Stará synagoga v Plzni: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m obrázek až pod infobox
mBez shrnutí editace
značky: první editace editace z Vizuálního editoru
Řádek 22: Řádek 22:
| datum přístupu = 2012-03-08
| datum přístupu = 2012-03-08
| vydavatel = idnes.cz
| vydavatel = idnes.cz
}}</ref> Je chráněna jako [[kulturní památka České republiky]].<ref>{{MonumNet|název=Synagoga Stará se židovskou školou|ID=162856|datum=2012-4-20}}</ref> Hned vedle budovy Staré synagogy se nachází [[Pomocná synagoga v Plzni|Pomocná synagoga]] s památníkem obětem [[Holokaust|šoa]] ''Zahrada vzpomínek''.
}}</ref> Je chráněna jako [[kulturní památka České republiky]].<ref>{{MonumNet|název=Synagoga Stará se židovskou školou|ID=162856|datum=2012-4-20}}</ref> Hned vedle budovy Staré synagogy se nachází [[Pomocná synagoga v Plzni|Pomocná synagoga]] s památníkem obětem [[Holokaust|šoa]] ''[[Pomocná synagoga v Plzni|Zahrada vzpomínek]]''.


Stará synagoga je nejstarší dochovanou synagogou v Plzni. Byla postavena v letech 1857-1859 stavitelem W. Wiesnerem podle návrhu architekta [[Martin Stelzer|Martina Stelzera]].<ref name="idnes"/> Jedná se o 12 m vysokou budovu obdélníkového půdorysu o rozměrech 20 x 14 m v novorománském stylu s dvěma ženskými galeriemi, dřevěným kazetovým stropem.
Stará synagoga je nejstarší dochovanou synagogou v Plzni. Byla postavena v letech 1857-1859 stavitelem W. Wiesnerem podle návrhu architekta [[Martin Stelzer|Martina Stelzera]].<ref name="idnes"/> Jedná se o 12 m vysokou budovu obdélníkového půdorysu o rozměrech 20 x 14 m v novorománském stylu s dvěma ženskými galeriemi, dřevěným kazetovým stropem.

Verze z 4. 8. 2020, 14:23

Stará synagoga v Plzni
Stará synagoga v Plzni
Stará synagoga v Plzni
Místo
MístoPlzeň, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
KrajPlzeňský
OkresPlzeň-město
Architektonický popis
ArchitektMartin Stelzer
SlohNovorománský sloh
Výstavba17.6.1857–?
Odkazy
AdresaSmetanovy sady 80/5, Plzeň
UliceSmetanovy sady
Oficiální webhttp://www.zoplzen.cz
Kód památky49805/4-5146 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stará synagoga v Plzni stojí ve Smetanových sadech ve dvoře domu č.p. 80/5 od roku 1859.[1] Je chráněna jako kulturní památka České republiky.[2] Hned vedle budovy Staré synagogy se nachází Pomocná synagoga s památníkem obětem šoa Zahrada vzpomínek.

Stará synagoga je nejstarší dochovanou synagogou v Plzni. Byla postavena v letech 1857-1859 stavitelem W. Wiesnerem podle návrhu architekta Martina Stelzera.[1] Jedná se o 12 m vysokou budovu obdélníkového půdorysu o rozměrech 20 x 14 m v novorománském stylu s dvěma ženskými galeriemi, dřevěným kazetovým stropem.

V Plzni se nachází ještě Velká synagoga, Pomocná synagoga, Rabínský dům, Dům šámese, Starý židovský hřbitovNový židovský hřbitov. Archeology objevené kosterní pozůstatky u vjezdu do parkovacího domu Plaza s vysokou mírou pravděpodobnosti svědčí o umístění středověkého židovského pohřebiště.

Historie

17. června 1857 byl slavnostně položen základní kámen synagogy . Dům č. 80, kde dnes sídlí Židovská obec Plzeň,[3] byl odkoupen od města spolu s pozemkem. Položení základního kamene se zúčastnili zástupci města Plzně, představení židovské obce a veřejnost. Rabín Angelus Kafka pronesl slavnostní řeč. Do základů byl dán v mědi rytý dokument se jménem císaře a jmény členů jeho rodiny, jména představených zdejších úřadů a obce, spolu se jmény stavitelů synagogy.

Koncem 18. století se Židé, kteří byli z Plzně vyhnáni roku 1504, opět postupně usazovali. Již od poloviny 19. století se významnou měrou podíleli na přeměně Plzně v důležitou průmyslovou oblast. O vzrůstajícím významu Plzně svědčí i skutečnost, že se v té době sídlo krajského rabinátu přesouvá ze Švihova právě do Plzně a nově vystavěná Stará synagoga tak získává na významu.

Během několika mála desetiletí již prostory Staré synagogy nepostačovaly vzrůstajícím potřebám plzeňské židovské obce, a proto byla v jejím bezprostředním sousedství vystavěna Pomocná synagoga. Obě tyto budovy byly propojeny průchodem v prvním patře.

14. května 1869 byla synagoga vybavena novými varhany, které postavil C. L. Edenhofer z Regenu. Tyto varhany se však nedochovaly. Byly zničeny a jejich píšťaly byly roztaveny během 1. světové války.

Od výstavby Velké synagogy v roce 1893 význam Staré synagogy v kontextu plzeňských synagog značně upadá a budova postupně bez využití chátrá.

Roku 1995 byla vyklizena a v létě 1995 a 1996 zde probíhaly výstavy a koncerty. Na podzim 1997 byla provedena oprava krovu a byla položena nová střešní krytina. Investorem byla Nadace Rudolfa Löwyho a plzeňských židů na záchranu plzeňských synagog.[3] V prosinci 2001 byla zahájena částečná rekonstrukce synagogy.[4]

V letech 2010-2014 prošla Stará synagoga rozsáhlou rekonstrukcí v rámci realizace projektu 10 hvězd – revitalizace židovských památek v České republice.[5] Na území sedmi krajů bylo rekonstruováno a restaurováno patnáct významných památkových objektů a vznikla síť deseti oblastních center prezentace židovské kultury. Dotace na projekt Revitalizace židovských památek v České republice, který Federace židovských obcí získala v rámci integrovaného operačního programu 5.1, vypsaného Ministerstvem kultury ČR, umožnila vynaložit v letech 2010-2014 na vybrané památky v lokalitách Boskovice, Brandýs nad Labem, Březince, Jičín, Krnov, Mikulov, Nová Cerekev, Plzeň, Polná a Úštěk částku 280 milionů Kč. Z toho 85 procent pochází z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 15 procent z rozpočtu českého státu.[6]

V roce 2014 získala Stará synagoga ocenění Stavba roku Plzeňského kraje.[7] a od roku 2019 je synagoga součástí Evropských cest židovského kulturní dědictví,[8] která získala certifikát „Kulturní stezka Rady Evropy“.

Současnost

Logo Staré synagogy

Stará synagoga je dosud aktivně používána k bohoslužebným účelům členů Židovské obce Plzeň[3] a je celoročně zpřístupněna veřejnosti.

Vnitřní prostor je uspořádán do tří samostatných celků. Sál synagogy je celoročně využíván k pořádání krátkodobých výstav, na obou ženských galeriích je pak umístěna stálá expozice.

Stálá expozice

  • Historie Židů v Plzeňském kraji. Výstava představuje průřez židovskými dějinami Plzeňského kraje.
  • Židovské zvyky a tradice. Expozice na druhé ženské galerii je věnována základním milníkům života Žida. Popíše a objasní zvyky a tradice, které jsou spojeny s narozením, obřízkou, bar micva, nemocí, svatbou, rozvodem i smrtí. Zároveň představí židovský kalendář, jeho principy a sestavování, stejně jako i představí tradiční židovské svátky.

Galerie

Odkazy

Reference

  1. a b idnes.cz [cit. 2012-03-08]. Dostupné online. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-04-20]. Identifikátor záznamu 162856 : Synagoga Stará se židovskou školou. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. a b c http://www.zoplzen.cz
  4. turisturaj.cz [cit. 2012-03-08]. Dostupné online. 
  5. https://www.10hvezd.cz/cs/
  6. DIGITAL, Apploud. Deset hvězd. Deset hvězd [online]. [cit. 2020-07-24]. Dostupné online. 
  7. Titul Stavba roku získala Stará synagoga i klatovský Pavilon skla. iDNES.cz [online]. 2015-05-27 [cit. 2020-07-24]. Dostupné online. 
  8. https://www.jewisheritage.org/web/

Související články

Externí odkazy