Diskuse:Magnetická rezonance: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Upozornění na upravené zdroje vyžadující kontrolu #IABot (v2.0beta8)
m Robot: Odstranění notifikace InternetArchiveBota
Řádek 29: Řádek 29:


Ten článek je po mnoha stránkách napsaný dost nepřesně a nejde jen o v jistém smyslu drobnosti popisované zde v diskusi. Spolu s NMR spektroskopií se na to časem pustím, takhle by to nemělo zůstat.[[Wikipedista:VaclavRimal|VaclavRimal]] ([[Diskuse s wikipedistou:VaclavRimal|diskuse]]) 22. 11. 2013, 12:53 (UTC)
Ten článek je po mnoha stránkách napsaný dost nepřesně a nejde jen o v jistém smyslu drobnosti popisované zde v diskusi. Spolu s NMR spektroskopií se na to časem pustím, takhle by to nemělo zůstat.[[Wikipedista:VaclavRimal|VaclavRimal]] ([[Diskuse s wikipedistou:VaclavRimal|diskuse]]) 22. 11. 2013, 12:53 (UTC)

== Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018) ==

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce [[Magnetická rezonance]]. Prosím, zkontrolujte [https://cs.wikipedia.org/w/index.php?diff=prev&oldid=16384202 moje editace]. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte [[:m:InternetArchiveBot/FAQ|seznam často kladených otázek]] pro další informaci. Provedl jsem následující změny:
*Přidán odkaz na https://web.archive.org/web/20160310035223/http://www.fis.cinvestav.mx/~lmontano/sciam/NMR-scam0582-78-91.pdf do http://www.fis.cinvestav.mx/~lmontano/sciam/NMR-scam0582-78-91.pdf
. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—[[:en:User:InternetArchiveBot|'''<span style="color:darkgrey;font-family:monospace">InternetArchiveBot</span>''']] <span style="color:green;font-family:Rockwell">([[:en:User talk:InternetArchiveBot|Nahlásit chybu]])</span> 30. 8. 2018, 20:02 (CEST)

Verze z 18. 7. 2020, 05:22

Různé

nechapu tento clanek ?! jak proton se muye vychylit - exitovat a pak nasledne se vratit do puvodniho stavu??? nasledne uvolni foton Snad doslo k zamene s elektronem jinak nevim ...

nejak ten clanek taky nechapu...muzes prosim napsat z jakych pramenu jsi cerpal...a vzhledem k obsahu bych to clanek nezarazoval do kategorie lekarstvi, ale spis fyzika...

  • ahoj, překládal jsem z německé a z anglické verze. Jsou uvedeny jako interwiki vlevo. Byl bych rád, kdyby to někdo přesněji dopřeložil, protože je pravda, že jsem se v tom pak taky začal ztrácet, ale princip s tím jádrem je tak, jak je popsáno. Tenhle semestr by mi to mělo být objasněno, tak to potom snad dokončím. Bestof 12:02, 7. 7. 2007 (UTC)


celkem zde postrádám informaci, že přístroj vydává výrazný hluk (údajně i přes 120dB), v nízké slyšitelné frekvenci (stovky Hz ?, neharmonický), navíc dost nepravidelně možná by bylo vhodné, aby to zde někdo napsal


Myslím že tam je několik nepřesností: V pacientovi nesmí být kovové (feromagnetické) předměty nejenom v oku či mozku ale kdekoliv jinde. Některé kovy asi nevadí - například s určitostí nevadí titanové svorky po operaci žlučníku - posílal jsem tam již několik takových pacientů a nebyl problém. Titan zřejmě není možné zmagnetizovat, není feromagnetický.

V těch kontraindikacích se uvádějí také srdeční chlopně kovové, kardiostimulátory (nebo kardiovertery) VŠECHNY, i stav po jejich odstranění (zůstávají pravděpodobně v těle ty vodiče, elektrody). Dále různé cévní výztuže, stenty.

Riziko tuším nepředstavuje zahřívání takových předmětů jako spíše jejich pohyby. V magnetickém poli 7 tesla to z vás kloubní náhradu nebo nějako dlahu etc. z materiálu který lze zmagentizovat prostě vytrhne, to pole je velmi silné.

Zvuk který to vydává není až tak hlasitý, aby se to nedalo vydržet, vyšetření jsem osobně absolvoval. Je to ( pokud dovolíte neumělý popis) cosi jako rytmické bušení, dusání a podobně. Během vyšetření se to periodicky mění. Byl jsem unavený po noční službě a tak jsem jim tam při tom dokonce usnul i přes ten kravál. Nebo možná právě proto, ta rytmicita těch zvuků může někoho uklidňovat, uspávat.


Editujte s odvahou

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. --MiroslavJosef 12. 3. 2009, 17:24 (UTC)

Také jsem jedno vyšetření absolvoval, přístroj je skutečně velice hlučný, magnetické pole ale není 7 Tesla, ale asi 1,5 Tesla, i tak je velice silné. před vyšetřením jsem musel projít detekčním rámem, aby bylo zajištěno, že nemám v těle žádné kovy, které by mohly ublížit jak vyšetřované osobě (tedy mě osobně) tak by mohly i poškodit přístroj samotný. MiroslavJosef 29. 1. 2010, 15:20 (UTC)

MRI přístroje nemusí mít jednu konkrétní hodnotu magnetické indukce. Existují určitě minimálně přístroje s 1.5T, 3T a 7T polem (pro použití na lidech). -- MartinVejmelka 15.12.2011

Ten článek je po mnoha stránkách napsaný dost nepřesně a nejde jen o v jistém smyslu drobnosti popisované zde v diskusi. Spolu s NMR spektroskopií se na to časem pustím, takhle by to nemělo zůstat.VaclavRimal (diskuse) 22. 11. 2013, 12:53 (UTC)