Lagertha: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 26: Řádek 26:
[[Kategorie:Legendární lidé]]
[[Kategorie:Legendární lidé]]
[[Kategorie:Ženy]]
[[Kategorie:Ženy]]
[[Kategorie:Lidé jejichž existence je zpochybňována]]
[[Kategorie:Lidé, jejichž existence je zpochybňována]]

Verze z 4. 6. 2020, 14:01

Lagertha
Lagertha, litografie podle Morrise Meredith Williamse (1913)
Lagertha, litografie podle Morrise Meredith Williamse (1913)
Narození1. tisíciletí
Úmrtí9. století
NárodnostSeveřané
Manžel/kaRagnar Lothbrok
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lagertha (staroseversky Hlaðgerðr) byla podle legendy vikingská štítonoška. Byla manželkou slavného Vikinga Ragnara Lodbroka. Její příběh, jak ho zaznamenal kronikář Saxo ve 12. století, může být odrazem příběhů o Thorgerdovy (Þorgerðr Hölgabrúðr), severského božstva.

Její jméno uvedené Saxem, Lathgertha, je pravděpodobně odvozené latinizací ze staré norštinyHlaðgerðr (Hladgerd).[1] V anglicky psaných pramenech byla nejčastěji nazývaná "Lagertha", ale také Ladgertha, Ladgerda a podobně.

Život podle Saxa Grammatika

Lagerthin příběh je zaznamenán v pasážích v deváté knize Gesta Danorum (Činy Dánů) z dvanáctého století, díla dánského historika Saxa Grammatika.[2] Podle Gesta (¶ 9.4.1–9.4.11) se Lagertha stala bojovnicí, když Frø, král Švédska, napadl Norsko a zabil norského krále Siwarda. Frø následně dal ženy z královského rodu do nevěstince, aby je veřejně ponížil. Když se to dozvěděl Ragnar Lodbrok, přišel se svou armádou, aby pomstil svého dědečka Siwarda. Mnoho žen, které Frø nařídil zneužívat, se obléklo do pánského oblečení a bojovalo za Ragnara. Jejich vůdkyní a zároveň klíčem k Ragnarovu vítězství byla právě Lagertha.

Odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lagertha na anglické Wikipedii.

  1. CHADWICK, Nora K. The Early Cultures of North-West Europe. Redakce Fox Cyril. [s.l.]: Cambridge University Press, 1950. Dostupné online. ISBN 9781107686557. Kapitola Þorgerðr Hölgabrúðr and the trolla þing: a note on sources, s. 414. (anglicky) 
  2. Saxo Grammaticus. The Danish History, Book IX [online]. Translated by Oliver Elton. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy