Clickbait: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
odstranění dvou nepotřebných odkazů přímo v textu – takto se odkazy nevkládají. Pokud je v podcastu/videu něco zajímavého, můžete to zde vypsat a ozdrojovat daným odkazem
Řádek 32: Řádek 32:


== Ragebait ==
== Ragebait ==
Obdobného principu jako Clickbait využívá Ragebait nebo Hatebait. Jedná se o emotivně vyznívající titulky, které mají nalákat čtenáře jiného názorového spektra, aby pod vlivem negativní emoce na článek klikli. Že mají texty vyvolávající emoce větší počty sdílení a komentářů na sociálních sítích prokázala studie University of Pennsilvania.<ref>{{Citace elektronické monografie
Obdobného principu jako Clickbait využívá Ragebait nebo Hatebait. Jedná se o emotivně vyznívající titulky, které mají nalákat čtenáře jiného názorového spektra, aby pod vlivem negativní emoce na článek klikli. Že mají texty vyvolávající emoce větší počty sdílení a komentářů na sociálních sítích, prokázala studie University of Pennsilvania.<ref>{{Citace elektronické monografie
| příjmení =
| příjmení =
| jméno =
| jméno =

Verze z 19. 6. 2020, 15:47

Clickbait (z ang. click, kliknutí a bait, návnada, tedy návnada na kliknutí)[1] je většinou poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. Může se jednat o titulek který má pouze lidi nalákat a po prokliknutí se sice návštěvník většinou nic, co bylo slíbené v titulku, nedozví, nicméně zvýšil návštěvnost webu, a to i v případě, že web ihned opustil. V takovém případě většinou uživatelé kteří klikli na clickbait odcházejí s negativní emocí pryč a většinou se nechtějí vracet. Může jít ale i o titulek, který poutá na něco, co se na webu/ ve videu/ v článku návštěvník dozví. Úspěch clickbaitu tkví v lidské zvědavosti a ve většině případů v podvodu na uživatele.[2] Clickbaity se často vyskytují na sociálních sítích jako Facebook nebo YouTube, v bulvárních médiích a na některých zpravodajských serverech, jako například Buzzfeed, Upworthy či EliteDaily.

S clickbaitem souvisí i jev zvaný linkbait, který má člověka přimět sdílet nějaký webový obsah na sociální síti.[3]

Forma

Titulek či popisek clickbaitu může mít specifickou formu. Příklady:

  • Neuvěříte, co se stalo, když … .
  • Nejdřív ji nebrali vážně. Ale to, co udělala potom, vás šokuje / vám vyrazí dech.
  • Trápí vás … ? / Nesnášíte … ? / Nebaví vás … ? S těmito X triky / produkty to zvládnete.
  • Nejsnáze se zbavíte … , když budete … .
  • Tuhle věc byste měli / by měl každý dělat pro / abyste vyřešili … .
  • Dietologové ho nenávidí. Tento muž zatočil s nadváhou tak, že … .
  • Šok pro celou ČR. Podívejte se co... .

Nebo, v méně zjevné verzi, se jedná o běžnou větu, která (jakoby náhodou) končí výpustkou těsně před samotnou odpovědí, s kterou by nebylo nutno klikat na daný článek.

Titulky, které mají navnadit čtenáře, používala bulvární média ještě před zavedením tohoto pojmu, a to i v tištěné podobě. Zaměřuje se na fámy, klevety, záhady, zajímavosti a povrchní senzace (pěna dnů). U drbů a pomluv o celebritách se tabloidy zaměřují na tělesnou stránku celebrit, u žen řeší výstřihy a vyzývavost modelů, které zvolily, na gala událostech (doplněné fotkami) nebo (v nadpisech) nadužívají slov jako šokující, sex a podobně.

Clikbait může být i přizpůsoben čtenáři, pokud server dokáže zjistit něco o uživateli, který si stránky načetl. Příkladem mohou být články o tom, že nějaký slavný zpěvák/zpěvačka bude brzy koncertovat v městě čtenáře (server lokalizoval umístění webového browseru). Pro lživé novinářské praktiky se i v češtině používá pojmenování fake news.

Clickbait spoiler

Existuje několik snah clickbaity potlačovat, asi nejvýrazněji na Twitteru (účty jako @ClickBaitSpoilr, @ArticleSpoiler, @HuffPoSpoilers, @SavedYouAClick), které tweetují clickbaitové články včetně stručného textu, který čtenáři dá odpověď, aniž by na ten který článek musel klikat.

Ragebait

Obdobného principu jako Clickbait využívá Ragebait nebo Hatebait. Jedná se o emotivně vyznívající titulky, které mají nalákat čtenáře jiného názorového spektra, aby pod vlivem negativní emoce na článek klikli. Že mají texty vyvolávající emoce větší počty sdílení a komentářů na sociálních sítích, prokázala studie University of Pennsilvania.[4] Nadužívání takových titulků nicméně vytváří u jedinců averzi k danému médiu a vůči jeho titulkům se stává imunním.[5]

Odkazy

Reference

  1. Clickbait – Víte, co to je?. Kudlanka.cz [online]. 2016-02-17 [cit. 2017-01-09]. Dostupné online. 
  2. K čemu slouží Click-bait? | ADVIN.cz. Advin.cz [online]. 2015-01-27 [cit. 2017-01-09]. Dostupné online. 
  3. TIP#551: Co je to clickbait, clickbaiting? [online]. 365TIPŮ, 2016-07-04 [cit. 2017-01-09]. Dostupné online. 
  4. What Makes online Content Viral? [online]. American Marketing Association, 2011 [cit. 2019-08-18]. Dostupné online. 
  5. Click-bait je mrtev. Titulky dneška sázejí na spravedlivý vztek. Týdeník Respekt [online]. [cit. 2019-08-18]. Dostupné online. 

Související články