Proces s krajskými tajemníky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m odebrána Kategorie:1954; přidána Kategorie:Události roku 1954 za použití HotCat
Zrušen linka na stránku Bedřicha Hájka-jde o jinou osobu.
Řádek 1: Řádek 1:
'''Proces s krajskými tajemníky''' neboli '''proces se skupinou stranických pracovníků''' čili oficiálně '''proces s pomahači protistátního spikleneckého centra''' byl vykonstruovaný politický proces s vysokými komunistickými funkcionáři, který navazoval na [[Slánského proces]]. Konal se 26. až 28. ledna 1954 před Nejvyšším soudem v Praze. Obžalováni a odsouzeni za velezradu byli [[Marie Švermová]] (hlavní obžalovaná procesu, doživotí), [[Jarmila Taussigová]] (25 let), [[Mikuláš Landa]] a [[Bedřich Hájek]] (po 20 letech), [[Ervin Polák]] (18 let), [[Vítězslav Fuchs]] a [[Hanuš Lomský]] (po 15 letech). Všichni obžalovaní se u soudu ke své smyšlené "trestné činnosti" pod nátlakem doznali, podobně jako jejich údajní spoluspiklenci ze "Slánského centra" pak v 60. letech byli rehabilitováni.
'''Proces s krajskými tajemníky''' neboli '''proces se skupinou stranických pracovníků''' čili oficiálně '''proces s pomahači protistátního spikleneckého centra''' byl vykonstruovaný politický proces s vysokými komunistickými funkcionáři, který navazoval na [[Slánského proces]]. Konal se 26. až 28. ledna 1954 před Nejvyšším soudem v Praze. Obžalováni a odsouzeni za velezradu byli [[Marie Švermová]] (hlavní obžalovaná procesu, doživotí), [[Jarmila Taussigová]] (25 let), [[Mikuláš Landa]] a Bedřich Hájek (po 20 letech), [[Ervin Polák]] (18 let), [[Vítězslav Fuchs]] a [[Hanuš Lomský]] (po 15 letech). Všichni obžalovaní se u soudu ke své smyšlené "trestné činnosti" pod nátlakem doznali, podobně jako jejich údajní spoluspiklenci ze "Slánského centra" pak v 60. letech byli rehabilitováni.


== Externí odkazy==
== Externí odkazy==

Verze z 16. 4. 2020, 15:03

Proces s krajskými tajemníky neboli proces se skupinou stranických pracovníků čili oficiálně proces s pomahači protistátního spikleneckého centra byl vykonstruovaný politický proces s vysokými komunistickými funkcionáři, který navazoval na Slánského proces. Konal se 26. až 28. ledna 1954 před Nejvyšším soudem v Praze. Obžalováni a odsouzeni za velezradu byli Marie Švermová (hlavní obžalovaná procesu, doživotí), Jarmila Taussigová (25 let), Mikuláš Landa a Bedřich Hájek (po 20 letech), Ervin Polák (18 let), Vítězslav Fuchs a Hanuš Lomský (po 15 letech). Všichni obžalovaní se u soudu ke své smyšlené "trestné činnosti" pod nátlakem doznali, podobně jako jejich údajní spoluspiklenci ze "Slánského centra" pak v 60. letech byli rehabilitováni.

Externí odkazy

Rudé právo, ročník 1954, strana 2