Urban exploration: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
trochu lepší překlad
značky: revertováno možný spam editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 54: Řádek 54:
* http://sub-urban.com
* http://sub-urban.com
*http://urbex.cz/
*http://urbex.cz/
*https://m.facebook.com/RitchieUnlimited/?ref=bookmarks
*


== Filmy ==
== Filmy ==

Verze z 27. 11. 2020, 21:25

Infiltrace na pražský Železniční most
Soubor:Pension Nimrod.jpg
Opuštěný pension Nimrod v Mariánských Lázních.
Mekka urbexu – zámek Miranda v Belgii.

Urban exploration (též infiltrátorství nebo UrbEx) je poznávání měst, továren či jiných objektů, které vznikly lidskou činností. Nejde přitom o muzea či snadno přístupné objekty, ale naopak o objekty, které lidé běžně nemohou vidět. Ve většině případů je urban exploration nebezpečný a ilegální, protože průzkumníci musí překonávat překážky, jako jsou ploty, rozpadající se budovy, bezpečnostní kamery nebo ochranky.[1]

Motivací pro urban exploration je několik. Někteří vyhledávají opuštěné budovy a továrny se zbytky strojů. Jiní se zajímají o infrastrukturu, tedy hlavně mosty a tunely, nebo se prostě vydávají na místa, která nejsou snadno přístupná či poskytují zajímavý výhled.

Urban exploring sám má jedno nepsané pravidlo, jímž je „neodnášej si nic než fotky, nenechávej nic než stopy“.[pozn. 1][zdroj?] Lokace se průzkumníci snaží tajit, případně si je měnit mezi sebou. Zveřejnění místa často urychlí jeho destrukci.

Opuštěná vila v Itálii.

Objekty

Staveniště

Staveniště skrývají možnost dostat se do budov, do kterých se po jejich dokončení nelze běžně dostat. Další zajímavostí stavenišť jsou jeřáby. Ve městech bez výškových budov se jeřáby často tyčí vysoko nad městem a poskytují neopakovatelný výhled.

Nevyužívaný důl v Německu.

Ruiny

Ruiny, zejména ruiny industriálních budov, jsou pohledem do minulosti. V budovách bývají zanechány zbytky strojů a někdy i dokumentace, ale mohou být ve špatném stavu a hrozit zřícením schodišť či podlah.

Tunely a kanalizace

Tunely metra, vlaků, kolektory a kanalizace jsou objekty, které jsou pro chod města velice důležité. Velká města jsou jimi v podstatě podkopána.

Komíny

Komíny jsou v ČR oblíbenými objekty urban exploringu. Organizace Svaz Českých komínářů Svaz Českých komínářů sdružuje komínáře neboli lidi, kteří lezou na komíny pro zábavu, vytváří databázi komínů a eviduje výstupy, kterých je již přes 25 tisíc[2].

Doly

Doly jsou dalším odvětvím, kterým se může průzkumník vydat. Patří ovšem i k těm nejnebezpečnějším. Rozklad v podzemí postihuje vzpěry a výztuhy a tak v prostorách dochází často k závalům, případně může být podzemí zatopeno nebo zamořeno jedovatými plyny.

Zajímavé infiltrace

Newyorské metro

V sedmdesátých a osmdesátých letech bylo newyorské metro terorizováno grafitti. Posprejovány byly vozy, stanice i tunely. Trpěly zejména vozy, na kterých v mnoha případech nebyl vidět kousek původního laku a také tunely[3]. Sprejeři se mezi urban explorery nepočítají, protože porušují jeho nepsané pravidlo. Je ale zřejmé, že metro v New Yorku má pro urban exploration velký potenciál a není nemožné do jeho systému proniknout. Skýtá přes tisíc kilometrů traťových tunelů a nepoužívané stanice[4]. Např. stanice City Hall pochází z roku 1904, kdy bylo v New Yorku metro poprvé otevřeno, je vyřazena z provozu od roku 1945[5]. City Hall i další newyorské podzemí ukazuje Steve Duncan ve filmu Undercity.

Mrakodrap Shard

Shard je nejvyšší mrakodrap v Londýně s výškou 310 metrů. Skupině London Consolidation Crew se podařilo proniknout kolem jediného hlídače (který navíc sledoval televizi místo bezpečnostních kamer) až na vrchol, který byl v té době v 76. patře[6].

Na Shard se dostal také basejumper Dan Witchalls. Jemu se to během dvou let podařilo celkem čtyřikrát a pokaždé seskočil padákem a přistál v noci v pustých ulicích Londýna[7]. V tomto případě se nejedná o běžného průzkumníka, ale protože neporušil nepsané pravidlo urban exporinngu, také do této kategorie spadá.

Kanalizační systém Las Vegas

V Las Vegas pod kasiny a luxusními hotely žijí v kanalizačním systému bezdomovci. Urban explorer Matthew O’Brian několik let prozkoumával podzemí Las Vegas a napsal o nich knihu Beneath the Neon.

George Air Force Base

V létě 2011 se podařilo čtyřem lidem proniknout na část vojenské základny George Air Force Base v Kalifornii, na které bylo více než sto vysloužilých tryskových civilních letadel. Základna se nachází v poušti, kde se není za co schovat a vojenské hlídky vidí několik kilometrů daleko. Přesto se jim podařilo překonat všechny překážky, vlézt do asi šesti letadel a vrátit se zpátky bez toho, aby si jich armáda všimla[8].

Skupiny

Někteří průzkumníci sdílejí zážitky, fotky a videa ze svých akcí na blozích. V Čechách existuje např. stránka Opuštěná místa nebo ve Velké Británii je více než 3000 průzkumníků sdruženo na fóru urbanexplorers.net. Početná základna průzkumníků i lidí, kteří fotogalerie pouze sledují je na stránce Facebook.

Nejznámější blogy

Filmy

Knihy

V České republice vyšly na téma Urban exploration tyto publikace:

Poznámky

  1. V originále Take only photos, leave only footprints, tedy odnesením fotek se myslí jejich pořizování a ne odnos nalezených. Pravidlo má být totiž vyjádřením snahy minimalizovat svůj dopad na místo.

Reference

  1. Place Hacking: Tales of Urban Exploration. www.placehacking.co.uk [online]. [cit. 2012-04-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-16. 
  2. Statistika výstupů na komíny
  3. Graffiti Back in Subways, Indelibly This Time
  4. A Guide for Evaluating the Metropolitan Transportation Authority's. www.osc.state.ny.us [online]. [cit. 2012-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-09. 
  5. City Hall (IRT East Side Line)
  6. Climbing a Shard of Glass
  7. Base jumper films himself parachuting off The Shard four times
  8. US Military Infiltration: The Boneyard
  9. DiverZant; Havlíková, Katka: Urbex.cz : krása zániku na stránkách iliteratura.cz

Externí odkazy