Velšské knížectví: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
menší znaky, šablona vlajky, úpravy
odstraněna kategorie království
Řádek 70: Řádek 70:
[[Kategorie:Dějiny Walesu]]
[[Kategorie:Dějiny Walesu]]
[[Kategorie:Zaniklé státy na Britských ostrovech]]
[[Kategorie:Zaniklé státy na Britských ostrovech]]
[[Kategorie:Království]]

Verze z 30. 6. 2020, 09:40

Velšské knížectví
Tywysogaeth Cymru (cy)
Principality of Wales (en)
 Království Gwynedd
 Království Deheubarth
12161542 Anglické království 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Historické země Walesu podřízené Velšskému knížectví (12671277)
Abergwyngregyn (Aber Garth Celyn)
Obyvatelstvo
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Království Gwynedd Království Gwynedd
Království Deheubarth Království Deheubarth
Následující
Anglické království Anglické království

Velšské knížectví (velšsky Tywysogaeth Cymru, anglicky Principality of Wales) byl státní útvar podřízený Anglickému království, existoval mezi lety 1216 a 1536. Jeho historie začíná dobytím nezávislého Walesu anglickým králem Eduardem I. Eduard spoutal Wales kruhem královských hradů a zavedl titul „Kníže velšský“ (Prince of Wales), jehož držitelem je následník anglického (dnes britského) trůnu. Proti anglické nadvládě se několikrát zvedl odpor, největší povstání vedl v 15. století Owain Glyndŵr, který si uchoval nad Walesem kontrolu po několik let. V roce 1536 byl Wales plně připojen k Anglii, velšská legislativa spojena s parlamentem ve Westminsteru.

Dějiny

Po celý středověk provázel Wales boj s Anglií, tedy nejprve s Anglosasy a posléze Normany. Obsadit Wales se podařilo až anglickému králi Eduardu I. na konci 13. století.

Dobytí Walesu

Král Eduard vydal nařízení, kterým omezil platnost velšských zákonů a nechal postavit soustavu kamenných hradů, které měly udržet anglickou nadvládu nad Walesem. Završením nadvlády bylo udělení titulu prince z Walesu jeho nejstaršímu synovi a dědici roku 1301. Wales se stal součástí Anglie, i když jeho obyvatelé mluvili odlišným jazykem a měli odlišnou kulturu. Angličtí panovníci zřídili velšskou radu, jíž občas předsedal následník anglického trůnu. Rada se běžně scházela v Ludlow.

Velšané se proti anglické nadvládě několikrát vzbouřili. Roku 1400 velšský šlechtic Owain Glyndŵr vedl povstání proti Jindřichovi IV. Pod jeho vedením velšské vojsko mnohokrát porazilo Angličany a po několik let kontrolovalo většinu země. V té době bylo také svoláno jednání velšského parlamentu a vytvořen plán na založení dvou univerzit.

Ovládnutí Anglií

Jindřich VIII., který ustanovil Wales součástí Anglie

Angličané nakonec byli schopni obnovit svou moc nad Walesem, ale Glyndŵrovi se podařilo uniknout. Jako reakci na tuto vzpouru byl anglickým parlamentem vydán roku 1402 zákon, který zakazoval Velšanům nosit zbraň, zastávat úřad a bydlet v opevněných městech. Tato omezení se také vztahovala na Angličany, kteří se oženili s velšskými ženami. Jindřich VIII. inicioval v letech 153542 přijetí zákonů, na jejichž základě se stal Wales součástí Anglie, velšské zákony byly zrušeny a velština zakázána jako oficiální jazyk. Byly ustanoveny hranice Walesu a zástupci jeho hrabství byli voleni do parlamentu.

Znaky velšských knížat, resp. Walesu

Související články