Multiplex (vysílání): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎DVB-T2 multiplexy v Česku: Drobné opravy a aktualizace
m doplnění Praha TV, odstranění starých informací (Regionální síť 4)
Řádek 27: Řádek 27:
#[[Regionální síť 2]] (dříve Multiplex B plus TVú – Vysílá na kanále 59 a z vysílačů [[Klimkovice]] a [[Hrabyně]], příděly má i pro [[Bruntál]], [[Krnov]] a [[Rýmařov]]. Obsahuje kanály LTV a [[TV Noe]].
#[[Regionální síť 2]] (dříve Multiplex B plus TVú – Vysílá na kanále 59 a z vysílačů [[Klimkovice]] a [[Hrabyně]], příděly má i pro [[Bruntál]], [[Krnov]] a [[Rýmařov]]. Obsahuje kanály LTV a [[TV Noe]].
#[[Regionální síť 3]] (dříve Multiplex ReVi) – Vysílá na kanále 32 pro [[Liberec]] a okolí a na kanále 46 pro [[Jablonec nad Nisou]] a okolí. Obsahuje kanály [[RTM TV]], [[TV Noe]], [[Regionalnitelevize.cz]] a [[Šlágr TV]]. Provozuje p. Ivo Brabec.
#[[Regionální síť 3]] (dříve Multiplex ReVi) – Vysílá na kanále 32 pro [[Liberec]] a okolí a na kanále 46 pro [[Jablonec nad Nisou]] a okolí. Obsahuje kanály [[RTM TV]], [[TV Noe]], [[Regionalnitelevize.cz]] a [[Šlágr TV]]. Provozuje p. Ivo Brabec.
#[[Regionální síť 4]] provozovaná firmou [http://www.pdtv.cz/ Prague Digital TV] vysílá v Praze z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh na kanálu 46 v horizontální polarizaci. Kanál a vysílače převzala po zrušené městské síti (část Multiplexu 3). Provozovatelem je společnost Prague Digital vlastněná Leošem Pohlem. Multiplex obsahuje programy [[TV Metropol]], [[TV Noe]], [[Retro Music Television]], [[Regionalnitelevize.cz]] (vysílá v kódování MPEG-4), [[CS Mystery]] (taktéž vlastní Leoš Pohl) a [[ČT Sport]] HD (v MPEG-4)
#[[Regionální síť 4]] provozovaná firmou [http://www.pdtv.cz/ Prague Digital TV] vysílá v Praze z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh na kanálu 46 v horizontální polarizaci. Kanál a vysílače převzala po zrušené městské síti (část Multiplexu 3). Provozovatelem je společnost Prague Digital TV vlastněná Leošem Pohlem. Multiplex obsahuje program [[Praha TV]].
# Regionální síť 5 – Vysílá ve Svitavách na kanále 35 a šíří vlastní program CMS TV
# Regionální síť 5 – Vysílá ve Svitavách na kanále 35 a šíří vlastní program CMS TV
# Regionální síť 6 – Přidělen kanál 21 (horizontální polarizace, výkon 10W) [[Praha - Butovice]]. Bude šířit radniční televizi městské části [[Praha 13]] TV13
# Regionální síť 6 – Přidělen kanál 21 (horizontální polarizace, výkon 10W) [[Praha - Butovice]]. Bude šířit radniční televizi městské části [[Praha 13]] TV13

Verze z 21. 4. 2020, 16:04

Další významy jsou uvedeny na stránce multiplex.

Multiplex je označení balíčku televizních a rozhlasových programů a doplňkových služeb vysílaný na jednom kanále v rámci digitálního vysílání (viz DVB-T).

DVB-T multiplexy v Česku

Prvotní dočasné multiplexy

Do 30. října 2008 v České republice existovaly 3 dočasné multiplexy DVB-T:

  1. Multiplex „A“
  2. Multiplex „B“
  3. Multiplex „C“

Dřívější multiplexy DVB-T

Podle TPP (Technického plánu přechodu z analogového na digitální televizní vysílání) vznikly v České republice následující multiplexy:

  1. Multiplex „1“ – Nazývaný též „Veřejnoprávní multiplex.“ Obsahuje všechny programy České televize a 7 stanic Českého rozhlasu. Z velké části vysílá na frekvencích, které využívalo analogové vysílání ČT2.
  2. Multiplex „2“ – Vznikl z dočasného multiplexu A.
  3. Multiplex „3“ – Vznikl z dočasného multiplexu B.
  4. Multiplex „4“ – Vznikl z dočasného multiplexu C, bude obsahovat nové televizní stanice.
  5. Multiplex „1a“ – Vznikl 1.5.2013, když Česká televize k 60. výročí vysílání umístila své programy ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD do Regionální sítě 7 (společně s nimi šíří CS Mystery a Radio Čas). Postupně rozšiřuje pokrytí až na celoplošnou úroveň. Od 31.8.2013 šíří programy ČT :D a ČT Art. Provozovatelem je společnost Progres Digital Radima Pařízka.

Lokální multiplexy

vysílaly také v systému DVB-T

  1. Regionální síť 1 – Na kanále 29 pokrývá České Budějovice a jejich okolí, kanál 46 pokrývá Příbram, kanál 30 Kamýk nad Vltavou a kanál 30 Plzeň. Má přidělené i kanály pro Prahu a Hloubkov. Obsahuje kanály Regionalnitelevize.cz (všechny vysílače), TV Noe (všechny kromě Plzně), Óčko (České Budějovice), TV Kamýk (Kamýk nad Vltavou), TV Fonka (Příbram), Retro Music Television (Příbram a Plzeň), Šlágr TV (České Budějovice a Příbram) a Plzeňská 1 (část vysílání TV8 jen v Plzni). Provozuje p. Ivo Brabec.
  2. Regionální síť 2 (dříve Multiplex B plus TVú – Vysílá na kanále 59 a z vysílačů Klimkovice a Hrabyně, příděly má i pro Bruntál, Krnov a Rýmařov. Obsahuje kanály LTV a TV Noe.
  3. Regionální síť 3 (dříve Multiplex ReVi) – Vysílá na kanále 32 pro Liberec a okolí a na kanále 46 pro Jablonec nad Nisou a okolí. Obsahuje kanály RTM TV, TV Noe, Regionalnitelevize.cz a Šlágr TV. Provozuje p. Ivo Brabec.
  4. Regionální síť 4 provozovaná firmou Prague Digital TV vysílá v Praze z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh na kanálu 46 v horizontální polarizaci. Kanál a vysílače převzala po zrušené městské síti (část Multiplexu 3). Provozovatelem je společnost Prague Digital TV vlastněná Leošem Pohlem. Multiplex obsahuje program Praha TV.
  5. Regionální síť 5 – Vysílá ve Svitavách na kanále 35 a šíří vlastní program CMS TV
  6. Regionální síť 6 – Přidělen kanál 21 (horizontální polarizace, výkon 10W) Praha - Butovice. Bude šířit radniční televizi městské části Praha 13 TV13
  7. Regionální síť 7 – Majitelem je Radim Pařízek, majitel multiplexu 4, a jeho společnost Progress Digital. Dříve šířila stanice ČT ve vysokém rozlišení.
  8. Regionální síť 8 – Provozovatelem jsou České radiokomunikace.
  9. Regionální síť 10 – Od ČTÚ získala kanály 41 (Jeseník) a 37 (Prachatice), více informací není známo
  10. Regionální síť 11 – Přidělen kanál 57 pro oblast Jihlavy
  11. Regionální síť 12 – Provozovatel Czech Digital Group (provozovatel multiplexu 3), dceřiná společnost Českých radiokomunikací. Stejně jako Regionální síť 8 a Multiplexy 1 – 3 bude v Praze vysílat z žižkovského vysílače (na kanálu 47)
  12. Regionální síť 13 – Kanál 37 a pokrývat má Brno
  13. Regionální síť 15 – Z vysílače Alexandrova Rozhledna, Adamov pokrývá město Adamov a blízké okolí. Na kanále 32 vysílá stanici TV Adamov.

DVB-T2 multiplexy v Česku

S přechodem na vyspělejší způsob digitálního kódování obrazu (HEVC H.265) a nutností uvolnit vyšší kanály (tedy kmitočty určené evropskou harmonizací pro pokrytí vysokorychlostním internetem 5G) byly na začátku roku 2017 spuštěny tři tzv. přechodové sítě DVB-T2 pro souběžné vysílání s DVB-T, které jsou od roku 2020 nahrazovány definitivními multiplexy v pásmu UHF.[1]

Pro MUX 21 (Česká televize) jsou unikátními kanály č. 26, doplňkově č. 33 (Severní Čechy) a 29 (Jižní Čechy).

Pro MUX 22 (soukromé stanice, především Prima) č. 40 a 28, doplňkově č. 22 (Zlínsko), 27 (Jižní Čechy), 34 (Západní Čechy) a 38 (Severní Čechy).

Pro MUX 23 (soukromé stanice, především Nova) kanály č. 31 a 33, doplňkově 23 (Jižní Čechy), 22 (Praha), 34 (Pardubice) a 35 (Vysočina).

MUX 24 (síť pro další soukromé stanice, jediná síť s regionálními pozicemi) má přiděleny kanály č. 21 (Severní Čechy a Pardubicko), 30 (České Budějovice, Beroun), 42 (Praha, Vysočina, Zlínsko), 43 (Plzeň, Domažlice, Liberecko), 44 (Střední Čechy a Olomouc), 45 (Jáchymov, Královéhradecko, Ostravsko) a 46 (Jihomoravský kraj).

Rozhlasové vysílání

Zavádění digitálního rozhlasu umožňuje také vysílat na jednom kmitočtu více programů (počet závisí na datovém toku tedy na požadované audio kvalitě). V ČR se využívá primárně III. TV pásmo VHF. Více informací podává článek DAB.
Šablona:Multiplex

  1. INFO@AION.CZ, AION CS-. 199/2018 Sb. Nařízení vlády o Technickém plánu přechodu na standard DVB-T2. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2020-01-27]. Dostupné online.