Cirka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: první editace editace z mobilu editace z mobilního webu
PavelTom (diskuse | příspěvky)
dodatek k vlnovce, celková úprava formulace, slovosled, interpukce
Řádek 1: Řádek 1:
'''Cirka''' (často se používá i latinský tvar '''circa''' nebo zkratky '''cca''', '''ca''', '''c''', nebo značka [[~]]) [[latina|latinsky]] znamená ''přibližně''. Často se používá v případech, kdy se uvádí hodnota, která je známá pouze zhruba, nebo přibližně. Většinou, kdy nejsme si jisti o přesném čase, nebo počtu, ale jsme si jisti blízkou přibližností.
'''Cirka''' [[latina|latinsky]] znamená ''přibližně''. Často se používá i latinský tvar '''circa''' nebo zkratky '''cca''', '''ca''', '''c''' nebo značka [[~]] (vlnovka). Používá se v případech, kdy se uvádí hodnota známá pouze zhruba nebo přibližně. Většinou, když si nejsme jisti o přesném čase nebo počtu, ale jsme si jisti blízkou přibližností.


== Příklad použití ==
== Příklad použití ==
V článku [[Vilém I. Dobyvatel]] je uvedeno ''„cca 1028 – 9. září 1087“''. V takovém případě je jasné, že rok [[1028]] je uveden pouze přibližně a naopak že [[9. září]] [[1087]] je přesné datum.
V článku [[Vilém I. Dobyvatel]] je uvedeno ''„cca 1028 – 9. září 1087“''. V takovém případě je jasné, že rok [[1028]] je uveden pouze přibližně a naopak že [[9. září]] [[1087]] je přesné datum.


{{pahýl}}
{{pahýl}}

Verze z 1. 3. 2020, 13:43

Cirka latinsky znamená přibližně. Často se používá i latinský tvar circa nebo zkratky cca, ca, c nebo značka ~ (vlnovka). Používá se v případech, kdy se uvádí hodnota známá pouze zhruba nebo přibližně. Většinou, když si nejsme jisti o přesném čase nebo počtu, ale jsme si jisti blízkou přibližností.

Příklad použití

V článku Vilém I. Dobyvatel je uvedeno „cca 1028 – 9. září 1087“. V takovém případě je jasné, že rok 1028 je uveden pouze přibližně a naopak že 9. září 1087 je přesné datum.