Generace sněhových vloček: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+Neověřeno
−zavádějící grafika
Řádek 1: Řádek 1:
{{Neověřeno}}
{{Neověřeno}}
{{Upravit}}
{{Upravit}}
[[Soubor:SnowflakesWilsonBentley.jpg|náhled|[[Wilson Bentley]]: Mikrofotografie sněhových vloček z roku [[1902]]]]
'''Generace sněhových vloček''' je [[Pejorativum|pejorativní]] termín, kterým bývají označováni někteří lidé narození zhruba v letech [[1995]] až [[2010]], naležející většinou ke [[Generace Z|Generaci Z]]. Označení cílí na emocionálně labilní jedince, zaměřené na sebe sama a zároveň přesvědčené o své výjimečnosti.
'''Generace sněhových vloček''' je [[Pejorativum|pejorativní]] termín, kterým bývají označováni někteří lidé narození zhruba v letech [[1995]] až [[2010]], naležející většinou ke [[Generace Z|Generaci Z]]. Označení cílí na emocionálně labilní jedince, zaměřené na sebe sama a zároveň přesvědčené o své výjimečnosti.



Verze z 1. 10. 2020, 15:56

Generace sněhových vloček je pejorativní termín, kterým bývají označováni někteří lidé narození zhruba v letech 19952010, naležející většinou ke Generaci Z. Označení cílí na emocionálně labilní jedince, zaměřené na sebe sama a zároveň přesvědčené o své výjimečnosti.

Charakteristika

Příslušníci generace sněhových vloček trpí ve větším procentu než jejich předchůdci přehnanou citlivostí a zaměřením na sebe sama. Vykazují psychickou křehkost, slabou rezilienci, snadno se urážejí, rozhodí je i běžné životní obtíže.

Mívají problém vyrovnat se s odlišnými názory, nebo fakty, která nechtějí slyšet. Na některých amerických univerzitách tak studenti po vyučujících vyžadují tzv. trigger warnings - varování předem, že by je určité informace nebo obrazy mohly emocionálně poškodit a vyvolat u nich úzkost, strach nebo znechucení.[1] Náboženské přednášky jsou tak uváděny varováním, že mohou obsahovat násilné prvky; budoucí archeologové jsou upozorněni, že spatří kostry.[2]

Více než jejich předchůdci potřebují „sněhové vločky“ rituály, které jim pomohou přejít do nové životní etapy. Projevuje se to např. v tom, že řada příslušníků této generace se opět vrací k velkým svatbám, při kterých jim jejich okolí „potvrdí“ jejich rozhodnutí vstoupit do manželství. Nevěsty se na ně připravují jako kdysi na státnice mnoho měsíců a „vše musí být úzkostně dokonalé“.[3] „Problém je, že holčičky této generace jsou od dětství závislé na pochvalách a hodnocení svým okolím. Nejprve chtějí samé jedničky, později červený diplom... Mají tedy pocit, že by měly dostat jedničku i z osobního života,“ uvádí předsedkyně Institutu pro sociální a ekonomické analýzy Simona Weidnerová.[3]

Tito lidé mohou být velmi závislí na digitálních technologiích, s nimiž odmalička vyrůstali. Pokud jim přestanou fungovat, mohou se propadnout do frustrace.

Termín sněhová vločka zároveň odkazuje na přesvědčení o jedinečnosti každého člena této generace,[1] tak jako se říká, že neexistují dvě stejné vločky.

Příčiny

Děti této generace na rozdíl od svých předchůdců nemusí většinou řešit žádné skutečně závažné problémy, vyrůstají chráněni před nepříjemnostmi života, často v materiálním nadbytku.

V rodinách také vyrůstá menší počet dětí než dříve, s čímž souvisí hyperprotektivní chování rodičů. Svým dětem se snaží zajistit maximální bezpečí, sledují jejich polohu mobilními telefony. Místo aby lezly v dětství po stromech, hrají si tyto děti na certifikovaných dětských hřištích se speciálními povrchy.[1]

Sociální média navíc nabízejí dětem daleko větší svobodu ve výběru komunikačních partnerů, než reálný život. Nejsou proto tolik konfrontovány s odlišnými názory.[2]

Termín

Termín sněhová vločka odkazující k člověku poprvé použil Chuck Palahniuk ve svém románu Klub rváčů. „Nejsi krásná a jedinečná sněhová vločka... Jsi stejná hnijící organická hmota jako kdokoli jiný a my všichni jsme součástí jedné a té samé hromady kompostu,“ říká hlavní hrdina Tyler Durden.[1]

Reference

  1. a b c d BREZINA, Ivan. Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí. iDNES.cz [online]. 2020-4-7. Dostupné online. 
  2. a b KROC, Vladimír. Po mileniálech přicházejí sněhové vločky. Přehnaně citlivá a sebestředná generace. iRozhlas.cz [online]. 2017-11-20. Dostupné online. 
  3. a b WEIDNEROVÁ, Simona. Proč mladí lidé zase chtějí velké svatby. Reflex. 9. 2020, čís. 38, s. 20-21.