Wikipedista:Bohemianroots/Pískoviště: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Mat. k
značky: revertováno editor wikitextu 2017
m +kategorie
značka: revertováno
Řádek 8: Řádek 8:
'''Dědourkova zahrada''' je zahrada v části města [[Žamberk]]a zvané "Špitálka" v blízkosti lertiště.
'''Dědourkova zahrada''' je zahrada v části města [[Žamberk]]a zvané "Špitálka" v blízkosti lertiště.


Zahradu za první republiky založil a vybudoval [[Antonín Dědourek]], český knihař a nakladatel z [[Třebechovic pod Orebem]]. V původní ovocné zahradě vybudoval chatku s malým jezírkem a postupně ji osadil mnoha dendrologicky cennými dřevinami. Zahradu po něm zdědil jeho syn [[Ladislav Dědourek]], po jehož smrti v roce 1986 objekt propadl státu. Po roce 1989 dostal zahradu do užívání Český svaz ochránců přírody a po v 2016 Skaut.
Zahradu za první republiky založil a vybudoval [[Antonín Dědourek]], český knihař a nakladatel z [[Třebechovice pod Orebem|Třebechovic pod Orebem]]. V původní [[ovocnářství|ovocnářské]] zahradě postavil chatku s malým jezírkem a zahradu postupně osadil mnoha [[dendrologie|dendrologicky]] cennými dřevinami. Zahradu po něm převzal jeho syn [[Ladislav Dědourek]], po jehož smrti v roce 1986 objekt propadl státu. Po roce [[1989]] dostal zahradu do užívání Český svaz ochránců přírody a poté, v roce [[2016]] místní organizace [[Skaut]].
<!--
[[Kategorie:Zahrady]]
[[Kategorie:Žamberk]]
-->

Verze z 31. 10. 2020, 16:49

Wikipedista:Bohemianroots/Pískoviště
Dědourkova zahrada v Žamberku
Dědourkova zahrada v Žamberku
Zeměpisné souřadnice

Dědourkova zahrada je zahrada v části města Žamberka zvané "Špitálka" v blízkosti lertiště.

Zahradu za první republiky založil a vybudoval Antonín Dědourek, český knihař a nakladatel z Třebechovic pod Orebem. V původní ovocnářské zahradě postavil chatku s malým jezírkem a zahradu postupně osadil mnoha dendrologicky cennými dřevinami. Zahradu po něm převzal jeho syn Ladislav Dědourek, po jehož smrti v roce 1986 objekt propadl státu. Po roce 1989 dostal zahradu do užívání Český svaz ochránců přírody a poté, v roce 2016 místní organizace Skaut.