Seznam.cz prohlížeč: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
odkaz na stránku android lollipop
značky: editace z Vizuálního editoru editace z mobilu editace z mobilního webu
m lechtivý obsah > erotický obsah, připadá mně to encyklopedičtější
Řádek 22: Řádek 22:
'''Seznam.cz prohlížeč''' (též aplikace Seznam.cz) je webový prohlížeč založený na [[Renderovací jádro prohlížeče|jádru]] [[Google Chrome|Chromium]], které používá i [[Google Chrome]], a aplikačním rozhraní [[NW.JS]].
'''Seznam.cz prohlížeč''' (též aplikace Seznam.cz) je webový prohlížeč založený na [[Renderovací jádro prohlížeče|jádru]] [[Google Chrome|Chromium]], které používá i [[Google Chrome]], a aplikačním rozhraní [[NW.JS]].


Prohlížeč umí přeložit cizojazyčné stránky, upozornit na novou poštu ([[Seznam.cz#Seznam Email|E-mail.cz]]) nebo získat další informace k právě prohlíženému obsahu pomocníkem Krasty. Podporuje synchronizaci na více zařízeních a sám detekuje lechtivý obsah, u kterého neukládá historii.
Prohlížeč umí přeložit cizojazyčné stránky, upozornit na novou poštu ([[Seznam.cz#Seznam Email|E-mail.cz]]) nebo získat další informace k právě prohlíženému obsahu pomocníkem Krasty. Podporuje synchronizaci na více zařízeních a sám detekuje erotický obsah, u kterého neukládá historii.


== Historie ==
== Historie ==
Řádek 82: Řádek 82:
Ve spolupráci s [[ČOI]] umí prohlížeč detekovat podvodné stránky za účelem [[Phishing|phishingu]] a také rizikové e-shopy. Před navštívením nevhodné URL je nejdříve zobrazen dialog s varováním.
Ve spolupráci s [[ČOI]] umí prohlížeč detekovat podvodné stránky za účelem [[Phishing|phishingu]] a také rizikové e-shopy. Před navštívením nevhodné URL je nejdříve zobrazen dialog s varováním.


=== Lechtivý obsah ===
=== Lechtivý (erotický) obsah ===
Od roku 2016 kromě klasického anonymního režimu prohlížeč internetu sám pozná, které stránky je lepší nemít v historii, a neuloží je (volitelná funkce). Pro obdobnou funkci v roce 2017 získal [[Microsoft]] patent (bez platnosti v EU), funkce nebyla doposud implementována.
Od roku 2016 kromě klasického anonymního režimu prohlížeč internetu sám pozná, které stránky je lepší nemít v historii, a neuloží je (volitelná funkce). Pro obdobnou funkci v roce 2017 získal [[Microsoft]] patent (bez platnosti v EU), funkce nebyla doposud implementována.



Verze z 19. 6. 2020, 10:45

Seznam.cz prohlížeč
Logo
VývojářSeznam.cz
První vydání 15. prosince 2014
Aktuální verzehttps://www.seznam.cz/prohlizec/historie-zmen#!/
Operační systémmultiplatformní
PlatformaPC, tablet, mobilní telefon
Typ softwaruwebový prohlížeč
Lokalizacečeština
Webhttps://www.seznam.cz/prohlizec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seznam.cz prohlížeč (též aplikace Seznam.cz) je webový prohlížeč založený na jádru Chromium, které používá i Google Chrome, a aplikačním rozhraní NW.JS.

Prohlížeč umí přeložit cizojazyčné stránky, upozornit na novou poštu (E-mail.cz) nebo získat další informace k právě prohlíženému obsahu pomocníkem Krasty. Podporuje synchronizaci na více zařízeních a sám detekuje erotický obsah, u kterého neukládá historii.

Historie

15. prosince 2014[1][2]. Seznam.cz představil vlastní webový prohlížeč pro platformy Windows a macOS, který doplnil již existující prohlížeč pro operační systém Android[3] (18. srpna 2013). Verze pro iOS[4] následovala 9. ledna 2015. Desktop prohlížeč je postaven na aplikačním rozhraní NW.js. Jádrem prohlížeče je Chromium. Na Android platformě je užita systémová komponenta WebView.

Funkce

Podpora doplňků

Prohlížeč webu od společnosti Seznam.cz na rozdíl od jiných webových prohlížečů neobsahuje podporu doplňků (tedy add-onů). Účelem je udržet prohlížeč rychlý a zamezit instalaci nebezpečných doplňků zvláště u uživatelů s nižší počítačovou odborností.

Překlady stránek

Cizojazyčné webové stránky umí prohlížeč přeložit jedním kliknutím (pomocník Krasty). Lze také snadno přeložit označené části textu nebo jednotlivá slova. Překlad se zobrazí přímo v kontextovém menu po kliknutí pravým tlačítkem myši či ťuknutím na slovo (mobil). Jedná se o volitelnou funkci.

Propojení e-mailu

Prohlížeč lze propojit s poštovní schránkou služby E-mail.cz na Seznam.cz. Stačí se do prohlížeče přihlásit se svým účtem. Tlačítko obálky pak upozorní na nové e-maily (tzv. badge) a kliknutí uživatele přesměruje přímo do schránky. Je také podporována integrace s notifikačním centrem systému Windows 10 a pro upozornění na novou poštu není nutné mít prohlížeč spuštěný.

Pomocník Krasty

Seznam.cz prohlížeč obsahuje tzv. „pomocníka Krastyho“. Jedná se o psího maskota společnosti, který se v prohlížeči objeví, pokud najde nějakou spojitost mezi právě prohlíženým obsahem a firemním katalogem na Firmy.cz nebo tématy na Novinky.cz.[5][6] Nabízí také dostupný překlad stránky. Volitelná funkce.

Detekce phishingu a podvodných e-shopů

Ve spolupráci s ČOI umí prohlížeč detekovat podvodné stránky za účelem phishingu a také rizikové e-shopy. Před navštívením nevhodné URL je nejdříve zobrazen dialog s varováním.

Lechtivý (erotický) obsah

Od roku 2016 kromě klasického anonymního režimu prohlížeč internetu sám pozná, které stránky je lepší nemít v historii, a neuloží je (volitelná funkce). Pro obdobnou funkci v roce 2017 získal Microsoft patent (bez platnosti v EU), funkce nebyla doposud implementována.

Vzdálené panely

Možnost zobrazení otevřených panelů z jiného zařízení se shodným přihlášením.

Červené eSko

Tlačítko na liště odkudkoliv ihned přesměruje na hlavní stránku Seznam.cz.

Nastavitelná velikost uživatelského rozhraní

Kromě běžné funkce zvětšení zobrazení dané stránky prohlížeč také umožňuje zvětšení uživatelského rozhraní, což může být pomocí při vysokých hodnotách ppi displeje či potřeby pracovat s většími ovládacími prvky.

Přečíst později

Možnost uložení URL (článek, video) do vlastní knihovny, která je následně dostupná na hlavní stránce Seznam.cz v sekci Služby.

Převodník měn

Přes kontextové menu nad částkou v zahraniční měně je možné zobrazit převod na CZK dle kurzu ČNB. Tento převodník měn je také dostupný v textové podobě v adresním řádku, např. zapsáním "1usd".

Synchronizace

Prohlížeč je sladěný na všech zařízeních. Stačí se přihlásit např. v mobilní aplikaci a uživatel se dostane k oblíbeným stránkám, přihlašovacím údajům, panelům, Přečíst později a historii našeptávače v desktop verzi prohlížeče.

Widgety

Součásti instalace (Android) je sada widgetů obsahující primárně přístup k obsahu služeb Seznam.cz.

Možnost stahování

Jako jeden z mála prohlížečů pro platformu iOS/iPadOS umožňuje stahování obsahu z webových stránek. Funkce nevyžaduje běh aplikace na popředí.

Adobe Flash Player

V prohlížeči je dostupná podpora Adobe Flash Player, jeho instalace je možná přímo z rozhraní prohlížeče (Nastavení).

Podporované systémy

  • Android 5.0 a vyšší
  • iOS 10.0 a vyšší
  • iPadOS 13.0 a vyšší
  • macOS 10.8 a vyšší
  • Windows 7 a vyšší

Nadále nepodporované systémy (aplikace neobdržuje aktualizace)

  • Android 4.4 a nižší
  • iOS 9.3 a nižší
  • macOS 10.7 a nižší
  • Windows Vista a nižší

Bezpečnost

Aplikace prohlížeče Seznam.cz je v rámci spolupráce společností Seznam.cz, a.s a insighti a.s. testována proti narušení bezpečnosti a soukromí.

Odkazy

Reference

  1. POLESNÝ, David. Seznam.cz představil vlastní internetový prohlížeč!. Živě.cz [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. 
  2. Historie změn Seznam prohlížeče. www.seznam.cz [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. 
  3. Seznam.cz – Aplikace na Google Play. play.google.com [online]. [cit. 2019-09-27]. Dostupné online. 
  4. ‎Seznam.cz. App Store [online]. [cit. 2019-09-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Seznam se obléká do nového. Podívejte se na změny – Tyinternety.cz. tyinternety.cz [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. 
  6. S.R.O, 24net. Článek. mobilenet.cz [online]. [cit. 2019-04-12]. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy