Ivana Košková: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rudi84 (diskuse | příspěvky)
rozšíření, přidány citace
Rudi84 (diskuse | příspěvky)
Vlastík Plamínek
Řádek 75: Řádek 75:
| strany = 1
| strany = 1
| url =
| url =
}}</ref> V průběhu vyšetřování se objevila zpráva, že pobodaná dívka byla nalezena v prostoru místního hřbitova. Ta se však ukázala jako nepravdivá.<ref>{{Citace periodika
}}</ref> Jeden z nich byl známý televizní věštec a ezoterik Vlastík Plamínek (Vlastním jménem Vlastimil Brůček). V průběhu vyšetřování se objevila zpráva, že pobodaná dívka byla nalezena v prostoru místního hřbitova. Ta se však ukázala jako nepravdivá.<ref>{{Citace periodika
| příjmení =
| příjmení =
| jméno =
| jméno =

Verze z 28. 5. 2020, 21:32

Přehled oblasti zmizení Ivany Koškové

Ivana Košková byla čtrnáctiletá dívka, která v neděli 13. července 1997 zmizela při cestě z domova v Příšovicích do nedalekého Svijanského Újezdu. Z domu odjela kolem 17 hodiny večer na bleděmodrém pánském kole značky Favorit. Měla na sobě hráškově zelenou minisukni bílé tričko s barevným proužkem a bílých sandále. Na zádech měla pletený batoh s vínovými tepláky a kotníčkovými hnědými botami. [1] Rodičům oznámila, že jede na navštívit tetu, u které přespí, a následující den půjde na brigádu.[2] U křižovatky na Loukov se setkala se svou spolužačkou, ale k tetě do Újezdu už nikdy nedorazila.

Dívka nebyla nikdy nalezena, stejně tak jako její pozůstatky.[3][4] V průběhu vyšetřování policie pracovala s několika verzemi události.[5] Po dívce pátraly stovky policistů. Pátrání probíhalo v České republice i v Německu, protože se pracovalo i s verzí, že dívka je někde v cizině. Fotografii s popisem dívky obdržela nezisková organizace La Strada, která pomáhá ženám zneužívaným k prostituci a má pobočky v devíti státech Evropy.[6]

V roce 2017 byl případ oficiálně promlčen. Okolnosti případu rekonstruuje dokumentární podcast Pohřešovaná natočený v roce 2020.[7] Autorem podcastu je dokumentarista Petr Hátle.

Poslední místo výskytu Ivany Koškové

Vyšetřování

Hledání po Ivaně Koškové bylo zkomplikováno povodněmi v roce 1997, které vrcholily týden po zmizení. [8] Den před zmizením Ivany probíhaly pivní Svijanské slavnosti a v okolí se pohybovaly tisíce neznámých návštěvníků. [9]

Dokumentarista Petr Hátle se dostal k pátracímu spisu, kde je popsáno pět vyšetřovacích verzí. Ani jedna z vyšetřovacích verzí se nepotvrdila.

Verze číslo 1 je označována jako autonehoda a předpokládá, že dívku někdo srazil, zbavil se jejího těla a kola, na kterém jela. Kriminalisté tuto verzi odmítli, protože stopy dokládající kolizi nenašli.

Druhá vyšetřovací verze se jmenuje kolotočáři a souvisí s pivními slavnostmi. Podle výpovědi místních obyvatel byli někteří zaměstnanci zábavních atrakcí na slavnostech podezřelí a ve spisu se zmiňuje, že někteří z nich mohli být recidivisty.

Třetí verze, označená Patrik, pojednává o spekulaci, že Ivana Košková mohla mít známost se starším chlapcem Patrikem.

Verze čtyři, nazvaná prostituce, zvažuje možnost, že Ivana byla unesena za účelem prostituce. V rámci této verze byla poskytnuta nevěrohodná výpověď prostitutky Drahouše K., která tvrdila, že dívku viděla. Další prostitutka Dana S. poskytla policistům výpověd, že dívku odpovídající popisu Ivany viděla 4. září 1997 na silnici E55 a byla obarvená na blond.

Pátá verze, násilný trestný čin, předpokládá, že na dívce byl spáchaný násilný čin a byla zabita.[10]

Dívku pomáhala hledat i dvojice senzibilů.[11] Jeden z nich byl známý televizní věštec a ezoterik Vlastík Plamínek (Vlastním jménem Vlastimil Brůček). V průběhu vyšetřování se objevila zpráva, že pobodaná dívka byla nalezena v prostoru místního hřbitova. Ta se však ukázala jako nepravdivá.[12]

Odkazy

Reference

  1. Čtrnáctiletá dívka zmizela. Zemské noviny. 16.7.1997, s. 4. 
  2. Podcast Pohřešovaná: případ zmizelé dívky nabízí místo detektivky nejistotu a bolest. Týdeník Respekt [online]. [cit. 2020-05-25]. Dostupné online. 
  3. Záhadné zmizení Ivany Koškové: hledají ji už třiadvacet let - Novinky.cz. www.novinky.cz [online]. [cit. 2020-05-25]. Dostupné online. 
  4. Dívka na kole k tetě nedorazila, od jejího zmizení uplynulo 20 let. iDNES.cz [online]. 2017-07-13 [cit. 2020-05-25]. Dostupné online. 
  5. V Libereckém kraji je hledáno jediné dítě, zmizelo před 21 lety [cit. 27.5.2020 ] Dostupné online (česky)
  6. Pohřešované děti připomene pomněnkový den. Policie ČR [online]. [cit. 2020-05-25]. Dostupné online. 
  7. Audionaut [online]. [cit. 2020-05-25]. Dostupné online. 
  8. Podcast Pohřešovaná, Beze stopy / epizoda 1, 6:10 [cit. 2020-05-27] Dostupné online. (česky)
  9. Podcast Pohřešovaná, Slavnosti piva / epizoda 4, 2:10 [cit. 2020-05-27] Dostupné online. (česky)
  10. Podcast Pohřešovaná, Tisíc stran / epizoda 7 [cit. 2020-05-27] Dostupné online. (česky)
  11. Pohřešovanou Ivanu neúspěšně hledala také dvojice senzibilů. Liberecký den. 30.7.1997, s. 1. 
  12. Zvěsti o nálezu ztracené mladé dívky jsou liché. Liberecký kraj. 5.8.1997, s. 4.