Kakao: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Obrázky.
→‎Související články: + (chem.) souvis.
Řádek 87: Řádek 87:
* [[Resveratrol]]
* [[Resveratrol]]
* [[Polyfenoly]]
* [[Polyfenoly]]
* [[Theobromin]]


=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===

Verze z 16. 5. 2020, 08:14

Kakaový plod se semeny – kakaovými boby

Kakao je obvyklé označení pro semena kakaovníku (Theobroma) a z nich vyrobený prášek. Kakao je důležitým vývozním artiklem mnoha rozvojových zemí a slouží především jako základ čokolády. Ve své přirozené (neslazené) formě má extrémně hořkou chuť. Kakaovníky rostou pouze ve velmi omezené geografické zóně, přibližně 10° na sever a na jih od rovníku – 70 % světových plantáží kakaa se nachází v západní Africe.

Historie

Kakaovníky pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoco. Do Mezoameriky byly dopraveny starověkou Mayskou civilizací a později rozšířeny na území Mexika Toltéky a Aztéky. Mexičtí Indiáni nazývali kakaovník cacauatl, odtud tedy pochází současné pojmenování.

Kakao bylo v předkolumbovské střední Americe velmi důležitou komoditou. Španělské kroniky dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.

Do Evropy čokoládu přivezli Španělé a ta se rychle (již v 16. století) stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také dovezli kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny). Kakaové boby pronikly dokonce i do alchymie, kde se staly známými pod jménem černé zrno. Kakaovník byl systematicky pojmenován až v 18. století švédským přírodovědcem Carlem Linné, který jej nazval Theobroma cacao. (Theobroma znamená „potrava bohů“.)

Zpracování kakaa

Posklizňové zpracování:

  • otevření plodů, oddělení bobů se zbytky dužniny
  • fermentace zbytků dužniny 2-8 dnů
  • sušení

Průmyslové zpracování kakaových bobů

  • čištění a třídění suroviny
  • alkalizace
  • pražení při 100-130 °C po dobu 20-120 min
  • drcení a mletí
  • oddělení tuku[1]

Užití kakaa

Nejjednodušším užitím je příprava kakaa (kakaového nápoje), který vzniká smícháním kakaového prášku, mléka a cukru a přivedením do varu.[2] Kakaový prášek se přidává do různých dalších potravin, zejména do moučníků. Z kakaa se vyrábějí i různé instantní nápoje, u kterých je však nutno si dávat pozor na jejich kvalitu, protože mnohdy obsahují velké množství cukru a jen minimum kakaa.[3] Nejdůležitější pochutinou s obsahem kakaa je čokoláda.

Světová produkce

Hlavní pěstitelské oblasti se od 20. století přesunuly ze Střední Ameriky do Afriky, zemí s největší produkcí kakaa na světě je západoafrické Pobřeží slonoviny, kde se vypěstuje 39 % světové produkce (2017).

Produkce kakaových bobů – 2017
Stát (v tunách)
Pobřeží slonoviny Pobřeží slonoviny
2 034 000
Ghana Ghana
883 652
Indonésie Indonésie
659 776
Nigérie Nigérie
328 263
Kamerun Kamerun
295 028
Brazílie Brazílie
235 809
Ekvádor Ekvádor
205 955
Svět
5 201 108
Zdroj: FAOSTAT Organizace spojených národů[4]

Celková pěstební plocha na světě činila přibližně 11,7 milionu hektarů. Průměrný hektarový výnos byl asi 443 kg/ha.

Podle FAO bylo v roce 2017 po celém světě sklizeno 5,2 milionu tun kakaových bobů. Deset největších producentů kakaových bobů na světě sklidilo v roce 2017 94,4 % z celkového množství.

Průměrná spotřeba vody k produkci kilogramu kakaa se pohybuje kolem 27 000 litrů.[5]

Kakao je komoditní surovinou stejně jako např. kukuřice, měď nebo ropa, se kterou se obchoduje na komoditních burzách.

Galerie

Odkazy

Reference

  1. http://web.vscht.cz/koplikr/8_Kakao%20a%20čokoláda.pdf
  2. http://www.receptyonline.cz/recept--kakao--3391.html
  3. Archivovaná kopie. www.chemievjidle.cz [online]. [cit. 2013-01-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-21. 
  4. Cocoa bean production in 2017, Crops/Regions/World list/Production Quantity (pick lists) [online]. UN Food and Agriculture Organization, Corporate Statistical Database (FAOSTAT), 2018 [cit. 2019-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Jürgen Rösemeier-Buhmann. Das sind die 6 grössten Klimasünder unter den Lebensmitteln [online]. nachhaltigleben.ch [cit. 2019-10-26]. Dostupné online. 
  6. Komodity - Kakao - Vývoj ceny kakaa na komoditních burzách

Související články

Externí odkazy

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.