Soldier of Fortune (videohra): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: vhodnější šablona dle žádosti ze dne 25. 4. 2020
→‎Lokace: Přidání Basry (https://www.ign.com/wikis/soldier-of-fortune/M_it%27ssion_9:_White_Rabbit)
Řádek 157: Řádek 157:
| {{flagicon|IRQ}}
| {{flagicon|IRQ}}
| [[Irák]]
| [[Irák]]
| [[Baghdád]] (2×)
| [[Baghdád]], [[Basra]] (2×)
|-
|-
| {{flagicon|SUD}}
| {{flagicon|SUD}}

Verze z 7. 7. 2020, 09:03

Soldier of Fortune
VývojářRaven Software
VydavatelActivision
SkladatelChia Chin Lee
Herní sérieSoldier of Fortune
EngineQuake II
PlatformyDreamcast, Linux, PlayStation 2, Microsoft Windows
Datum vydáníUSA 29. února 2000
Evropská unie 28. března 2000[1]
ŽánrFPS
Herní módysingleplayer, multiplayer
KlasifikaceESRB 17 a více
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soldier of Fortune (česky Voják štěstěny) je FPS akční počítačová hra, jejíž obsahem je boj proti terorismu, který se odehrává na různých místech světa. Tvůrcem hry je společnost Raven Software a hra byla vydána společností Activision v roce 2000. Hru lze hrát i ve více hráčích.

Děj

Děj se odehrává v letech 2000 a 2001. Hráč se ve hře jako hlavní postava jmenuje John Mullins, který pracuje pro organizaci s názvem The Shop, která bojuje proti terorismu. V Rusku dojde ke krádeži čtyř nukleárních hlavic, což má na svědomí afrikánská neonacistická organizace The Order, kterou vede jihoafrický plukovník Sergei Dekker. The Shop se tak obává, že padnou do špatných rukou a vysílá proto Johna a jeho parťáka Hawka do světa, aby tomu zabránili.[2]

Na začátku musí John s Hawkem zasáhnout v newyorském metru, kde jsou civilisté terorizováni rasistickým gangem. Okolnosti však Johna přimějí k otázce, zda nejde o mnohem hrozivější záležitost.

První z ukradených hlavic byla prodána a míří neznámo kam do Afriky, proto je John dále vyslán do Ugandy, aby jedoucí vlak s hlavicí zničil.

Druhá hlavice s krycím jménem QUEEN BEE se dostala do válečného Kosova, kde se Hawkem musí probojovat kanalizací přes město až na vojenskou základnu, kde se hlavice nachází.

Třetí z hlavic s krycím jménem NEST EGG se dostala do střežené chemické továrny na zasněženém sibiřském ostrově Uyedineniya, kam je John poslán. Zde musí zabránit jejímu odpálení.

Poslední, čtvrtá hlavice s krycím názvem LIGHTFOOT, se nachází v Iráku. S Hawkem se John musí prostřílet přes město až na letiště, kde se zbraň nachází.

The Shop si náhle uvědomí, že plukovník Dekker je přímo napojený na vůdce rasistického gangu, kterému dodává zbraně. John se tak vydává zjistit více informací o skupině The Order. Dozvídá se též o jménu Jessica Six, jehož identita není dosud známá.

Poté, co se John dozví o raketové továrně v Súdánu, jede s Hawkem do Afriky továrnu zničit. Tam však tváří v tvář narazí na samotného plukovníka Dekkera, který zajal Hawka a kterého též zabije.

John se následně vydává do Tokia. Jméno Jessica Six má souvislost s vývojem zbraní japonskou firmou Sunni. John se musí probojovat do budovy, aby získal další informace.

Když vyjde najevo, že Jessica Six jsou data pro vojenský projekt, vedou další stopy zpět do Iráku ke generálovi Amu, který obchodoval s plukovníkem Dekkerem. John má za úkol zjistit informace a znehodnotit irácký jaderný program.

Získané informace nakonec vedou do Německa, kde byla organizace The Order založena. John je vysazen na hradě poblíž Hannoveru, kde organizace sídlí a za úkol má zabránit odpálení neutronové bomby na budovu OSN, kterou Dekker za peníze získané z prodeje vyvíjel.

Obsah

Vybavení

Hra obsahuje celkem 12 zbraní, 2 druhy výbušnin, slzný plyn či injekční stříkačku pro dodání zdraví. Dále pak brýle s režimem nočního vidění a neprůstřelnou vestu.[3] Podle toho, kolik má hráč odehraných levelů, je k dispozici širší výběr zbraní.

Postavy

Jméno postavy Charakteristika Hlasové obsazení
John Mullins Hlavní hrdina hry. Byl inspirován skutečným stejnojmenným žoldákem, který byl při vývoji hry konzultantem.[4] Todd Susman[5]
Hawk Parsons Na nějakou dobu bude Johnův silný doprovod. Avšak pouze do doby, kdy ho jeho a Johnův hlavní nepřítel Sergei Dekker zastřelí. Michael Clarke Duncan[5]
Sam Gladstone Další z pomocníků, který Johnovi poskytuje nejrůznější zbraně. Vlastní knihkupectví, ve kterém je tajný vchod do inventáře a kde se John síťově spojuje s protiteroristickou organizací The Shop, pro kterou pracuje.[6] Tom Wyner[5]
Sergei Dekker Plukovník, který ukradl čtyři ruské hlavice.[2] Je bratr Wilhelma Dekkera. Když v Jihoafrické republice skončil apartheid, se svými příznivci ze země utekl. Má spadeno na OSN. Earl Boen[5]
Wilhelm Dekker Wilhelm "Sabre" Dekker je bratr Sergeie Dekkera. Je vůdcem rasistického gangu, který si našel působiště v Newyorském metru. Sergei mu dodává zbraně. Brian Thompson[5]

Lokace

Země Lokace
USA USA New York, stát New York (2×)
Uganda Uganda Soroti
Svazová republika Jugoslávie Kosovo Gračanica
Rusko Rusko ostrov Uyedineniya, Sibiř
Irák Irák Baghdád, Basra (2×)
Súdán Súdán Kordofan
Japonsko Japonsko Tokio
Německo Německo Hannover

Krvavost

Hra obsahuje efekty, konkrétně extrémní krvavost po střelbě na objekt jako například na teroristu, detailní ustřelení nohy, ruky či hlavy. Na rozdíl od nástupce v sérii Soldier of Fortune II: Double Helix si nelze v instalaci zvolit možnost bezkrvavosti.

Odkazy

Reference

  1. http://www.gamefaqs.com/pc/198689-soldier-of-fortune/data
  2. a b Soldier of Fortune [online]. Databáze-her.cz [cit. 2012-04-09]. Dostupné online. 
  3. Soldier of Fortune is a video game that consists of 5 releases [online]. [cit. 2012-08-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. John Mullins, postavy.cz [online]. [cit. 2012-07-01]. Dostupné online. 
  5. a b c d e Voice talent, Soldier of Fortune (2000) Windows credits - MobyGames [online]. [cit. 2012-07-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Soldier of Fortune, blecha.webz.cz/recenze [online]. [cit. 2012-07-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-02-27. 

Externí odkazy