Birštonas: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: vhodnější šablona dle žádosti ze dne 25. 4. 2020
m typo
Řádek 24: Řádek 24:
| psč = LT-59206 (Okresní úřad), LT-59009 (pošta)
| psč = LT-59206 (Okresní úřad), LT-59009 (pošta)
}}
}}
'''Birštonas''' (česky zastarale ''Birštany''<ref>[http://www.oldmapsonline.org/map/cuni/1040197 mapa Západní Rusko a přilehlé části říše Německé a Rakouska-Uherska]</ref>) je (v pořadí podle velikosti 10. ze 13 v kraji) okresní město na jihu [[Kaunaský kraj|Kaunaského kraje]] na jihu [[Litva|Litvy]] a také lázeňské město s balneologickou léčbou a léčbou bahnem. Zde jsou prameny léčivých minerálních vod jako například „Vytautas“, „Versmė“, „Danutė“, „Vaidilutė“ a další. Leží 39 km na jih od krajského města [[Kaunas]], 101 km na západ od [[Vilnius]]u. Je ze tří stran kromě jihovýchodní obklopeno meandrem [[Němen]]u, jehož klička sahá severozápadním směrem až k sousednímu okresnímu městu [[Prienai (okresní město)|Prienai]] (7 km). V lázeňském městě je zděný kostel Sv. [[Antonín z Padovy|Antonína Padovského]] (postaven roku [[1909]], v tom místě byl kostel již před rokem [[1529]]), dále pošta (PSČ:LT-59009), kulturní středisko (v něm je největší vitáž v Litvě „Lietuva“: plocha je 142 m², autor Vytautas Švarlys), poliklinika, ambulance, střední škola, škola uměmí, birštonské muzeum (založeno roku [[1967]]), sakrální muzeum (r. [[2000]]), rezidence starších (od r. [[2007]]), památník [[Vytautas]]e (od r. [[1998]], od sochaře Gediminase Jokūbonise), socha [[Martynas Mažvydas|Martyna Mažvyda]], socha „Dívka s píšťalou“, památník [[Jonas Basanavičius|Jonu Basanavičiusovi]] na náměstí Jona Basanavičiuse, památník partyzánům. Je zde 85 m kopec a [[hradiště]] ''Birštono piliakalnis'' neboli ''Vytauto kalnas'' ([[Vytautas]]ův kopec), které je 350 m na jih od kostela Sv. Antonína Padovského ve Vytautasově parku (zde se na jaře konají jazzové festivaly), dále kopec ''Dainų kalnelis'' (kopeček písní), dva lázeňské domy, hřebčinec, olympijské středisko kanoistiky.
'''Birštonas''' (česky zastarale ''Birštany''<ref>[http://www.oldmapsonline.org/map/cuni/1040197 mapa Západní Rusko a přilehlé části říše Německé a Rakouska-Uherska]</ref>) je (v pořadí podle velikosti 10. ze 13 v kraji) okresní město na jihu [[Kaunaský kraj|Kaunaského kraje]] na jihu [[Litva|Litvy]] a také lázeňské město s balneologickou léčbou a léčbou bahnem. Zde jsou prameny léčivých minerálních vod jako například „Vytautas“, „Versmė“, „Danutė“, „Vaidilutė“ a další. Leží 39 km na jih od krajského města [[Kaunas]], 101 km na západ od [[Vilnius]]u. Je ze tří stran kromě jihovýchodní obklopeno meandrem [[Němen]]u, jehož klička sahá severozápadním směrem až k sousednímu okresnímu městu [[Prienai (okresní město)|Prienai]] (7 km). V lázeňském městě je zděný kostel Sv. [[Antonín z Padovy|Antonína Padovského]] (postaven roku [[1909]], v tom místě byl kostel již před rokem [[1529]]), dále pošta (PSČ:LT-59009), kulturní středisko (v něm je největší vitráž v Litvě „Lietuva“: plocha je 142 m², autor Vytautas Švarlys), poliklinika, ambulance, střední škola, škola uměmí, birštonské muzeum (založeno roku [[1967]]), sakrální muzeum (r. [[2000]]), rezidence starších (od r. [[2007]]), památník [[Vytautas]]e (od r. [[1998]], od sochaře Gediminase Jokūbonise), socha [[Martynas Mažvydas|Martyna Mažvyda]], socha „Dívka s píšťalou“, památník [[Jonas Basanavičius|Jonu Basanavičiusovi]] na náměstí Jona Basanavičiuse, památník partyzánům. Je zde 85 m kopec a [[hradiště]] ''Birštono piliakalnis'' neboli ''Vytauto kalnas'' ([[Vytautas]]ův kopec), které je 350 m na jih od kostela Sv. Antonína Padovského ve Vytautasově parku (zde se na jaře konají jazzové festivaly), dále kopec ''Dainų kalnelis'' (kopeček písní), dva lázeňské domy, hřebčinec, olympijské středisko kanoistiky.


== Partnerská města ==
== Partnerská města ==

Verze z 22. 6. 2020, 09:43

Birštonas
Kostel Sv. Antonína Padovského
Birštonas – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška79 m n. m.
StátLitvaLitva Litva
kraj (apskritis)Kaunaský (Kauno)
okresBirštonas
Birštonas na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha13 km²
Počet obyvatel3 136 (2010)
Hustota zalidnění241,2 obyv./km²
Správa
StarostkaNijolė Dirginčienė (Ubartaitė, * 1957)
Vznik1382
Oficiální webwww.birstonas.lt/index.php?2943057098
PSČLT-59206 (Okresní úřad), LT-59009 (pošta)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Birštonas (česky zastarale Birštany[1]) je (v pořadí podle velikosti 10. ze 13 v kraji) okresní město na jihu Kaunaského kraje na jihu Litvy a také lázeňské město s balneologickou léčbou a léčbou bahnem. Zde jsou prameny léčivých minerálních vod jako například „Vytautas“, „Versmė“, „Danutė“, „Vaidilutė“ a další. Leží 39 km na jih od krajského města Kaunas, 101 km na západ od Vilniusu. Je ze tří stran kromě jihovýchodní obklopeno meandrem Němenu, jehož klička sahá severozápadním směrem až k sousednímu okresnímu městu Prienai (7 km). V lázeňském městě je zděný kostel Sv. Antonína Padovského (postaven roku 1909, v tom místě byl kostel již před rokem 1529), dále pošta (PSČ:LT-59009), kulturní středisko (v něm je největší vitráž v Litvě „Lietuva“: plocha je 142 m², autor Vytautas Švarlys), poliklinika, ambulance, střední škola, škola uměmí, birštonské muzeum (založeno roku 1967), sakrální muzeum (r. 2000), rezidence starších (od r. 2007), památník Vytautase (od r. 1998, od sochaře Gediminase Jokūbonise), socha Martyna Mažvyda, socha „Dívka s píšťalou“, památník Jonu Basanavičiusovi na náměstí Jona Basanavičiuse, památník partyzánům. Je zde 85 m kopec a hradiště Birštono piliakalnis neboli Vytauto kalnas (Vytautasův kopec), které je 350 m na jih od kostela Sv. Antonína Padovského ve Vytautasově parku (zde se na jaře konají jazzové festivaly), dále kopec Dainų kalnelis (kopeček písní), dva lázeňské domy, hřebčinec, olympijské středisko kanoistiky.

Partnerská města

Město Znak Stát
Bykle Znak města Bykle NorskoNorsko Norsko
Keila Znak města Keila EstonskoEstonsko Estonsko
La Croix-en-Touraine Znak města La Croix-en-Touraine FrancieFrancie Francie
Leck Znak města Leck NěmeckoNěmecko Německo
Neringa Znak města Neringa LitvaLitva Litva
Sigulda Znak města Sigulda LotyšskoLotyšsko Lotyšsko
Sysmä Znak města Sysmä FinskoFinsko Finsko
Żnin Znak města Żnin PolskoPolsko Polsko

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Birštonas na litevské Wikipedii.

Externí odkazy