, aniž by V okamžitě nezemřel, přičemž mu zbývá jen pár týdnů, než Johnnyho vědomí převládne. V musí nalézt způsob, jak se zbavit Johnnyho a přežít.

Díky prožívání Johnnyho vzpomínek V zjišťuje, že na počátku 21. století Johnnyho tehdejší přítelkyně a geniální síťařka Alt Cunningham vytvořila Dušemor, umělou inteligenci schopnou zkopírovat lidskou mysl, ale zároveň při tom mozek a originální vědomí zničit. Arasaka unesla Alt a donutila ji vytvořit jejich vlastní verzi Dušemoru, která schraňuje kopie lidských vědomí v digitální pevnosti Mikoshi. Johnny vedl záchrannou akci ve snaze osvobodit Alt, ale selhal – Arasaka již na Alt použila Dušemor. Johnny se Arasace sice pomstil termojaderným teroristickým útokem, ale korporace jej chytila a použila Dušemor i na něj. Jeho digitální vědomí pak následně skončilo na Relikvii. Právě roku 2077 se Arasaka stala význačnou poté, co začala Dušemor využívat na veřejné služby svého programu „Zabezpečte si svou duši“. Samotná Relikvie je prototypem tohoto programu, který de facto zajišťuje nesmrtelnost – vepsání digitálního vědomí do lidského mozku, umělé znovuzrození v jiném těle.

V mezitím v Night City plní vedlejší úkoly, získává si pouliční reputaci a shání lepší výbavu. Pomáhá nomádce Panam Palmer a jejímu rodnému klanu Aldecaldů; asistuje bývalému policistovi Riverovi Wardovi při pátrání po jeho synovci, jehož unesl zvrácený zvrhlík; pomáhá Judy Alvarez, editorce psychovizí, zachránit její blízkou přítelkyni a vyrovnat se s krutostí života; plní kšefty pro Rogue Amendiaries, starou přítelkyni Johnnyho a nynější legendu nightcityjského podsvětí; navrací radost do života Kerrymu Eurodyneovi (členovi Johnnyho bývalé rockové kapely Samurai) a pomáhá mu s comebackem; je nápomocen Takemurovi při snaze zdiskreditovat Yorinobua Arasaku, čímž se V dostává k Yorinobuově sestře Hanako; více odhaluje Johnnyho minulost a záměry; či jen prostě plní pouliční kšefty a věnuje se dalším vedlejším dějovým linkám. V nakonec nalézá odpověď na svůj život ohrožující problém v Síti, kde mu digitální vědomí Alt, které uprchlo z Mikoshi do kyberprostoru, přislíbí pomoc. V se musí dostat do Arasaka Tower, napojit se do Mikoshi a umožnit Alt použít Dušemor pro odstranění Johnnyho vědomí z těla V.

V je pozván k Hanako Arasaka. Ta mu slíbí plnou zdravotnickou pomoc, pokud jí pomůže veřejně odhalit pravdu o otcově smrti. Dále má na výběr zaútočit na Arasaka Tower s nomády či s pomocí Rogue. V této chvíli je možné dosáhnout několika konců, přičemž ve všech krom prvního je V nucen zabít bosse Adama Smashera – více stroj než člověka, nemesis Johnnyho a přisluhovače Arasaky. Možné konce jsou:
1. V spáchá sebevraždu, čímž zabije sebe i Johnnyho. Hra tím okamžitě končí a vrací se do příběhového „bodu bez návratu“.

V souhlasí s nabídkou Hanako a pomůže jí zdiskreditovat jejího bratra. Vzápětí je napojen do Mikoshi, kde se setkává s Johnnym, který je jeho volbou zcela znechucen, načež je Johnny vymazán. V je poté probuzen na orbitální kosmické stanici Arasaky, kde je pravidelně testován a pod neustálým zdravotním dohledem. Též zjišťuje, že si Saburo Arasaka svou mysl nahrál na biočip podobný Relikvii a následně vepsal do těla svého syna Yorinobua, čímž se nejen vrátil, ale ještě víc zvýšil prestiž Arasaky. Mozek V je nicméně trvale poškozen, zbývá mu zhruba půl roku života, ale dostane nabídku:
2. Souhlasí s nabídkou Arasaky, která na V provede program „Zabezpečte si svou duši“. Vědomí V je nahráno do Mikoshi do té doby, dokud mu nenaleznou nové vhodné tělo.
3. V nabídku odmítne a vrátí se zpět na Zemi dožít svůj krátký život.

V přenechá kontrolu nad svým tělem Johnnymu a společně s Rogue vtrhnou do Arasaka Tower. Rogue sice umírá, ale Johnny se napojuje do jádra Mikoshi. Zde se setkává s digitálním vědomím Alt a V. Je odhaleno, že Relikvie nezvratně přetvořila mozek V, aby byl vhodný pro Johnnyho vědomí, pročež V zbývá zhruba půl roku života. Nyní přichází rozhodnutí, komu přenechat tělo:
4. V se vrátí do svého těla, zatímco Johnny odchází s Alt do Sítě a Mikoshi je vymazáno, což vede k velkému propadu Arasaky. V se stává legendou Night City, žije si luxusní, ale zato nešťastný život s vidinou blízké smrti. Přijímá velmi riskantní kšeft, kdy odletí do vesmíru, nasadí si skafandr, vezme pistoli a vystoupí do volného kosmu s úmyslem ukrást data z Crystal Palace, což je vesmírná stanice plná luxusních hotelů a kasín.
5. V odchází s Alt do Sítě a své tělo nechává Johnnymu. Mikoshi je opět vymazáno, Johnny se probouzí v těle V a žije skromný život, očividně se změnil. Koupí si kytaru, kterou přenechá chlapci ze sousedství, navštíví hrob V, před nímž udržuje respekt, a vzápětí autobusem odjíždí z Night City pryč začít nový dlouhý život někde jinde.

V požádá o pomoc Panam a nomádský klan Aldecaldů. Společně se probijí až k jádru Mikoshi, do nějž se V napojí, a setkává se s Alt a Johnnym. Jsou mu vysvětleny zcela stejné podmínky jako v předchozím konci. Buď může své tělo přenechat Johnnymu či se vrátit do svého těla a odžít si poslední půl roku života. Pokud tak učiní:
6. V se vrátí do svého těla, zatímco Johnny a Alt odchází do Sítě a Mikoshi je vymazáno. Přidává se k Aldecaldům a společně s nomády navždy opouští Night City a Kalifornii, přičemž mu Panam slibuje, že společně naleznou řešení na problém jeho mizerně krátkého života.

Za splnění určitých předpokladů lze dosáhnout i tajného, 7. konce, který je zcela identický se čtvrtým, ale s tím rozdílem, že V vtrhne do Arasaka Tower sám, díky čemuž Rogue přežije. Šablona:Spoiler end

Vývoj

První trailery pro hru byly vydány v lednu 2013.[4] Cyberpunk 2077 vstoupil do fáze plné výroby hned, jak CD Projekt Red dokončil předchozí hru Zaklínač 3: Divoký Hon. V té době na hře pracovalo zhruba 50 zaměstnanců. Později tomuto projektu věnovali tým mnohem větší než který pracoval na hře Zaklínač 3: Divoký Hon a jakmile tuto hru vydali, začali pracovat na novější verzi enginu REDengine 3, který by vyhovoval Cyberpunku 2077. Společnost CD Projekt Red získala dotaci ve výši 7 milionů dolarů od polské vlády, která potvrdila použití REDenginu 4. V červnu 2017 byly odcizeny rané návrhy a hrozilo jejich zveřejnění, avšak vývojář odmítl vyhovět podmínkám. Vývoj údajně dosáhl milníku na konci roku 2017. V březnu 2018 společnost založila nové studio ve Vratislavi pro posilnění produkce. V červenci 2018 tým pracující na Cyberpunku 2077 čítal téměř 350 zaměstnanců a do následujícího měsíce byl hlavní příběh hry plně realizován. V říjnu 2018 CD Projekt Red oznámil spolupráci s kanadským studiem Digital Scapes na dodatečných nástrojích pro Cyberpunk 2077. Na začátku roku 2019 již velikost týmu překročila 400 lidí a po domluvě spolupráce se společností Nvidia pro dosažení ray tracingu v reálném čase v půli roku 2019 se počet lidí zvedl na 450.

Hodnocení

Cyberpunk 2077 byl pochvalován za jeho příběh, prostředí a grafiku, i když některé z jeho hratelnostních prvků obdržely smíšené reakce. K prvnímu dni prodeje se prodalo rekordních 8 milionu kopií.[5] Na Gamescom Award získal cenu pro nejlepší hru roku a pro nejlepší RPG roku.[6] Naproti tomu byl kritizován za rozsáhlé chyby, zejména u konzolových verzí, které také trpěly problémy s výkonem.[7] Společnost Sony hru 17. prosince 2020 na neurčito odstranila z obchodu PlayStation Store.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cyberpunk 2077 na anglické Wikipedii.

  1. Cyberpunk 2077 – Mapa Night City – Cyberpunk CZ [online]. [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  2. Cyberpunk 2077 nakonec nevyjde ani v září, počkáme si do listopadu. iDNES.cz [online]. 2020-06-18 [cit. 2020-06-18]. Dostupné online. 
  3. Gangy v Cyberpunk 2077 – Cyberpunk CZ [online]. [cit. 2020-11-30]. Dostupné online. 
  4. CD Projekt Red reveals Cyberpunk 2077 teaser trailer. GamesBeat [online]. 2013-01-10. Dostupné online. 
  5. Videohra Cyberpunk 2077 od polských vývojářů trhá rekordy, vývojářům však přinesla propad akcií. Lidovky.cz [online]. 2020-12-13. Dostupné online. 
  6. Gamescom Award 2020. Gamescom.global [online]. Dostupné online. 
  7. CD Projekt Red Offers Apology and Refunds for Cyberpunk 2077. PCMAG [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy