Zhuchengtyrannus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: standardizace parametru infoboxu; kosmetické úpravy
Bez shrnutí editace
Řádek 16: Řádek 16:
| druh popsal = Hone ''et al.'', [[2011]]
| druh popsal = Hone ''et al.'', [[2011]]
}}
}}
'''''Zhuchengtyrannus''''' ("tyran z provincie Šan-tung") byl rod velkého [[Teropodi|teropodního]] [[dinosauři|dinosaura]] z čeledi [[Tyrannosauridae]], žijícího v období pozdní [[Křída|křídy]] (pozdní [[kampán]], asi před 73,5 miliony let, mohl se však nejspíš vyskytovat i později) na území dnešní východní [[Čína|Číny]] (městský okres [[Ču-čcheng]], provincie [[Šan-tung]]). Byl blízkým vývojovým příbuzným populárnějších tyranosauridů rodu ''[[Tarbosaurus]]'' a ''[[Tyrannosaurus]]''.
'''''Zhuchengtyrannus''''' ("tyran z Ču Čcheng") byl rod velkého [[Teropodi|teropodního]] [[dinosauři|dinosaura]] z čeledi [[Tyrannosauridae]], žijícího v období pozdní [[Křída|křídy]] (pozdní [[kampán]], asi před 73,5 miliony let, mohl se však nejspíš vyskytovat i později) na území dnešní východní [[Čína|Číny]] (městský okres [[Ču-čcheng]], provincie [[Šan-tung]]). Byl blízkým vývojovým příbuzným populárnějších tyranosauridů rodu ''[[Tarbosaurus]]'' a ''[[Tyrannosaurus]]''.


== Objev ==
== Objev ==

Verze z 30. 4. 2020, 09:00

Jak číst taxoboxZhuchengtyrannus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, před 73,5 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Přibližná velikost a tvar těla rodu Zhuchengtyrannus
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
ČeleďTyrannosauridae
PodčeleďTyrannosaurinae
RodZhuchengtyrannus
Binomické jméno
Zhuchengtyrannus magnus
Hone et al., 2011
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zhuchengtyrannus ("tyran z Ču Čcheng") byl rod velkého teropodního dinosaura z čeledi Tyrannosauridae, žijícího v období pozdní křídy (pozdní kampán, asi před 73,5 miliony let, mohl se však nejspíš vyskytovat i později) na území dnešní východní Číny (městský okres Ču-čcheng, provincie Šan-tung). Byl blízkým vývojovým příbuzným populárnějších tyranosauridů rodu Tarbosaurus a Tyrannosaurus.

Objev

Moderní rekonstrukce vzezření druhu Zhuchengtyrannus magnus

Dochované fosilie (holotyp nese označení ZCDM V0031) ze souvrství Wang-š’ sestávají pouze z fragmentů horní i dolní čelisti o délce 64 a 78 cm a dále pak izolovaných zubů. Zkameněliny formálně popsal mezinárodní tým vědců v roce 2011.

Velikost

Zhuchengtyrannus byl značně velkým teropodem, jen mírně menším, než příbuzné rody Tyrannosaurus a Tarbosaurus. Patří tak k největším dravým dinosaurům známým z konce asijské křídy. Dosahoval odhadované délky v rozmezí 10 až 12 metrů[1] a tělesné hmotnosti v rozmezí asi 5 až 6 metrických tun.[2] Lebka zřejmě dosahovala délky kolem 1,3 metru, podobně jako u tarbosaura.

Paleoekologie

Kostra zhuchengtyrana, útočícího na kořist v podobě kachnozobého šantungosaura.

Zhuchengtyrannus byl zřejmě vrcholovým predátorem svých ekosystémů, tedy záplavových nížin v oblastech dnešní východní Číny.[3] Mohl lovit velké býložravé dinosaury, jako byl gigantický hadrosaurid Shantungosaurus či menší Laiyangosaurus nebo ceratopsidi Sinoceratops a Zhuchengceratops, žijící ve stejných ekosystémech. V tomtéž životním prostředí se pak vyskytovali například také dosud formálně nepojmenovaní obrnění býložraví ankylosauři nebo třeba saltasauridní sauropod Zhuchengtitan.

Systematické zařazení

Zhuchengtyrannus magnus byl nepochybně zástupcem čeledi Tyrannosauridae a podčeledi Tyrannosaurinae. Následující kladogram pochází ze studie Loewen et al. (2013).

Tyrannosauridae

Gorgosaurus libratus

Albertosaurus sarcophagus

Tyrannosaurinae

Tyranosaurid ze souvrství Dinosaur Park

Daspletosaurus torosus

Tyranosaurid ze souvrství Two Medicine

Teratophoneus curriei

Bistahieversor sealeyi

Lythronax argestes

Tyrannosaurus rex

Tarbosaurus bataar

Zhuchengtyrannus magnus

Reference

  1. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.
  2. https://archosaurmusings.wordpress.com/2011/04/03/so-just-how-big-was-zhuchengtyrannus/
  3. Weishampel, David B.; et al. (2004). "Dinosaur distribution (Late Cretaceous, Asia)." In: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press. Pp. 593-600. ISBN 0-520-24209-2.

Literatura

Externí odkazy