Diskuse s wikipedistou:Martin Urbanec (WMF): Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Martin Urbanec (WMF) v tématu „Vylepšení článku Bavlna
Smazaný obsah Přidaný obsah
rv: beru zpět, máte pravdu. Díky za upozornění.
značka: vrácení zpět
Řádek 47: Řádek 47:
:Bych se s dovolením zapojil. Tady se 20 let jede podle nějakého zvykového pravidla kolik odkazů do článku vkládat. A říkám zvykového, protože kdykoliv jsem se po tom pídil, tak mi starší Wikipedisté řekly [[:en:Wikipedia:Manual of Style/Linking|"že jsme ještě nepřeložili ten anglický manuál"]]. Takže cs nemá ani nápovědu ani typ pravidla pro odkazy. --[[Wikipedista:Juandev|Juandev]] ([[Diskuse s wikipedistou:Juandev|diskuse]]) 18. 3. 2020, 21:33 (CET)
:Bych se s dovolením zapojil. Tady se 20 let jede podle nějakého zvykového pravidla kolik odkazů do článku vkládat. A říkám zvykového, protože kdykoliv jsem se po tom pídil, tak mi starší Wikipedisté řekly [[:en:Wikipedia:Manual of Style/Linking|"že jsme ještě nepřeložili ten anglický manuál"]]. Takže cs nemá ani nápovědu ani typ pravidla pro odkazy. --[[Wikipedista:Juandev|Juandev]] ([[Diskuse s wikipedistou:Juandev|diskuse]]) 18. 3. 2020, 21:33 (CET)
: Já myslel odkazy v textu, ne související články :-). V sekci Z historii bavlny by třeba mohly být odkazy na zmiňované země, dalo by se odkazovat na různé zmiňované jevy či vlastnosti apod. --[[Wikipedista:Martin Urbanec (WMF)|Martin Urbanec (WMF)]] ([[Diskuse s wikipedistou:Martin Urbanec (WMF)|diskuse]]) 20. 3. 2020, 18:11 (CET)
: Já myslel odkazy v textu, ne související články :-). V sekci Z historii bavlny by třeba mohly být odkazy na zmiňované země, dalo by se odkazovat na různé zmiňované jevy či vlastnosti apod. --[[Wikipedista:Martin Urbanec (WMF)|Martin Urbanec (WMF)]] ([[Diskuse s wikipedistou:Martin Urbanec (WMF)|diskuse]]) 20. 3. 2020, 18:11 (CET)

== Wikifikace Honorverse ==

Dobrý den,

Vítám každou připomínku k článku [[Honorverse]], protože na své rozsáhlé úpravy jsem žádnou zpětnou vazbu nedostal. Vy jste tam nedávno vložil šablonu "Wikifikovat" - k tomu chci říci, že v úvodu je wikiodkazů dost, ale mimo něj jsem schválně nevložil téměř žádné kromě odkazů na kotvy v tomtéž článku (reálie toho fikivního světa), aby tyto nezanikly v množství jiných odkazů. Připadá mně, že tak je článek čitelnější pro čtenáře, kteří reálie díla zatím neznají. Soudím, že každý ví, co je to armáda, konvoj, křesťanství nebo planeta; z uvedeného důvodu mně připadá, že wikifikovat tato slova (a mnoho podobných) by článku uškodilo, ale může to být věc názoru: někdo by mohl argumentovat, že wikifikace těchto a mnoha podobných slov nezabrání čtenáři kliknout na ty odkazy, které se týkají reálií.

Pokud tedy i s tímto vysvětlením myslíte, že by wikifikace prospěla, nějaké odkazy vložím.
Hezký den --[[Wikipedista:Pavel Jelínek|Pavel Jelínek]]&nbsp;<small>([[Diskuse_s_wikipedistou:Pavel_Jelínek|diskuse]])</small> 24. 3. 2020, 18:43 (CET)

Verze z 25. 3. 2020, 18:10

Archivy
Archivy


Editační tipy se brzy dočkají dalších vylepšení

Milí kolegové,

Editační tipy jsou novou součástí Domovské stránky, která nováčkům doporučuje články, kterým by se mohli věnovat. Už teď je tyto články možné filtrovat podle typu (od přidání odkazu přes přidání obrázku až po aktualizaci/rozšíření článku) nebo podle tématu. Nadace Wikimedia se do Editačních tipů chystá přidat i průvodce, který nováčkům usnadní cestu ke splnění příslušného editačního tipu. Slibujeme si od toho, že množství nováčků, kteří editační tipy dokončí, se zvýší. Tento průvodce je v plánu pouze pro vizuální editor - považujeme ho za pro nováčky výrazně přijatelnější. Průvodce je zatím ve vývoji - jakmile bude k dispozici první verze k otestování, určitě se ozvu.

Myslíte si, že jsou editační tipy dobrou cestou? Co soudíte o připravovaném vylepšení? Jakoukoliv zpětnou vazbu uvítám na diskusní stránce projektu. Sami si editační tipy můžete vyzkoušet postupem popsaným na stránce o editačních tipech.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 11. 3. 2020, 21:31 (CET)Odpovědět

Grafický návrh k průvodci v Editačních tipech je připraven!

Milí kolegové,

jak jsem psal před pár dny, tým Growth se chystá do editačních tipů přidat průvodce, který nováčkům pomůže doporučenou editaci dokončit. Grafický návrh této nové funkcionality již je dokončen, a můžete si ho otevřít na stránce Editačních tipů (sekce Grafický návrh interaktivního průvodce (březen 2020)).

Rád bych vás požádal, abyste si prototypy vyzkoušeli, a napsali nám na diskusní stránku svůj názor. Velmi nám to pomůže při vývoji co nejlepšího produktu.

Těším se na jakékoliv komentáře,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 3. 2020, 20:11 (CET)Odpovědět

Vylepšení článku Bavlna

Ahoj Martine, můžeš mně prosím tě prozradit, jaké odkazy a jaké vylepšení článku máš na mysli? Já jsem se tématem bavlna zabýval "služebně" "pouhých" 45 let a kolegové, kteří měli víc zkušeností než já už tady většinou nejsou. Jestli tam něco chybí po formální stránce, mohl bys to snad sám vylepšit. Zdraví--Ryj (diskuse) 16. 3. 2020, 09:05 (CET)Odpovědět

@Ryj:Ahoj, díky za zprávu. Co se stránky bavlna týče, jde o chybějící interní odkazy na související články (třeba na jednotlivé státy či druhy bavlníků). Šablonu jsem přidal z toho důvodu, aby došlo k doplnění článků do kategorie Kategorie:Údržba:Články_k_wikifikaci. Tuto kategorii využívá mj. Domovská stránka pro generování Editačních tipů. Jistě bych mohl tyto tipy splnit sám, ovšem mým cílem je, aby se v tomto (poměrně jednoduchém) úkolu objevily články, na kterých mohou pracovat nováčci. Pokud máš libovolný dotaz, ptej se. --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 17. 3. 2020, 12:16 (CET)Odpovědět

Tvůj záměr je jistě záslužný s tím, že se snažíš podpořit zejména nové editory. Mně se moc nelíbí použití té šablony. Ty ji vkládáš do zřejmě náhodně vybraných článků a její text je formulován tak, že čtenář musí mít dojem, že ten článek je jaksi méněcenný (zatímco u desítek skutečně podřadných výtvorů podobné hodnocení chybí). A pokud jde o související články, opravdu nevím, jaký počet je vhodný k použití. V případě bavlny jsem sám založil asi 50 článků (druhy přízí, druhy tkanin, způsoby zpracování atd), které obsahově úzce souvisí s bavlnou. Podle jakých kritérií je mám vybrat a kolik maximálně? Co ty na to?--Ryj (diskuse) 17. 3. 2020, 14:48 (CET)?Odpovědět

Procházel jsem články, které měly množství odkazů v poměru k obsahu nižší, než nejlepší články. Odkazy mohou být na jakkoliv kvalitní články – není důvod odkaz nevložit, pokud článek není nebo není dostatečně kvalitní. Přinejhorším to někoho může motivovat, aby článek vylepšil. --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 17. 3. 2020, 18:37 (CET)Odpovědět

Znamená to, že „čím víc tím líp“? Například článek Bavlna by se optimálně vylepšil, kdybych tam přidal odkazy na souvisejících 20 článků o druzích tkanin, 20 o strojích, 10 o druzích příze atd – nebo jsem ti špatně rozuměl a mám je nejdřív ohodnotit (samozřejmě subjektivně), jestli jsou dostatečně kvalitní?

Chtěl bych totiž rád změnit následující stav: Na Googlu se jako věrohodná informace cituje u většiny encyklopedických pojmů na 1. místě článek z WIKIPEDIE. V případě pojmu bavlna je tam teď v úvodu výrazné upozornění, že článek je (z důvodu nepřítomnosti odkazu na související články) neúplný, musí se na něm (někdy v budoucnosti?) ještě pracovat apod. Naproti tomu tam najdu, namátkově, např. Chirurgie (bez jediného odkazu), Batikování, EDA-R atd atd s chybějícími souvisejícími články (a ještě častěji bez odkazů na pramen informací), ale bez upozornění, že by se měly vylepšovat. Je to takhle v pořádku a když ne, jaké na to máš řešení?--Ryj (diskuse) 18. 3. 2020, 11:57 (CET)Odpovědět

Bych se s dovolením zapojil. Tady se 20 let jede podle nějakého zvykového pravidla kolik odkazů do článku vkládat. A říkám zvykového, protože kdykoliv jsem se po tom pídil, tak mi starší Wikipedisté řekly "že jsme ještě nepřeložili ten anglický manuál". Takže cs nemá ani nápovědu ani typ pravidla pro odkazy. --Juandev (diskuse) 18. 3. 2020, 21:33 (CET)Odpovědět
Já myslel odkazy v textu, ne související články :-). V sekci Z historii bavlny by třeba mohly být odkazy na zmiňované země, dalo by se odkazovat na různé zmiňované jevy či vlastnosti apod. --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 20. 3. 2020, 18:11 (CET)Odpovědět