Melanž (fiktivní substance): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
rv vandala
značky: ruční vrácení zpět revertováno
rv vandala
značka: ruční vrácení zpět
Řádek 1: Řádek 1:
{{Různé významy|tento=fiktivní substanci ze sci-fi série Duna|druhý=směsných tkaninách |stránka=Melanžové příze}}
{{Různé významy|tento=fiktivní substanci ze sci-fi série Duna|druhý=směsných tkaninách |stránka=Melanžové příze}}


'''Melanž''' je fiktivní droga v románové sci-fi [[Duna (série)|sérii ''Duna'']] [[Frank Herbert|Franka Herberta]]. Melanž je látka, nacházející se výhradně v hluboké poušti planety [[Arrakis]], která prodlužuje lidský život a poskytuje svému uživateli mimořádné psychické schopnosti. Díky svým vlastnostem a náročné těžbě jde o nejcennější látku ve vesmíru, "koření všeho koření".(známé z melanž od milion+)- nedávej sem žádnýho Yzomandiase ty májko
'''Melanž''' je fiktivní droga v románové sci-fi [[Duna (série)|sérii ''Duna'']] [[Frank Herbert|Franka Herberta]]. Melanž je látka, nacházející se výhradně v hluboké poušti planety [[Arrakis]], která prodlužuje lidský život a poskytuje svému uživateli mimořádné psychické schopnosti. Díky svým vlastnostem a náročné těžbě jde o nejcennější látku v Impériu, "koření všeho koření".


== Původ ==
== Původ ==

Verze z 16. 9. 2020, 06:16

Tento článek je o fiktivní substanci ze sci-fi série Duna. O směsných tkaninách pojednává článek Melanžové příze.

Melanž je fiktivní droga v románové sci-fi sérii Duna Franka Herberta. Melanž je látka, nacházející se výhradně v hluboké poušti planety Arrakis, která prodlužuje lidský život a poskytuje svému uživateli mimořádné psychické schopnosti. Díky svým vlastnostem a náročné těžbě jde o nejcennější látku v Impériu, "koření všeho koření".

Původ

Melanž je houbovitá látka, výměšek písečných pstruhů – nevelkých kožovitých tvorů, kteří žijí v hlubokém písku pouštní planety Arrakis a pohlcují ve svém těle veškerou povrchovou vodu. Původ písečných pstruhů není znám, jediné místo ve známém vesmíru, kde se nacházejí, je právě Arrakis. Ve vhodných podmínkách se písečný pstruh transformuje na písečného červa, který dosahuje délky několika stovek metrů a chrání písky bohaté na melanž.

Melanž má oranžovou barvu a silně voní po skořici.

Za vlády imperátora Paula Atreida (10175–10219) se spiklenci pokusili přenést písečné pstruhy na planetu Salusu Secundus a zahájit zde vlastní produkci melanže, avšak neúspěšně. To se podařilo až o více než 5000 let později na Kapitule, planetě Sesterstva Bene Gesseritu. Arrakis byla krátce na to poničena Ctěnými matre. Později se však ukázalo, že píseční červi nezahynuli, jen se zahrabali do hlubokého písku a o dvě desetiletí později se vrátili zpět na povrch a začali přetvářet Arrakis zpět na poušť. Mezitím se zjistilo, že melanžový cyklus probíhá i na planetě Qelsu (k nelibosti tamních obyvatel, kteří nechtěli přijít o svou krásnou planetu), kam byli píseční červi v minulosti přeneseni v rámci benegesseritského programu na záchranu melanže. Na samém konci románové série jsou píseční červi rozšířeni i na Synchronizaci, původní centrum říše myslících strojů, a na planetu Buzell vypustí Tleilaxan Waff zmutované písečné červy, kteří dokážou prosperovat v mořské vodě a produkují extrémně silnou melanž, nazývanou ultrakoření.

Pokusy o vytvoření syntetické melanže dlouhá léta selhávaly. Nejambicióznější "projekt Amál", kdy imperátor Shaddam IV. (10119–10202) pověřil výrobou syntetické melanže Bene Tleilax trval třicet let, a přesto se nepodařilo dosáhnout výsledku. To dokázali Tleilaxané až po smrti imperátora Leta II. Atreida (10207–13728) o 3000 let později.

Užití

Melanž je droga, která při nadměrném užívání vyvolává silnou závislost. Charakteristickým znakem závislosti na melanži jsou "Ibádovy oči", temně modře zabarvené oči bez bělma i panenky. Pokud závislý uživatel ztratí přístup k melanži, nejprve oslepne a pak za strašlivých bolestí zemře.

  • Lék proti nemocem – melanž má výrazné účinky proti některým onemocněním. V době Služebnického džihádu (201 p. G.–108 p. G.) rozšířily myslící stroje na planety ovládané lidmi smrtící virus. Ukázalo se, že melanž výrazně snižuje riziko úmrtí, což poprvé vyvolalo masový zájem o málo známé koření z Arrakis.
  • Prodloužení života – melanž při pravidelném užívání prodlužuje lidský život řádově na stovky let.
  • Vesmírná navigace – největší význam melanže tkví v jejím využití v mezihvězdné přepravě. Navigátoři Kosmické gildy jsou trvale uzavřeni v akváriích vyplněných melanžovým plynem, díky čemuž získávají schopnost nahlédnout do blízké budoucnosti a bezpečně tak řídit kosmické lodi zakřiveným prostorem v nadsvětelných rychlostech. Bez melanže by prakticky nebyla možná komunikace mezi jednotlivými planetami Impéria.
  • Voda života – s melanží souvisí i další produkt Arrakis, Voda života. Jde o výměšek utopeného písečného červa (pro nějž je běžná voda smrtelným jedem). Tento výměšek je prudce jedovatý, avšak některé ženy jej dokáží ve svém těle transformovat na opojnou drogu, která jim v mysli vyvolá vzpomínky na všechny minulé životy v ženské linii. Vodu života užívají především členky Sesterstva Bene Gesserit, které díky zděděným vzpomínkám získávají naprosto mimořádné psychické schopnosti. Cílem genetického plánu Bene Gesseritu je vytvoření Kwisatze Haderacha, muže, jenž by se výmeškem písečného červa neotrávil, ale získal úplné vzpomínky na minulé životy v mužské i ženské linii.
  • Potraviny a další užití – melanž se přidává jako příchuť do různých potravin, existuje např. melanžové pivo, káva, oplatky. Z melanže lze vytvářet i vlákno, které se na Arrakis užívá k výrobě oblečení a papíru.

Související články

Šablona:Vesmír Duny