Plaid Cymru: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Přesunuto do kategorie Politické strany založené roku 1925 pomocí Cat-a-lot
Bez shrnutí editace
Řádek 3: Řádek 3:
Založena byla v roce [[1925]], ale po dlouhou dobu se jednalo o málo významnou skupinu. Poprvé její člen, předseda strany [[Gwynfor Evans]], získal volenou funkci v doplňovacích volbách roce [[1966]].
Založena byla v roce [[1925]], ale po dlouhou dobu se jednalo o málo významnou skupinu. Poprvé její člen, předseda strany [[Gwynfor Evans]], získal volenou funkci v doplňovacích volbách roce [[1966]].


Současný vůdce strany je [[Leanne Wood]]. Mezi programové cíle strany patří [[nezávislost]] či výrazná [[autonomie]] Walesu. Její další politické názory jsou středo-levicové. Plaid Cymru je v současnosti (18. 5. 2007) zastoupena třemi poslanci v [[Parlament Spojeného království|Parlamentu Spojeného království]], jedním v [[Evropský parlament|Evropském parlamentu]], 15 z 60 ve [[Velšské národní shromáždění|Velšském národním shromáždění]] a má řadu svých zástupců v místní samosprávě.
Současný vůdce strany je [[Leanne Wood]]. Mezi programové cíle strany patří [[nezávislost]] či výrazná [[autonomie]] Walesu. Její další politické názory jsou středo-levicové. Plaid Cymru je v současnosti zastoupena třemi poslanci v [[Parlament Spojeného království|Parlamentu Spojeného království]], jedním členem ve Sněmovně lordů, 10 z 60 poslanců ve [[Velšské národní shromáždění|Velšském národním shromáždění]] a má řadu svých zástupců v místní samosprávě.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 23. 12. 2020, 18:57

Plaid Cymru [plaɪd ˈkəmri] (česky Velšská strana) je politická strana působící ve Velké Británii v knížectví Walesu.

Založena byla v roce 1925, ale po dlouhou dobu se jednalo o málo významnou skupinu. Poprvé její člen, předseda strany Gwynfor Evans, získal volenou funkci v doplňovacích volbách roce 1966.

Současný vůdce strany je Leanne Wood. Mezi programové cíle strany patří nezávislost či výrazná autonomie Walesu. Její další politické názory jsou středo-levicové. Plaid Cymru je v současnosti zastoupena třemi poslanci v Parlamentu Spojeného království, jedním členem ve Sněmovně lordů, 10 z 60 poslanců ve Velšském národním shromáždění a má řadu svých zástupců v místní samosprávě.

Externí odkazy