Tomáš Kraus (právník): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Talmidavi (diskuse | příspěvky)
→‎Život: přidán odkaz na "Akce Pavouk"
Talmidavi (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Řádek 21: Řádek 21:
| jazyk = anglicky
| jazyk = anglicky
| odkaz na vydavatele = Central European University
| odkaz na vydavatele = Central European University
}}</ref> tak na mezinárodní úrovni. Po pádu komunistického režimu se vyznamnou měrou podílel na revitalizaci [[Židé v Česku|české židovské komunity]] a jejího odkazu jako jedna z jejích předních osobností.
}}</ref> tak na mezinárodní úrovni.


== Život ==
== Život ==

Verze z 14. 1. 2021, 21:29

Tomáš Kraus
Rodné jménoTomáš Kraus
Narození19. března 1954 (70 let)
Praha, Československo
EtnikumČech
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníprávník
TitulJUDr.
Nábož. vyznáníjudaismus
ChoťZuzana Krausová
DětiDavid, Noemi, Daniel
RodičeFrantišek R. Kraus
PříbuzníRonald Kraus (sourozenec)
Funkcetajemník (Federace židovských obcí v České republice; od 1991)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Tomáš Kraus (* 19. března 1954 Praha) je od roku 1991 tajemníkem Federace židovských obcí v ČR. V této funkci vybudoval novou infrastrukturu celé organizace. Zabývá se otázkami restitucí židovského majetku a odškodnění obětí holocaustu, a to jak na vnitropolitické,[1] tak na mezinárodní úrovni. Po pádu komunistického režimu se vyznamnou měrou podílel na revitalizaci české židovské komunity a jejího odkazu jako jedna z jejích předních osobností.

Život

Narodil se r. 1954 v pražské židovské rodině rodičům přeživším holokaust. Od mládí se angažuje na pražské židovské obci. Jeho otcem byl český novinář, spisovatel a člen protinacistického odboje František R. Kraus.

V době středoškolského studia se Kraus věnoval práci v kulturním životě Prahy, působil zejména v Jazzové sekci Svazu hudebníků. Zajišťoval produkci hudebních festivalů (kupříkladu Pražských jazzových dnů) a přispíval články a recenzemi do Jazz Bulletinu a dalších časopisů (kupříkladu kniha o Johnu Lennonovi[2]). V letech 1975–1979 studoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Po promoci pracoval v zahraničním oddělení podniku Supraphon, od roku 1984 jako vedoucí oddělení Music Video. V roce 1985 přešel do společnosti ART CENTRUM, kde nejprve spolupracoval na projektu EXPO 86. Později působil jako asistent generálního ředitele, a nakonec coby vedoucí obchodního oddělení zabývajícího se audiovizuálními prezentacemi, reklamou, výstavami a architekturou.

V rámci tzv. Akce Pavouk byl Kraus od roku 1977 sledován a vyslýchán StB, později evidován v archivu bezpečnostních složek jakožto zájmová osoba pod krycím jménem Němec.[3]

Od roku 1991 vykonává funkci tajemníka Federace židovských obcí. Aktivně se podílel na vzniku Česko-německé deklarace.

Reference

  1. KRAUS, Tomáš. The issue of restitution in the Czech Republic [online]. Central European University [cit. 2009-07-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. KRAUS, Tomáš a ŠONKA, Lubor. John Ono Lennon. [Praha]: Jazzová sekce SH, 1981. 56 stran, obrazová příloha Jazz Petit; číslo 6.
  3. Jmenné evidence – Archiv bezpečnostních složek. www.abscr.cz [online]. [cit. 2021-01-14]. Dostupné online.