Luděk Matura: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ kat.
Řádek 29: Řádek 29:
[[Kategorie:Heydrichiáda]]
[[Kategorie:Heydrichiáda]]
[[Kategorie:Vyhlazení Ležáků]]
[[Kategorie:Vyhlazení Ležáků]]
[[Kategorie:Narození 9. srpna]]
[[Kategorie:Úmrtí 2. července]]

Verze z 12. 9. 2020, 13:08

Luděk Matura
Narození9. srpna 1920
Úmrtí2. července 1942 (ve věku 21 let)
Pardubice
Povoláníúředník
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luděk Matura (9. srpna 19202. července 1942 Pardubice) byl úředník a během druhé světové války účastník protinacistického odboje, spolupracovník skupiny Silver A.

Životopis

Luděk Matura byl úředníkem městského popisného úřadu v Pardubicích, který se narodil a žil v tehdy samostatné obci Svítkov v dnešním čp. 502 v Přerovské ulici. V mládí absolvoval hospodářskou školu v Chrudimi. Během druhé světové války se zapojil do protinacistického odboje. Mmj. pomáhal jednatelce pardubického ochotnického spolku Áje Žváčkové obstarat falešné dokumenty pro parašutisty. 17. června 1942 jel na kole do vesnice Ležáky varovat radistu Jiřího Potůčka. Společně během noci odvezli ze Švandová mlýna radiostanici Libuše opět na kolech do Mnětic, kde jí společně s Josefem Chrbolkou zakopali v lese.

Luděk Matura byl zatčen 20. června během představení svítkovského kina. Přihlásil se až na druhou výzvu poté, co zasahující příslušníci Gestapa pohrozili zastřelením nevinných diváků. Po výsleších a věznění v pardubické věznici byl Luděk Matura popraven na pardubickém Zámečku 2. července 1942. Ve stejný den byli popraveni i Ája Žváčková a Josef Chrbolka.

Na jeho počest byla na pardubickém sídlišti Dubina pojmenována jedna z ulic. Na jeho domě ve Svítkově byla po válce umístěna pamětní deska. Během let 2015/16 proběhla demolice domu a výstavba nového. Pamětní deska byla v roce 2017 přenesena na kamenný blok ve svítkovském parku.[1] Jeho jméno je uvedeno i na blízkém pomníku věnovaném obětem první i druhé světové války.

Odkazy

Reference

Literatura

  • Radniční zpravodaj Pardubická šestka 2/2017, článek Jeden z hrdinů...Luděk Matura, autor bc. Petra Vašíčková

Externí odkazy