Štefan Svitek (vrah): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
závěrečné sekce +wikilink
→‎Útěk a dopadení: oprava pravopisných chyb
Řádek 12: Řádek 12:


== Útěk a dopadení ==
== Útěk a dopadení ==
Odešel do domu, kde se umyl. Utřel se do krvavého svetru, převlékl se a ušpiněné oblečení schoval do hromady dřeva před domem. Potom se vydal směrem od města. Vloupal se do opuštěného stavení, kde se opil a rozhodl se, že spáchá sebevraždu. Ještě než plán provedl, z opilosti usnul. Druhý den se přesunul do dalšího domu, kam se vloupal. V domě našel [[Alpa|Alpu]], kterou vypil a rozhodl se, že se oběsí a zároveň si pořeže [[varle|varlata]]. Nejdříve se pokusil pořezat zavíracím nožem, který byl ale tupý. Když si sáhl do kapsy pro cigaretu, objevil žiletku, kterou se pořezal a pověsil se za trám. Oprátka ale nevydržela, Svitek spadl z velké výšky, poranil si hlavu a upadl do bezvědomí. Když se vzpamatoval, zaslechl před domem nákladní auto a rozhodl se utéct. Tou dobou už rodina zavražděných objevila těla a policie prohledávala okolí. Poraněného Svitka, který silně krvácel z rány v rozkroku, zadržel na silnici jeden z policejních vozů. Odvezli ho k výslechu, kde svůj čin doznal.
Odešel do domu, kde se umyl. Utřel se do krvavého svetru, převlékl se a ušpiněné oblečení schoval do hromady dřeva před domem. Potom se vydal směrem od města. Vloupal se do opuštěného stavení, kde se opil a rozhodl se, že spáchá sebevraždu. Ještě než plán provedl, z opilosti usnul. Druhý den se přesunul do dalšího domu, kam se vloupal. V domě našel [[Alpa|Alpu]] a vypil ji. Rozhodl se, že se oběsí a zároveň si pořeže [[varle|varlata]]. Nejdříve se pokusil pořezat zavíracím nožem, ten byl ale tupý. Když si sáhl do kapsy pro cigaretu, objevil žiletku, tou se pořezal a pověsil se za trám. Oprátka ale nevydržela, Svitek spadl z velké výšky, poranil si hlavu a upadl do bezvědomí. Když se vzpamatoval, zaslechl před domem nákladní auto a rozhodl se utéct. Tou dobou už rodina zavražděných objevila těla a policie prohledávala okolí. Poraněného Svitka, který silně krvácel z rány v rozkroku, zadržel na silnici jeden z policejních vozů. Odvezli ho k výslechu, kde svůj čin doznal.


== Vyšetřování ==
== Vyšetřování ==
[[Rekonstrukce (trestní právo)|Rekonstrukce]] zločinu byla velice náročná. Před domem se začali scházet příbuzní zavražděné, kteří patřili k místní romské komunitě a chtěli se Svitkovi osobně pomstít.
[[Rekonstrukce (trestní právo)|Rekonstrukce]] zločinu byla velice náročná. Před domem se začali scházet příbuzní zavražděné, kteří patřili k místní romské komunitě a chtěli se Svitkovi osobně pomstít.


Podle znalců byl agresivní a psychopatická osobnost s úchylkami [[sadomasochismus|sadomasochismu]], [[nekrofilie]] a [[zoofilie]]. Přiznal, že kastroval býky pomocí rozbité [[žárovka|žárovky]] a do odřezaných genitálií potom [[masturbace|onanoval]]. Vyhledával také sexuální styk s koňmi, krávami a ovcemi. Vzrušoval se bodáním jehel do svých bradavek, varlat, zaváděním předmětů do [[konečník]]u i zabodnutím rezatého drátu do břicha. Dalším problémem Svitkovy osobnosti byl [[alkoholismus]], díky kterému mohl mít problémy potlačovat svou deviaci. Vraždu popsal jako svůj nejsilnější sexuální zážitek, kterého v životě dosáhl. Lítost nad svým skutkem nepociťoval.
Podle znalců byl agresivní a psychopatická osobnost s úchylkami [[sadomasochismus|sadomasochismu]], [[nekrofilie]] a [[zoofilie]]. Přiznal, že kastroval býky pomocí rozbité [[žárovka|žárovky]] a do odřezaných genitálií potom [[masturbace|onanoval]]. Vyhledával také sexuální styk s koňmi, krávami a ovcemi. Vzrušoval se bodáním jehel do svých bradavek, varlat, zaváděním předmětů do [[konečník]]u i zabodnutím rezatého drátu do břicha. Dalším problémem Svitkovy osobnosti byl [[alkoholismus]], kvůli němuž mohl mít problémy potlačovat svou deviaci. Vraždu popsal jako svůj nejsilnější sexuální zážitek, kterého v životě dosáhl. Lítost nad svým skutkem nepociťoval.


Náprava byla naprosto vyloučena a tak Krajský soud v [[Banská Bystrica|Banské Bystrici]] vynesl absolutní trest – trest smrti. Příbuzní zavražděné Márie byli přesvědčení, že poprava vykonána nebyla a Svitek se někde pouze ukrývá.
Náprava byla naprosto vyloučena. Krajský soud v [[Banská Bystrica|Banské Bystrici]] vynesl absolutní trest – trest smrti. Příbuzní zavražděné Márie byli přesvědčení, že poprava vykonána nebyla a Svitek se někde pouze ukrývá.


Svitek byl posledním popraveným v tehdejším [[Československo|Československu]].
Svitek byl posledním popraveným v tehdejším [[Československo|Československu]].

Verze z 26. 10. 2020, 18:11

Štefan Svitek
Narození23. ledna 1960
Podbrezová
Úmrtí8. června 1989 (ve věku 29 let)
Bratislava
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Štefan Svitek (23. ledna 1960 Podbrezová8. června 1989 Bratislava) byl slovenský recidivista, který v roce 1987 mimořádně brutálním způsobem zavraždil svou těhotnou manželku a dvě dcery. Za tento skutek byl odsouzen k trestu smrti a stal se posledním popraveným člověkem v Československu.

Mládí

Svitkův otec byl násilník a alkoholik. Rodinu často týral a Svitek si na takové chování zvykl a považoval to za naprosto normální. Už od puberty páchal různorodou trestnou činnost, mimo jiné byl trestán za krádeže a týrání zvířat. Na svobodě většinou nezůstal déle než 1 rok. Nejzávažnějšího zločinu se dopustil na mentálně retardované ženě, kterou unesl, věznil a pravidelně znásilňoval. Minimálně jednou se také musel podrobit ochranné protialkoholní a psychiatrické léčbě. Oženil se s Romkou Márií, která do manželství přinesla dvouletou dceru z předchozího vztahu. Pár se nastěhoval do rodinného domu v Brezně, okres Banská Bystrica. Svitek se začal brzy projevovat velmi agresivně a rodinu pravidelně bil.

Vraždy

Během dopoledne 30. října 1987 Svitek společně s kolegou nařezal a odvezl dřevo na topení jejich známému. Ten jim za tuto službu předal 2 lahve rybízového vína, se kterými oba muži odešli do hospody. Tam je společně s objednaným alkoholem vypili a přesunuli se do hotelu Hron, kde dál popíjeli až do zavírací hodiny. Cestou domů měl opilý Svitek problémy s chůzí a usnul na lavičce. Jeho společník se od něho odpojil. Když se asi o hodinu později zimou probudil a došel domů, zjistil, že jeho manželka ani dvě dcery (4 a 6 let) tam nejsou. Došlo mu, že se asi přesunuly na noc do letní přístavby, kam se je vydal hledat. Došel až k ložnici, ale dveře byly zamčené. Svitek bouchal a křičel, ale manželka mu pouze odpověděla, aby se vrátil, odkud přišel. To ho rozzuřilo a rozhodl se dveře vyrazit. Donesenou sekerou dveře vylomil a vstoupil do místnosti. Postavil se nad postel a začal manželce vyčítat, že mu neotevřela. Ta mu věnovala pouze nazlobený pohled a bez odpovědi se k němu otočila zády.

Svitek se přestal ovládat a ženu 16 ranami sekerou umlátil, přičemž jí prakticky oddělil hlavu od těla. Poté si všiml, že se budí i dcery, a proto na ně také zaútočil. Tu, která byla blíže k němu, udeřil třikrát a druhou čtyřikrát. Pohled na krev ho silně sexuálně vzrušil. Kuchyňským nožem, který si donesl z vedlejší místnosti, otevřel manželce trup od břicha po krk a levou rukou z něj vytrhal některé vnitřnosti, které házel na podlahu za sebe. Potom jí odřezal prsy, které pohodil na zem. Z těla vyndal i 6 měsíců starý lidský plod, který se ještě hýbal. Pomocí žiletky ho vypitval. Později si nedokázal vybavit, jestli tak udělal přímo při manipulaci s Máriiným tělem, nebo ho někam odnesl. Těla dcer se rozhodl odnést v jutovém pytli do lesa. Už před domem však dostal chuť zneužít i je. Pytel odnesl do předsíně, kde těla vysypal na podlahu. Žiletkou jim otevřel břišní dutinu a vytrhal část vnitřností. Ty poházel okolo sebe. Některé rozsekal nožem na kousky. Nad mrtvolami potom několikrát masturboval. Z běsnění ho vyrušil až kohout. Svitek si uvědomil, že už svítá a že musí někam utéct.

Útěk a dopadení

Odešel do domu, kde se umyl. Utřel se do krvavého svetru, převlékl se a ušpiněné oblečení schoval do hromady dřeva před domem. Potom se vydal směrem od města. Vloupal se do opuštěného stavení, kde se opil a rozhodl se, že spáchá sebevraždu. Ještě než plán provedl, z opilosti usnul. Druhý den se přesunul do dalšího domu, kam se vloupal. V domě našel Alpu a vypil ji. Rozhodl se, že se oběsí a zároveň si pořeže varlata. Nejdříve se pokusil pořezat zavíracím nožem, ten byl ale tupý. Když si sáhl do kapsy pro cigaretu, objevil žiletku, tou se pořezal a pověsil se za trám. Oprátka ale nevydržela, Svitek spadl z velké výšky, poranil si hlavu a upadl do bezvědomí. Když se vzpamatoval, zaslechl před domem nákladní auto a rozhodl se utéct. Tou dobou už rodina zavražděných objevila těla a policie prohledávala okolí. Poraněného Svitka, který silně krvácel z rány v rozkroku, zadržel na silnici jeden z policejních vozů. Odvezli ho k výslechu, kde svůj čin doznal.

Vyšetřování

Rekonstrukce zločinu byla velice náročná. Před domem se začali scházet příbuzní zavražděné, kteří patřili k místní romské komunitě a chtěli se Svitkovi osobně pomstít.

Podle znalců byl agresivní a psychopatická osobnost s úchylkami sadomasochismu, nekrofilie a zoofilie. Přiznal, že kastroval býky pomocí rozbité žárovky a do odřezaných genitálií potom onanoval. Vyhledával také sexuální styk s koňmi, krávami a ovcemi. Vzrušoval se bodáním jehel do svých bradavek, varlat, zaváděním předmětů do konečníku i zabodnutím rezatého drátu do břicha. Dalším problémem Svitkovy osobnosti byl alkoholismus, kvůli němuž mohl mít problémy potlačovat svou deviaci. Vraždu popsal jako svůj nejsilnější sexuální zážitek, kterého v životě dosáhl. Lítost nad svým skutkem nepociťoval.

Náprava byla naprosto vyloučena. Krajský soud v Banské Bystrici vynesl absolutní trest – trest smrti. Příbuzní zavražděné Márie byli přesvědčení, že poprava vykonána nebyla a Svitek se někde pouze ukrývá.

Svitek byl posledním popraveným v tehdejším Československu.

Externí odkazy