Minčol (Malá Fatra): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m překlep
Řádek 19: Řádek 19:
| poznámka =
| poznámka =
}}
}}
'''Minčol''' (1363,9 m n. m.) je loučnatý [[hora]] v hlavním hřebeni [[Lúčanská Malá Fatra|Lúčanské Malé Fatry]]. Na vrcholu je umístěn velký kovový dvojkříž a nachází se zde křižovatka několika turistických cest.
'''Minčol''' (1363,9 m n. m.) je loučnatá [[hora]] v hlavním hřebeni [[Lúčanská Malá Fatra|Lúčanské Malé Fatry]]. Na vrcholu je umístěn velký kovový dvojkříž a nachází se zde křižovatka několika turistických cest.


== Poloha ==
== Poloha ==

Verze z 1. 6. 2020, 06:12

Tento článek pojednává o hoře v Malé Fatře. Možná hledáte: Minčol – další místopisné významy.
Minčol
Pohled na Minčol od Žiliny
Pohled na Minčol od Žiliny

Vrchol1363,9 m n. m.
Prominence110 m ↓ sedlo Prašivé
Izolace1,8 km → Veľká lúka
Poloha
StátSlovensko Slovensko
PohoříMalá Fatra
Souřadnice
Minčol
Minčol
Horninavápenec
PovodíVáh
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Minčol (1363,9 m n. m.) je loučnatá hora v hlavním hřebeni Lúčanské Malé Fatry. Na vrcholu je umístěn velký kovový dvojkříž a nachází se zde křižovatka několika turistických cest.

Poloha

Minčol se nachází severně od centrální, nejvyšší části Lúčanské Fatry. Nejbližšími vrcholy jižním směrem od Minčolu po hřebeni jsou Dlouhá louka (1304,9 m n. m.), kóta Zázrivá (1394 m n. m.), Krížava (1456,7 m n. m.) a Veľká lúka (1475,5 m n. m.), na které vede evropská dálková trasa E3. Na sever od vrcholu se po hřebeni nachází hora Úplaz (1301 m n. m.), odkud hlavní hřeben pokračuje do sedla Javorina (967 m n. m.) a dále ke Strečnu.

Na úpatí Minčolu se na žilinské straně nacházejí obce Višňové a Turie se stejnojmennými turisticky zajímavými dolinami. Okolí vrcholu je porostlé souvislými plochami brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus).

Výhledy

Vrchol

Z vrcholu je kruhový výhled na Žilinskou kotlinu, město Žilina, Turčianskou kotlinu, město Martin, na Malou a Velkou Fatru. Při příznivých podmínkách se projeví jeho výhodná poloha v ose horního toku řeky Váh a nižších pohoří ležících na severu a západě. Na východě tak lze dohlédnout přes Liptov ke štítům Vysokých i Nízkých Tater, vidět Veľký Choč, Oravské i Kysucké Beskydy. Na západě lze pozorovat Lysou horu či Radhošť a jihozápadním směrem lze v dálce zahlédnouz vysílač na vrcholu Velké Javořiny nad Starou Túrou.

Památky

V okolí Minčola se během druhé světové války odehrály silné boje, čehož dokladem je i památník na úpatí kopce směrem na Strečno. Na jeho svazích jsou stále patrné pozůstatky zákopů a expozice zbraní, které se v dubnu 1945 používaly na ostřelování německých pozic v Žilinské kotlině a na osvobození samotné Žiliny.

Přístup

Název

Jméno Minčol je poprvé listinně doloženo už v roce 1563. Patrně zde bylo přineseno z Balkánu během valašské kolonizace. Je odvozeno z rumunského muntecel, muncel (= kopeček, pahorek).[1]

Galérie

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Minčol (vrch v Malej Fatre) na slovenské Wikipedii.

  1. LUTTERER, Ivan; MAJTÁN, Milan; ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména Československa. Praha: Mladá fronta, 1982. 328 s. ISBN 23-042-82 02/69. S. 197. 1. vydání. 
  • Malá Fatra - Martinské hole, Letní turistická mapa 1:50 000, Vojenský kartografický ústav, sp, Harmanec, 2000
  • Jozef Gargulák, Vladimír Kříž: Malá Fatra. Turistický průvodce ČSSR č. 1, vyd. Sport, slovenský tělovýchovné vydavatelství, Bratislava 1984;

Externí odkazy