Šovinismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Přidán obsah
značky: revertováno editace z mobilu editace z mobilního webu
revert na předchozí lepší verzi
značka: ruční vrácení zpět
Řádek 1: Řádek 1:
'''Šovinismus''' označuje vyhrocený [[nacionalismus]], tj. víru v nadřazenost jednoho [[národ]]a, hlásání nacionální výlučnosti a nenávisti k jiným národům.<ref>Akademický slovník cizích slov, Academia, Praha 1995, heslo Šovinismus</ref> Používá se ale i v přeneseném a širším významu, kdy označuje víru v nadřazenost nějaké skupiny nad jinou, např. [[mužský šovinismus]] ve významu mužské nadřazenosti vůči ženám.
'''Šovinismus''' označuje víru v nadřazenost nějaké skupiny nad jinou, např. [[mužský šovinismus]] ve významu mužské nadřazenosti vůči ženám nebo naopak ženský šovinismus ve významu ženské nadřazenosti vůči mužům. Typickým příkladem šovinistické politiky je nacismus. Židé a cikáni byli považováni podle nacistické ideologie za podřadnou rasu, nebo Slované byli považováni za podřadný národ.


[[Etymologie|Etymologicky]] výraz „šovinismus“ vznikl podle jména legendárního francouzského [[Napoleon Bonaparte|napoleonského]] granátníka [[Nicolas Chauvin|Nicolase Chauvina]].
[[Etymologie|Etymologicky]] výraz „šovinismus“ vznikl podle jména legendárního francouzského [[Napoleon Bonaparte|napoleonského]] granátníka [[Nicolas Chauvin|Nicolase Chauvina]].

Verze z 30. 12. 2020, 15:32

Šovinismus označuje vyhrocený nacionalismus, tj. víru v nadřazenost jednoho národa, hlásání nacionální výlučnosti a nenávisti k jiným národům.[1] Používá se ale i v přeneseném a širším významu, kdy označuje víru v nadřazenost nějaké skupiny nad jinou, např. mužský šovinismus ve významu mužské nadřazenosti vůči ženám.

Etymologicky výraz „šovinismus“ vznikl podle jména legendárního francouzského napoleonského granátníka Nicolase Chauvina.

Reference

  1. Akademický slovník cizích slov, Academia, Praha 1995, heslo Šovinismus

Externí odkazy